Jaki antywirus??

0

Mam problem jaki program antywirusowy wybrac.Potrzebuje cos dobrego i zeby nie zrzerało za duzo zasobów.Obecnie mam PC-cillin ale nie wydaje mi sie zeby byl zbyt dobry.NortonAntyVirus odpada bo sie cos nie chce u mnie zainstalowac :(

0

Ja polecam BitDefender'a

Latwiej by bylo cos doradzic znajac parametry twojego kompa...

0

Ja polece darmowke ;)

AVP :)
http://www.free-av.com/ dla mnie to skutecznosc lepsza ze stara baza niz NAV z nowa :|

0
grzequ napisał(a)

Latwiej by bylo cos doradzic znajac parametry twojego kompa...

AthlonXp2500+
256MBRAM
WinXP Professional

A ten AVP to ponad 12MB zabiera :(

0

Dobrze się składa, bo miałem zakładać podobny wątek. Od lat mam nortona, ale ostatnio skumałem, że to on jest sprawcą moich przekleństw zarówno z czasów WinMe jak i obecnie Win2k.

Mianowicie jak odpalam program skrótem (przypisanym w linku), to gdy win już nieco chodzi, to się wiesza od kilku sekund nawet do kilkudziesięciu sekund :/

Daję 90% że to NAV 2k2 (2k3 nie chciał się zainstalować, a jak wiadomo 2k4 to porażka totalnie zwieszająca przy skanowaniu) jest tego przyczyną.

Faszczu na ircu proponował mi ten:
Avast 4
http://www.asw.cz

Ważne (w moim przypadku), aby umiał skanować maile z outlooka, bo co dzień dostaję kilka virków (ostatnio fala z NetSky :/).

Mam nadzieję, że a_s_f nie ma nic przeciwko, że się dokleiłem :)

0
Marooned napisał(a)

Od lat mam nortona, ale ostatnio skumałem, że to on jest sprawcą moich przekleństw zarówno z czasów WinMe jak i obecnie Win2k.

Mianowicie jak odpalam program skrótem (przypisanym w linku), to gdy win już nieco chodzi, to się wiesza od kilku sekund nawet do kilkudziesięciu sekund :/
[...]
Faszczu na ircu proponował mi ten:
Avast 4

Hmmm, ja miałem NAV 2k2 i jedyny problem to zjadanie RAMu przy kopiowaniu dużych plików, tudzież nagrywaniu takowych na cd. Avast mam w pracy na kilku stacjach i powiem, że tragicznie obciąża procesor przy uruchamianiu czegokolwiek i to bardzo tragicznie. Wszystko uruchamia się kilka razy dłużej bo avast dzielnie skanuje wszystko, mieląc dyskiem. Ino osobiście nie polecałbym go.

0

W avast wszystko mozna ustawic, rzeczywiscie moze skanowac wszystko co sie rusza, ale mozna mu to ograniczyc lub wylaczyc. Ma tez ciekawe opcje skanowania komunikatorow lub p2p co sie przydaje.

0

A co sadzicie o Norton Antivirus 2005 PL? Ja mam i nie narzekam. Tylko czasami mi blokuje dostep do netu przez niektore programy, mimo ze klikne "Zezwalaj".

0

Ja też miałem wszystkie NAV-y od 2k2, 2k3 i teraz 2k4 i jakoś nie narzekam. Nie miałem żadnych problemów z instalacją, a instalowałem go na wielu komputerach. To prawda jest pamięciożerny, ale ma dobrą bazę.

To też zależy do jakich celów potrzebujesz tego antywira. Żeby ci skanował pocztę, cały czas monitorował dysk (b. dobra funkcja Auto-Protection w NAV-ie) czy raz na jakiś czas włączył grutnowne skanowanie. Ja tam włącze raz na jakiś czas pełne skanowanie systemu i tak nic nie znajdzie ani NAV ani żaden inny, poczty praktycznie nie dostaje.

othello napisał(a)

A co sadzicie o Norton Antivirus 2005 PL? Ja mam i nie narzekam. Tylko czasami mi blokuje dostep do netu przez niektore programy, mimo ze klikne "Zezwalaj".

