Nowy komputer

0

Czesc
Zamiezam sobie kupic nowego kompa , bo tego co mam teraz mam juz chyba 6-8 lat , moglibyscie mi cos podpowiedzic , a i chodzi mi glownie o wybor procesora
czy dobry bedzie pentium IV 3 ghz i 1 mb cache , czy moze juz 64 bitowy athlon ??
Dodam ze chce kupic: dysk,procesor,karte graficza,plyte glowna,nagrywarke dvd,obudowe,pamiec ram oraz jakis fajny wiatraczek :) , bo reszte(k.muzczna, k. sieciowa,myszke,klawiture)wezem z tego kompa :), dodam ze na wszystko moge wydac 1900-2100 zl :| . Pozdro :)

0

Takie małe wyliczenie z mojego sklepu (http://www.elgar.pl/zestawy.php?a=stworz). Mysz i klawisz też sobie kup.

Komponent Nazwa Cena
Procesor: Athlon 64 2800 BOX Socket 754 486.19 PLN
Płyta główna: GigaByte K8U Uli M1698/Socket 754(AMD)/1600MHz/SATA/LAN/8CH 222.67 PLN
Pamięć: DDRAM 512 MB / 400MHz 210.82 PLN
Dysk twardy: Samsung 160.0 GB 7200, 8MB, Serial ATA II NCQ 354.43 PLN
Karta graficzna: GigaByte RADEON 9550 128MB DDR 128BIT TV DVI AGP Retail 238.49 PLN
Napęd CD-ROM/CD-RW: NAGRYWARKA DVD-/+ R/RW LG 4120B Czarny 177.88 PLN
Napęd FDD: Obecny 25 PLN
Obudowa: Wliczona w cenę - wybór modelu w sklepie 140 PLN

Cena całego zestawu: 1855.48 zł

0

Ale nie sadzisz ze lepszy by byl pentium 4 z 3 ghz ?? bo na co mi 64 - bitowy jak i tak ma mala predkosc ?? a moze sie zdazeyc ze na takim athlonie jakas grami moze chyba niepojsc :|

0

a na co mi 64 - bitowy jak i tak ma mala predkosc ??

a na co ci parę MHz więcej jak za parę lat już ci może nic nie pójść (jak będzie 64 bit)

0

Nowy VirtualDub chodzi tylko na 64 bitach, więc jeśli chodzi o funkcjonalność gierek to pewnie też nowe gry ci wtedy nie pójdą :P
A po co z nowym kompem grać w stare gry ??
Pewnie nowe systemy które też są przeznaczone na 64 mogą mieć obsługę lepszą dla starych gier :)
Więc nie martw się, to co nowe jest lepsze niż stare :)
Też przy pierwszej przesiadce (nowy komp+nowy system-WinXP) irytowało mnie, że stare gry nie chodzą, ale jakby się zastanowić to chodzą za to nowe gry :D
Bierz to co napisał ;)

0

Ale mi chodzi o np. takie cos zalozymy ze jest gierka gta san andreas i on wlasnie potrzebuje min. 1.1 ghz , to np. za dwa-trzy lata moze bedzie gta costam i bedzie potrzbowalo min 2.1 :| , i co wtedy zrobie .

0

Sorry jeszcze mam takie pytanie czy np. jakbym mial ten procesor64-bityowy to moglbym robic w turbopascalu ?? napiszcie troche o tych 64-bitowych bo ja zupelnie nie wiem dlaczego one sa lepsze :|

0

wlasnie tez chcialem spytac czy np. gra alexander ktora potrzebuje 1.5 ghz poszlaby na tym 64-biotwcu , jakby wysszla dwojka tej gry wynagaja np 2.5 ghz poszla bym na 64 bitach ??mowie o oczywiscie o tym athloni co ma 2.0

0

Wszystko ci pojdzie, nie kupuj zadnego drętwego pentiuma bo to tylko wyrzucenie pieniędzy w błoto. Karte sieciową możesz sprzedać bo ta co jest już na płycie GIGABYTE z pewnoscią jest lepsza niż Twoja.. - pewnie zintegrowana muzyczna też ..

