Domeny - jak to dziala?

0

W sumie nigdy sie nad tym nie zastanawialem, wiec zapytam teraz: jak dzialaja domeny? Chodzi mi o to: jak to jest, ze ktos bierze kase za utrzymanie domen?

Gdybym ja chcial miec swoja domene u siebie to czego bym potrzebowal? Nie wystarczy mi lacze do internetu i zewnetrzny IP?

0

Dla siebie możesz taką domenę mieć. Żeby była widoczna na zewnątrz, to musiałbyś postawić sobie serwer DNS i postarać się o to, aby inne serwery DNS wiedziały, że masz tam serwer odpowiadający za takie to a takie domeny. No i musiałbyś wymyśleć jakąś nazwę, która do nikogo jeszcze nie należy (kiedyś to było tak, jak z Księżycem, powstawała organizacja, taka jak na przykład NASK, rezerwowała sobie jakąś domenę i potem sprzedawała subdomeny w tej domenie, podobnie Amerykańcy przylecieli sobie na Księżyc, wzięli go sobie - bo przecież do nikogo jeszcze nie należy - po czym zaczęli sprzedawać na nim działki). Tak to sobie przynajmniej <ort>zgrubsza </ort>wyobrażam, mogę się w którymś punkcie mylić :).

0

bylo to juz poruszane - poszukaj

0

Hmm jakos nic konkretnego nie znalazlem tu na tym forum.... ale niewazne.

Zapytam tylko jeszcze czy jest jakis soft, ktory umozliwi mi zrealizowanie tego na WinXP professional? Cos znalazlem na google ale zdaje sie ze to ma dzialac tylko na Win2000 server albo na Win2003.

Gdyby ktos mogl mi podac nazwe jakiegos programu do serwera, to bylbym wdzieczny.

0

technikalia:
Jeśli postawisz dns'a (serwer nazw) u siebie, wymyslisz sobie przykładową domenę (np. .lan) i przydzielisz konkretne subdomeny dla komputera/ów w tej sieci (komputer1/komputer2), to tylko ty bedziesz mogł rozwiązać nazwę 'komputer1.lan' i zmienić ja na ip. Nawet, jeśli wszystkie komputery będą miały publiczne ip. Reszty swiata to nie obchodzi, ponieważ twój dns musi byc zarejestrowany przynajmniej w dwóch innych.

0

Ok, wiec moze konkretnie zapytam: mam neostrade, zrobilem swoja strone na apache.
I moje pytanie brzmi: czy moge zalozyc na swoim kompie moja wlasna domene, na przyklad: www.mojastrona.pl, tak zeby byla ona widoczna wszedzie. Mam teraz domene na no-ip ale to mnie nie zadowala.
Wiec, czy da sie to zrobic??

0

normalnie wykupujesz domenę gdzieś np w az.pl - płacisz 100 czy ileś zł/rok i konfigurujesz chyba podobnie jak w no-ip

0
othello napisał(a)

Czy moge zalozyc na swoim kompie moja wlasna domene, na przyklad: www.mojastrona.pl, tak zeby byla ona widoczna wszedzie. Mam teraz domene na no-ip ale to mnie nie zadowala.

Jak nie masz stałego IP to proponuję znaleźć jakiegoś darmowego providera Dynamic DNS. Polega to na tym, że pobierasz od niego programik, który przy każdej twojej zmianie IP wysyła jej update do serwera DNS providera. Tworząc sobie konto u takiego providera dostajesz domenę (na ogół jakąś mało ciekawą np.:twoja_nazwa.ath.cx), ale dzięki updatowaniu przez programik twojego dynamicznego IP, pod nią zawsze jest osiągalny twój komp.

Teraz w sytuacji jak masz dynamiczne (patrz wyżej) lub statyczne IP możesz ewentaulnie z domeną lub statycznym IP powiązać jakąś sensownie brzmiącą domenę. Wykupienie domeny .PL kosztuje (około 120-240 zł, zależy u kogo).

