Jaki system na taki komputer

0

Kupiłem drugiego kompa chipset IntelBX,Celeron633MHz @ 790MHz,196MB Ram,RivaTNT2 M64,Dysk 30GB.I teraz mam pytania:
1.Chciałbym miec na nim 2 systemy jakis z rodziny Windows i jakiegos linuxa(jakiegos prostego bo sie na tym nie znam), co zainstalowac zeby plynnie chodziło,bo kumpel mial win98 i mandrake'a i mowil ze mu linux strasznie wolno chodził

2.Jak podzielic dysk dla tych systemów?

0

Jak Windows to na taki sprzęt polecam Win2K lub XP (trzeba będzie wyłączyć bajery graficzne, ale powinien płynnie wtedy chodzić), a co do linux'a - jak na Mandrake włączysz np.: interfejst graf. KDE z wszystkimi bajerami to i tak Ci będzie zamulał - weź po prostu jakiegoś nożliwie nowego i wyłącz (ponownie) bajery graficzne. Linux jaki chcesz, tak na prawdę.

Podział dysku: 7,6GB NTFS (WinXP), (reszta jak chcesz podzielone między NTFS, a np. ext3 linuxa), 7GB Ext3 (Linux), 600MB SWAP (Linux).

0
a_s_f napisał(a)

... mowil ze mu linux strasznie wolno chodził

Bo mandrake ma domyslne kde a kde ma wymagania. wybierz inny menedżer okienek, lżejszy i bedzie smigać : windowmaker, xfce, icewm, wfm95 (nigdy nie pamietam jak sie to pisze), ... Swoja drogą miałem kde na 400 MHz i dało sie coś zrobić. kwestia przyzwyczajenia. Albo wybierz sobie jakieś starsze distro, w ktorym kde nie jest az tak zasobozerne.

podział... 10 GB na linuksa , zeby mieć swobode i jakies 2xmem na swap dla linuksa czyli 384-512 MB w twoim przypadku, chociaż są to wartosci bardzo płynne, reszta na windowsa, proponuje na fat32, bo mozesz miec klopoty z ntfs pod linuksem. Jeśli chcesz mieć możliwośc dobrania się do partycji linuksowej pod windowsem to lepiej dla niego wybrac system plikow ext3. jesli lubisz resety i slinka leci ci na wspomnienie zaniku pradu, to reiserfs-a.

0

Ważne, aby partycja startowa Windows (każdego) mieściła się cała w pierwszych 7,8GB dysku twardego, inaczej możesz (ale nie musisz) mieć problem z wystartowaniem systemu.

A swoją drogą stawianie 2k/XP na FAT32 jest równoznaczne z rezygnacją z wydajności i zabezpieczeń dysku (szyfrowanie, uprawnienia dostepu użytkowników, przydziały dyskowe dla użytkowników, kompresja dysku) - czyli wszystkiego tego, co oferują wszystkie nowe systemy operacyjne - w tym Windows poprzez NTFS.

Ale swoją drogą w Linux partycje NTFS bezpiecznie możesz mieć tylko do odczytu, bo biblioteki do zapisu są eksperymentalne.

0

To moze dobra by byla jakas inna dystrybucja linuxa,w miare łatwa

0

Jak na taki komputer to z linuxa ja bym wybral Knoppixa ale moze sie myle nie testowalem go na takim kompie ale jak dla mnie to Knoppix wymiata ;P a i mandrake tez pojdzie zapewniam bo widzialem jak chodzi na troche slabszym kompie tylko odpowiednie ustawienia i juz a co do Win to ja bym bral 2000 bo 98 sie sypie za szybko ;)

0

knoppix to debian (z tego co pamietam) z KDE.
z tym ze o ile dobrze pamietam to KDE jest domylsnie ustawione na max bajery :)
co do srodowiska, to gnome wydaje sie byc malo zasobnozerny, aczkolwiek moge sie mylic, ale te co podal flabra beda wystarczajace.
a jadro, chyba kazde sie nada, aczkolwiek polecam debiana :)
a windows.. hmm.. dla spokojnego sumienia wzialbym 98, aczkowliek 2000 tez bedzie dzialal dobrze, a co do XP, no moglby wolniej chodzic ale pewno by chodzil :)