0

Procesor AMD Athlon64 3000+ box 939pin
Producent: AMD?

Typ procesora - Athlon 64, Typ gniazda procesora - socket 939, Częstotliwość taktowania - 2 GHz, Częstotliwość magistrali FSB - 400 MHz, Pojemność pamięci cache - 512 KB, więcej...
Cena netto:
539.84 zł
Cena brutto:
658.60 zł

Suma netto:
539.84 zł
Suma brutto:
658.60 zł

Dysk Hitachi 80GB 7200obr
Producent: Hitachi?

Pojemność - 80GB, Interfejs - ATA100, Prędkość obrotowa - 7200RPM, Pojemność pamięci cache - 2MB, Liczba talerzy - 1, więcej...
Cena netto:
187.04 zł
Cena brutto:
228.19 zł

Suma netto:
187.04 zł
Suma brutto:
228.19 zł

Gra.256MB Radeon 9550 DDR DVI/TV
Producent: HIS?

Producent chipsetu - ATI, Rodzaj układu graficznego - 128bit, Typ chipsetu - Radeon 9550, RAMDAC - b/d, Pamięć wideo - 128MB, więcej...
Cena netto:
227.06 zł
Cena brutto:
277.01 zł

Suma netto:
227.06 zł
Suma brutto:
277.01 zł

Nag.DVD LG GSA-4163B DL oem
Producent: Inne?

Szybkości zapisu CD-R - x40, Szybkości zapisu CD-RW - x24, Szybkości zapisu DVD-R - x16, Szybkości zapisu DVD-RW - x6, Szybkości zapisu DVD+R - x16, więcej...
Cena netto:
171.36 zł
Cena brutto:
209.06 zł

Suma netto:
171.36 zł
Suma brutto:
209.06 zł

Płyta Gigabyte GA-K8NSC s939 NF3 Ultra
Producent: Gigabyte?

Typ procesora - AMD Athlon 64, Typ gniazda procesora - Socket 939, Producent chipsetu - NVidia, Chipset - nForce3 250, Częstotliwość magistrali FSB - 400 MHz, więcej...
Cena netto:
248.43 zł
Cena brutto:
303.08 zł

Suma netto:
248.43 zł
Suma brutto:
303.08 zł

Pamięć 512MB DDR 400
Producent: OEM?

Rodzaj pamięci - DDR, Pojemność pamięci - 512, Częstotliwość magistrali pamięci - więcej...
Cena netto:
145.00 zł
Cena brutto:
176.90 zł

Suma netto:
145.00 zł
Suma brutto:
176.90 zł

Obudowa Aton 6175 350W USB (wentylatory)
Producent: Aton?

Rodzaj obudowy - Obudowa Komputerowa, Typ oboduwy - miditower, Ilość kieszeni 3,5 (Wew.) - 4, Ilość kieszeni 3,5 (Zew.) - 2, Ilość kieszeni 5,25 (Zew.) - 2, więcej...

Razem : 1,984.72 zł
Co powiecie na takie cos czy wg. was taki zestaw starczy mi na 6-8 lat ??

0
Marcin87 napisał(a)

Co powiecie na takie cos czy wg. was taki zestaw starczy mi na 6-8 lat ??

Jeżeli z tą obudową jest zasilacz, z tego co widze to tak i do tego tańszy Codgen to zestaw może nie przetrwać nawet tyg.

Pamięci są słabej jakości, lepiej zainwestować w firmowe np. Kingston

//
Co do programów 32-bitowych na Athlonie 64. Athlon 64 obsługuje instrukcje 32 i 64-bitowe (tak to się chyba fachowo mówi :)), z tym, że lepszą wydajność i tak uzyskasz przy P4 w 32-bitach niż na tym Athlonie. Także Turbo Pascal powinien działać, oczywiście z łatką.

Inaczej jest z innymi procesorami 64-bitowymi (np. Intel Intanium, Xeon), którę obsługują tylko 64-bitowe instrukcje i oczywiście zwykły Win XP odpada.