Jak w ogóle nie masz globalnego IP (ani statycznego, ani dynamicznego), tylko jesteś np.: w jakiejś podsieci jakiegoś providera internetu, to nie masz takiej możliwości i pozostaje zainteresować się płatnymi lub darmowymi kontami WWW na cudzych serwerach.

0

można chyba też poprosić admina o przekierowanie portu
a domene pl można mieć za 60-120 zł a nie 120-240 (no chyba że zależy u kogo :P)

0

Ok dzieki za odpowiedzi, ale caly czas nie rozumiecie o co mi chodzi. Ja nie chce kupowac domeny. Ja chce u siebie zalozyc swoja wlasna domene. Na przyklad domena mm, serwer dns na moim kompie. Po prostu nie lubie placic. Przeciez ci od ktorych to wykupuje tez skads "to maja". Pytanie jest czy moge zrobic to sam????

IP zewnetrzny mam na neostradzie. Swoj serwer www tez mam (apache). A teraz chce miec swoja domene (ale u siebie). Chce jakby zostac uslugodawca - i sam korzystac ze swojej uslugi. Wiec pytam czy sie da...

0

no to oni wykupili za dużo więcej chyba od tych co są jeszcze poziom wyżej się zdaje - to byś musiał jeszcze więcej płacić chyba że miałoby to być widoczne tylko w sieci lokalnej to nawet nie trzeba kombinować - dajesz jako nazwe komputera domene na otoczenie i już masz :D ;P

za to jak nie lubisz płacić to może lubisz mało płacić - domenke .info możesz mieć za 6 zł/rok a .tk chyba za 9 zł/rok lub taki sam bezpłatny alias

czy myślisz że jakby trzeba było płacić za www.cos.com.pl - 50 zł a www.cos.fajnego można by mieć za darmo to by tak wszyscy nie robili ?

zapewniam cię że nie jesteś lepszy od miliona internautów przez to że masz zew. IP i uruchomiony serwer na kompie

0
Adamo napisał(a)

można chyba też poprosić admina o przekierowanie portu
a domene pl można mieć za 60-120 zł

Ja wykupuję co roku na firmę. Kosztuje mnie to dokładnie 122zł/rok (z VAT); kupuję poprzez <url>www.domeny.onet.pl</url>, bo jak poszukiwałem 3 lata temu, to jako jedyni mieli domeny PL poniżej 160zł. Nie znam firmy, która sprzedaje poniżej ceny 122zł. Taką domenę wykupuje się na czas określony, nie na zawszę.

A co do przekierowania portów - poprosić możesz, ale jak to jakaś większa firma a nie znajomy i nie mają tego w ofercie płatnej dodatkowo, to raczej o tym zapomnij.

[DOPISANE]

Jak się nie mylę, organizacja NASK nie wykupuje tego od nikogo. To ona tym zarządza. Według nadanego im certyfikatu przez ITU, oni rozporządzają pulą domen PL. Nawet Onet jest tylko pośrednikiem dla NASK.

Nie możesz wprowadzać do sieci niezatwierdzonych przez nich domen.

0
Szczawik napisał(a)

Nie znam firmy, która sprzedaje poniżej ceny 122zł.

no właśnie u niej kupujesz bo ja mówię o cenach netto ;P

0

Jak patrze na kosmiczne ceny domen ktore tu podajecie to zwatpilem, ale w az.pl jest:

.pl - 69 zł netto/rok!
.com.pl - 55 zł netto/rok
domeny funkcjonalne - 55 zł netto/rok
domeny regionalne - 18 zł netto/rok
.info (Globalna) - 15 zł netto/rok!

0

nie ciesz się...
az.pl daje na przykład 15 zł/rok za .info, ale tylko przez pierwszy rok, potem 49 zł / rok :) podobnie jest z .pl (89 zł po pierwszym roku)

ale faktem jest, ze Onet ma drogie domeny.

0

lekko wracaja do tematu..

przeciez jak sie ma domene w dyndns, to mozna kupic zwykla i przekierowac ja IN CNAME

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1