0

dobra, ujme to tak... na procku intela p3 733 (plyta via Apollo PRO133x), 256 MB ramu i dokladnie takiej samej grafie (tnt m64) miałem i bede mial zawsze kde :) i kwestia jest tylko taka, ze ooffice uruchamia mi sie koło 1 minuty przy obciazonym konpie, mozilka koło 30 sekund... może to dla kogos ogromne czasy, ale to tylko kwestia samego uruchomienia... . potem wszystko chodzi plynnie. instalowalem na tym ompie wszystkie distra ktore mi w lapy wpadly i o ile sie dalo wrzucalem kde dzialalo zawsze bardzo podobnie. co wiecej dokladnie ten sam system, ktory aktualnie molestuje mialem jeszcze na celeronie p2 400 i tez zylem :). co do samego systemu to najwazniejsza rzecza po instalacji jest wylaczenie niepotrzebnych/nie uzywanych uslug oraz rekompilacja jajka do procka. nieruchawy mandrejk po tych operacjach , zwlaszcza pierwszej nabiera od razu zycia :)

0

Polecam Win98SE albo W2k tylko te dwa systemy wchodza w gre, bo nie ma sensu przeciazac maszyny; Ja na moim Duronie800; 192MB RAM, lecialem na Win98SE+Aurox 9.1; i Tobie polecam to samo; Aurox jest przyjaznym systemem i na moim Duronie chodzi dobrze :P Wiec... nic dodac nic ujac polecam Auroxa

pozdrawiam
m_frankie

0

Pozwolę sobie zdementowac pogłoski na temat jakiś olbrzymich wymagań Windowsa XP.
Przez ponad dwa lata używałem go na Celeronie 433 MHz i 192 MB ramu. Czysta przyjemność.
Rozumiem używanie windowsa 2000, bo to również bardzo stabilny system, dający dużą nad nim kontrolę, której absolutnie nie zapewnia żaden system z rodziny 9x

0
Qyon napisał(a)

Pozwolę sobie zdementowac pogłoski na temat jakiś olbrzymich wymagań Windowsa XP. Przez ponad dwa lata używałem go na Celeronie 433 MHz i 192 MB ramu. Czysta przyjemność.

Miałem Durona 800 (@914), 256MB ramu i chodził mi płynnie z włączonymi wszystkimi wodotryskami graficznymi.
Jak dobrze pamiętam, wg. producenta minimum dla XP to procesor klasy PII 266MHz.

0
Szczawik napisał(a)

Jak dobrze pamiętam, wg. producenta minimum dla XP to procesor klasy PII 266MHz.

Są to zalecane minimalne wymagania sprzętowe. Mam na jednym z dysków Win2000 który chodzi na Pentium I 166 Mhz i 32 MB RAM-u i działa dobrze, chociaż są kłopoty z pamięcią wirtualną. Wszystkie systemu => Win 2000 mają zalecane minimum 64 MB mimo iż dobrze pracują z mniejszą ilością. Z wersjami serwerowymi jest podobnie, zalecane minimum 128 ale można zainstalować już na 64.

