Program do masowej zmiany formatu obrazów

0

Poszukuję od dawna programu, którym mógłbym szybko i bez zbędnych zawiłości zmienić masowo formaty plików graficznych - np. BMP -> PNG

90% programów od razu oferuje zmianę rozdziałki, efekty, duperele... nie potrzebuję tego. Chciałbym, aby program był freeware i miał sporą liczbę obsługiwanych formatów.

Ale co również istotne - powinien się bardzo szybko odpalać - bo jak widzę kombajny typu ACDSee 6 odpalające się godzinę, to sorry...

Używam ACD See 2.4 i ACD PicaView32 1.3 i programy śmigają jak trza - ale mogą zamieniać tylko na 4 formaty w tym 1 przydatny :/

Najlepszym rozwiązaniem jakie mogę sobie zamarzyć to następca PicaView -> ACD mPower Tools - w sumie dokładnie takiego czegoś szukam - ino mTools robi coś, czego żaden inny program nie dokonał od ponad 2 lat - co chwila na twardo zawiesza mi Win2k :/ A że jest to jeden plik .dll siedzący w tle.. nie da się tego nie włączać. Z łzami w oczach odinstalowałem mPower Tools...

Jeśli ma ktoś namiary na taki program to będę wdzięczny.

[IrfanView odpala - to ma być tylko batch converter - nic więcej, nic grzebiącego tak w rejestrze jak Irfan :/]

Wyniki z google prawie na pamięć znam - widać źle szukam :/

[dopisane]
wkurzyłem się, że nie mogłem znaleźć.. i zaatakowałem google jeszcze raz
znalazłem coś na kształt mPower Tools - testuję :>
wyniki testu: noo, prawie dobre - ale brak możliwości np. ustalenia jakości jpg -> 100% zawsze :/

0

Znalazłem takie:
ImageConverter.EXE
(niby napisane, że freeware, ale na stronie producenta trzeba płacić, nie wiem jak to jest)

Z Free To Try znalazłem takie:
ReaConverter
ePrint File Converter

Testowałem tego ImageConverter.EXE i przyzwoicie chodzi. Ma kilka opcji do ustawienia i szybko się uruchamia.

0

A na czym niby owo grzebanie w rejestrze przez IV polega?!

0
Bula napisał(a)

ReaConverter
Ten mam, ale to zdecydowanie nie jest free [a tajnych kodów :> na necie nie ma...] - poza tym trzeba się tam naklikać aby dokonać konwersji.

<font size="1">[chyba pozostaje napisanie własnego programu.. tylko skąd wziąć czas..]</span>

0

http://netpbm.sourceforge.net/

Nie wiem jak to dziala pod windowsem w trybie tekstowym czy co ale pod linuxem w konsoli mozna to zrobic. To jest zestaw programow konwertujacych. Bezposrednio bmp->png sie nie da ale mozna bmp->pnm i pnm->png ;) W linuxie sa to programy tekstowe wiec w bashu banalnym skryptem mozna zamienic caly katalog bmp->png i chyba wlasnie o cos takiego ci chodzi. Moze warto sprawdzic jak to dziala pod innymi systemami :)

0

PaintShop Pro 6

Posiada opcję Batch Conversion, czyli szybka zamiana z jednego formatu na drugi, nie wykonuje operacji na obrazie (choć by się przydał czasem jakiś resize czy coś), ale obsługuje (tak na oko) kilkadziesiąt formatów, umożliwia także ustawienie zapisu danego formatu (m. in. jakość jpeg).

Uruchamia się szybko i w zasadzie jest tak jakby free (nie trzeba cracków ani nic, kiedyś był na jakimś niezbędniku w pełnej wersji).

Waży koło 25MB (instalka wraz z AnimationShop 2).

0

Paint Shop Pro i masz wszystko czego bys chcial :D popieram poscik wyzej :D

Painta mozna bylo kiedys zassac za free wersje Beta 9 ja ja mam fakt sa drobne bledy ale za free jest :) naprawde polecam

0

Nie no.. jak bym miał używać PSP to już bym wolał odpalić Corela Photopainta - odpala mi się z 3..5s.

Szukam czegoś prostego jak wspomniane mPower Tools - czyli zaznaczam w explorerze pliki, prawym, convert, format i po krzyku - żadnych wielkich programów, dodatkowych efektów i zbędnych kliknięć :)

To co Pedros zasugerował też mija się z celem - zamiana A na B i potem na C...

0

Teraz co napisze to tylko moja pamiec [green] i moglo mi sie cos przysnic 8-|
Kiedys w KS-Ekspoert byly wtyczki do Irfana (wiem, ze go nie chcesz) i on wlasnie mial pod prawym przyciskiem takie bajerki... Jak cos to jutro znajde nazwe tego plug-inu

0

Maciek, nie wiem czy aktualne, ale widzialeś http://www.xnview.com/ ?

Tam jest fajna przegladarka z konwersja wsadowa XnView oraz konwerter konsolowy (NConvert). Szczególow nie znam. Free.

0

IrfanView - batch conversion

0
Marooned napisał(a)

[IrfanView odpala - to ma być tylko batch converter - nic więcej, nic grzebiącego tak w rejestrze jak Irfan :/]

0

mysle, ze pomysl z Irfanem jest dobry: mozna napisac aplikacje, ktora czysci rejestr, ktoryzmienil IrfanView, a samego Irfana spakowac do zipa, zeby przy instalowaniu niczego nie dotykal

0

Dzięki pq, obadam..

A pozostałych nie rozumiem dlaczego mi tak wciskaćie tego irfana - ja nie chcę przeglądarki [szczególnie tej] ale konwertera. To Wasz program, że mi go tak wciskacie choć prosiłem aby go omijać? :|

0

A pozostałych nie rozumiem dlaczego mi tak wciskaćie tego irfana

Bo prawdopodobnie nie ma lepszego programu do masowej konwersji...a co on wlasciwie takiego strasznego robi w tym rejestrze?

//jest mnóstwo lepszych - na pytanie nie odpowiadam, bo ileż można... - M

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1