0

Pojemność - 80GB, Interfejs - ATA100, Prędkość obrotowa - 7200RPM, Pojemność pamięci cache - 2MB,

ten cache bardzo mały. Poszukaj dysku z większym (ok. 8MB). A może lepiej SATA ?

tańszy Codgen to zestaw może nie przetrwać nawet tyg.

bez przesady. Używam Codgena od 4 lat i uważam go za niezniszczalny :]

0

qpalzm dobrze mowi. dysk zdecydowanie za maly powinienes zastanowić sie nad 160gB z 8mB cachu
//
i ramu imho jak na taki komp tez za mało.

0

Czyli wg was powinienem kupic P4 z 3.0 ghz ?? i 1 mb cache ??

0
Marcin87 napisał(a)

Czyli wg was powinienem kupic P4 z 3.0 ghz ?? i 1 mb cache ??

nikt tak nie powiedział - ale widzę że już sobie to tak wmówiłeś że nie dasz się przekonać

to nie jest tak że gra ma w wymaganiach 2.4 GHz i jak będzie 2.39 to nie ruszy w ogóle - mi kiedyś działały gry z wymaganiami 500 MHz na Pentium I 100 MHz

a 1 GHz to jest taka granica że raczej wszystkiemu powinno wystarczyć jako minimalny rozruch

różnice są nie dostrzegalne między np 2.4 a 2.6 GHz więc teraz właśnie producenci idą w inną stronę niż MHz'ce

0

różnice są nie dostrzegalne między np 2.4 a 2.6 GHz więc teraz właśnie producenci idą w inną stronę niż MHz'ce

jak masz kase możesz kupić jakiegość X2 za 4000zł.

Kolega chyba jest uczuciowo związany z Intelem. Nikt nie powiedział że P4 będzie lepszy, wręcz przeciwnie. Osobiście uważam że dużo lepszy pomysłem jest kupienie Athlona 64 bitowego i na pewno na długo jeszcze wystarczy, tylko najlepiej na jakiejś dobrej płycie :]

Nie sądze żeby obecnie udało się kupić (za niewielkie pieniądze) komputer który ma być dobry przez następne 8 lat (dobry=płynnie chodzące gry), wystarczy porównać komputer z 1997r. z obecnymi.

0

Żeby nie zaśmiecać forum tematami - Jaka karta graficzna byłaby najlepszym wyborem dla takiego chudziaczka jak ja - ok. 300 zł?
Poprzednio obaj panowie podali GigaByte RADEON 9550 128MB DDR 128BIT TV DVI AGP Retail, ale że mam parę groszy więcej i szukam czegoś co starczy mi na długo (jak-najwięcej-zawansowanych-technologii teraz mam GeForce4 MX... aaaargghh :[ ). Grafiką komputerową się nie param - karta ma być tylko do gier.
Pozdrawiam

0

Żeby nie zaśmiecać forum tematami - Jaka karta graficzna byłaby najlepszym wyborem dla takiego chudziaczka jak ja - ok. 300 zł?
Poprzednio obaj panowie podali GigaByte RADEON 9550 128MB DDR 128BIT TV DVI AGP Retail, ale że mam parę groszy więcej i szukam czegoś co starczy mi na długo (jak-najwięcej-zawansowanych-technologii teraz mam GeForce4 MX... aaaargghh ). Grafiką komputerową się nie param - karta ma być tylko do gier.
Pozdrawiam

No to już lepiej zaoszczędzić 300 zł. na klocku i kupić jakiś GF GT6600 albo Radeona o podobnej cenie (600 - 700 zł).

Te karty za 300 zł. to nie jest najlepszy pomysł.

0

Z tymże procka i płytę główną już kupiłem (Athlon 64 ;] ) i poszło wszystko co miałem ;)
A do 700 zł to musiałbym znaleźć jakąś wakacyjną robotę, potem pracować pół wakacji.... nie chce mi się [green] .

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1