0
a_s_f napisał(a)

Kupiłem drugiego kompa chipset IntelBX,Celeron633MHz @ 790MHz,196MB Ram,RivaTNT2 M64,Dysk 30GB.I teraz mam pytania:
1.Chciałbym miec na nim 2 systemy jakis z rodziny Windows i jakiegos linuxa(jakiegos prostego bo sie na tym nie znam), co zainstalowac zeby plynnie chodziło,bo kumpel mial win98 i mandrake'a i mowil ze mu linux strasznie wolno chodził

Hmm... Ja mam BX, P3 450MHz, 256MB ram, Riva TNT2, dysk 80GB. Proponuje moja konfiguracje troszke zmieniona. Windowsy: 98 i XP, bajerow graf. nie potrzeba wylaczac bo ja mam wlaczone i hula spox. Mam dwa linuxy, Mandrake;a 9.2 i Aurox 10.2, z tych dwoch polecam raczej mandarynę. Nie ma tam klopotow z zainstalowaniem sterownika k.graf. NVIDIA (bo po instalacji na auroxie 10.2 jest syf na ekranie). Poza tym jest hmm, bardziej (moim zdaniem) przyjazna od auroxa... Poza tym, twórcy Auroxa zrobili cos glupiego. Mianowicie, w 9.x mozna bylo utworzyc przy instalacji dyskietke startowa. Przydawalo to sie np. jesli nie chcielismy robic boot loadera (programu rozruchowego) na dysku twardym. W 10.x już zniknal ten krok z dyskietka. Nalezy sie im lanie za to moim zdaniem :[
W linuxie owszem można albo w KDE wylaczyc bajery graf., lub skorzystac z jednego ze znakomitych lekkich menedzerow okien. Polecam Fluxboxa i Window Makera.

a_s_f napisał(a)

2.Jak podzielic dysk dla tych systemów?

Dlaczego wszystkie poza linuxowa partycja na FAT32? Dlatego zeby nie robic zamieszania z literami dyskow. Jesli damy partycje XP na NTFS, to na 98 zrobi sie syf z literami.
Partycja dla 98: 4GB FAT32
Partycja dla XP: 4GB FAT32
Dla dokumentów: 7GB FAT32
Dla programow: 7GB FAT32
Dla Mandrake'a: 4GB ext3fs

Powyzsze rzeczy to tylko moja subiektywna opinia :) Bede wdzieczny jesli a_s_f uzna ze jest godna siebie...

0
Szczawik napisał(a)

Jak dobrze pamiętam, wg. producenta minimum dla XP to procesor klasy PII 266MHz.

A wymagania windowsa 2003 to minimum 133 MHz :) tyle, że to (jak większość wie) jest po prostu windows XP z powyłączanymi WSZYSTKIMI wodotryskami + przystosowanie na serwer

0

Doczepie sie do tego tematu... Czy na sprzecie (Procesor Celeron 300, Ram: 128MB, Dysk: 80GB) pójdzie Windows XP? Oczywiście będzie miał wyłączone wszystkie animacje itd.

0
AdSoft napisał(a)

Doczepie sie do tego tematu... Czy na sprzecie (Procesor Celeron 300, Ram: 128MB, Dysk: 80GB) pójdzie Windows XP? Oczywiście będzie miał wyłączone wszystkie animacje itd.

Oczywiście że pójdzie, ale nawet z wyłączonymi wodotryskami będzie sie czasem zacinał, ale to drobiazg :)

0

No właśnie zainstalowalem,powylaczalem pare rzeczy i pięknie działa.Szkoda tylko ze nie wlacza i nie wylacza sie tak szybko jak Win98 :)

0
a_s_f napisał(a)

No właśnie zainstalowalem,powylaczalem pare rzeczy i pięknie działa.Szkoda tylko ze nie wlacza i nie wylacza sie tak szybko jak Win98 :)

No fakt. Ale wiesz jak to jest... starsze kompy tak reaguja na XP :) U mnie czasem wylogowanie sie zajmuje 2,5 minuty..... Ale mozna jakos przebolec. A jakiego Linuxa zainstalowales?

0
a_s_f napisał(a)

Szkoda tylko ze nie wlacza i nie wylacza sie tak szybko jak Win98 :)

No, w 98 to przy wlaczeniu i wylaczeniu Power :)

0
MrLion123 napisał(a)

A jakiego Linuxa zainstalowales?

MANDRAKE 10(GNOME) tylko jeszcze musze dograc stery do grafiki a podobno z tym moga byc problemy :(

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1