Subdomeny z katalogow

0

Na niektorych serwerach, Apache jest tak skonfigurowany, ze utworzony poprzez FTP, kastalog automatycznie staje sie nazwa subdomeny. Wie ktos moze jak to zrobic?

Aa, czy istnieje jakis sposob na automatyczne tworzenie subdomen? Bo jedyny sposob rozsadny, to napisanie aplikacji CGI, ktora bedzie sie dobierac do pliku httpd.conf i ustawiac tam subdomene, a nastepnie robic restart serwera? Czy jest jakis inny sposob, moze przez mod_rewrite? (chociaz nie sadze :/).

0

ja tylko dodam tak dla czystej ciekawosci ze na my.dot.tk mozna rejestrowac darmowe aliasy z koncowka .tk czyli np mojalias.tk i jest tam taka ciekawostka iz ilekolwiek subdomen bysmy nie dali np: www.moj.aliasik.jest.na.mojalias.tk to i tak otworzy nam sie nasz alias. byc moze to kolejny sposob na subdomeny

przyklad: http://kaza.to.program.dla.piratow.i.uzywaja.go.male.dzieci.z.przedszkola.bo.nie.potrafia.uzywac.emula.kazaalite.tk

0

mod_rewritem mozna tworzyc subdomenu. Proponuje zobaczyc tu:
http://httpd.apache.org/docs/1.3/vhosts/mass.html

0

Adam, starczy nawet zwykły skrypt w bashu, no ale CGI tez sie nadaje, przeciez to tylko zwykla operacja na pliku tekstowym + przeladowanie apacza

0

Tak Lofix, ale ja nie mam praw dostepu do httpd.conf... jedyne co moge to uzywac .htaccess. Dzieki Ziomal za ten link, ale cos nie pomoglo :/ Ciemna masa jestem, w artykule nie doszukalem sie tego co chcialem, czy mozna to zrealizowac samym .htaccess, nie zmieniajac nic w httpd.conf?

0

hmm..taka opcja..

Popros admina zeby do httpd.conf dodal include /sciezka/do/pliku/w/twoim/katalogu.
Wtedy w tymze pliku mozesz dodawac wlasne wirtualki..
Jedyny problem jaki widze to i tak trzeba by bylo przeladowywac apache

0

moze admin zgodzi sie na dopisanie do crona skryptu i niekoniecznie przeladowac apacza a jedynie wyslac mu SIGHUP/SIGUSR1 (przeladowanie konfiga, SIGUSR1 jest chyba delikatniejsze, nie zrywa aktualnych polaczen) bedzie wtedy działał bez przerwy.

sth like this:

#! /bin/sh

[ -f /tmp/4ptemp ] || touch /tmp/4ptmp
oldtime=`cat /tmp/4ptmp`
newtime=`stat -c %Y plik_z_vhostami`

if [ $oldtime != $newtime] ; then
  echo $newtime > /tmp/4ptmp
  /etc/init.d/apache hup
fi
0

Dzieki ZIomal za ten link... probowalem takie cos wczesniej. Ale nie dziala - umieszczam ten kod w pliku .htacccess w katalogu public_html serwera i nic. Pewnie trzeba cos pomieszac w httpd.conf? Zreszta - jak to ma dzialac - a co z DNS'ami? :/

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0