openoffice i backup fokumentu

0

witam
mam taki problem: posiadałem b. cenny dokument dla mnie, który był edytowany w openoffice, jednak pewna złośliwa osoba skasowała mi go (nie wrzucając do kosza tylko backspaceami). Czy istnieje jakakolwiek możliwość odzyskania tego dokumentu, może openoffice tworzy automatyczne kopie?

0

backspaceami
nie wiem co to znaczy

Domyślam się że dokument został po prostu usunięty. Jeżeli pracujesz na windowsie możesz ten plik odzyskać jak każdy inny (GetMyDataBack, EasyRecovery itp.) ale musisz sie pośpieszyć żeby nic nie zostało zapisane na jego miejscu (jest to możliwe zarówno na FAT jak i NTFS).

Sprawa wygląda znacznie gorzej jeżeli pracujeszz na Linuksie lb innym *niks.

0
qpalzm_ napisał(a)

backspaceami
nie wiem co to znaczy

backspace - taki klawisz nad Enterem - plik został wymazany ręcznie znaczy się chyba (efekt jak przy naciskaniu kolejno: Ctrl+Home, Shift+Ctrl+End, Delete) - nie skasowany ale wymazany, odzyskanie go raczej by było trudne i nie wiem czy to możliwe - raczej openoffice nie tworzy kopii jeśli go o to nie poprosiłeś, może poszperaj w tempie - może tam zostawił OO kopię roboczą pod nazwą w stylu ~rjwfipj.tmp a raczej "zapomniał" ją usunąć - nie wiem bo nie mam OpenOffice'a

0

To nie łatwiej powiedziec że plik został nadpisany ? ;)

To żadna różnica, nadpisanie to nic innego jak usunięcie starej wersji i zapisanie nowej (prawie zawsze w innej częsci dysku), tak więc metoda którą podałem powinna zadziałać.

0

Dzięki za szybką odpowiedź, czy są jakieś darmowe programy do odzyskiwania danych albo chociaż shareware ze wszystkimi opcjami?

0

Restoration - ale on nie wiele potrafi.
Jak możesz to poszukaj po różnych "innych" stronach (dobry jest GetDataBack)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1