Trochę lepszy niż 04 (poprawiony wygląd), może mniej zżerać zasobów, ale nie instalowałem go jeszcze, więc ci nie powiem.

0

Jak na razie tylko BitDefender mnie nie zawiódł. Jest także wersja darmowa - polecam.

0

Avast wymiata :)

0

Ja jeszcze polecam NOD32 mnie nie zawodzi (no chyba że o czymś nie wiem), a używam go bo to jeden z niewielu dzialających na Win2003, który jest za darmo :] I jest polski:P

0

Sory WeeR ale z tego co wiem to NOD32 nie jest chyba darmowy... :> ;)

0

no ja mam dluga droge z anty-virami
najdluzej mialem (teraz mam) panda antivirus 2004 titanium (NIE PL!!). Bylem jak i jestem z tego antivira zadowolony na wysokim pozomie, na poczatku jak mialem 384 mb ddr RAM to byl ten antivir dla mnie uciazliwy przy aktualizacjach zjada duzo pamieci 80-100 i w ogóle mieli dyskiem nic nie mozna przez chwile zrobic, dlatego go wyj... i wgralem kaspersky oczywiscie z nim bylo jeszcze gorzej, skanowanie -> zacinal sie przy plikach powyzej 15 mb.... i tnelo jak... kupilem 256 DDR RAM i wywalilem kosc 128 mb i mialem potem 512 mb w dual channel i nadal mam ta konfiguracje RAM.

a wiec nie wykasowywalem kaspersky, jednak dalej sprawial problemy, skasowalem (uninstall) i wgralem najnowsza wersja ktora wyszla w tym roku 2005 z 3 miesieczna aktualizacja, skanowanie wieszalo komputer, blokowalo sie przy plikach powyzej 500mb nie wiem dlaczego ale mam plik 498 mb i 650 mb i wiele powyzej 500 mb (spakowane ebooki etc.) i po prostu przy nich sie zawsze wieszal czasem 1-2 przeszedl ale potem zawiecha np. przy filmach zawsze zawieche mial :/ skanowanie bylo strasznie wolne, wykrywal wiry ale w trakcie skanowania ich nie kasowal i ZŻERAł normalnie tyle pamieci ze odarazu do kosza go i juz nie proponuje kasperskiego dla domowych uzytkownikow ktorzy cenia sobie komfort pracy i dosc dobra ochrone. on po prostu jest dla osob co maja kase dobry sprzet.

wgralem cleanwin antivirus. no nastepnego dnia wywalilem, skanowanie trwa w cholere dlugo, nie wykryl zadnego wira, nie ma trybu Watch. jak sie potem okazalo panda ktora wgralem next wykryla ponad 30 zainfekowanych plikow.

next antivirem jaki mialem byla panda antivirus titanium 2004 (NIE PL!) ktora mam do dzisiaj jednak czasem robilem uninstall (co miesiac) i testowalem jakiegos antivira. Panda Antivirus 2004 titanium jest dla mnie dobrodziejstwem, mam procek 1 rdzeniowy wiec jak robi scan 100% i po prostu robie sobie odpoczynek, jedyna udreka sa aktualizacje jednak to da sie przezyc. wykrywanie virusow jest bdb. aktualizacje robia sie raz dziennie, automatycznie mozna ustawic i ten antivir mozna znalezc za darmo, oczywiscie ma tryb Watch.

do spyware i adware uzywam 2 bajerow:
-Ad-aware SE Personal 1.06
-Spybot S&D

a moja cala konfiguracja zabezpieczeniowa przed niepowolanymi osobami to :
-Ad-aware SE Personal 1.06
-Spybot S&D
-Panda titanium 2004
-Kerio personal firewall 4.x.x.x (nie wiem jaka dokladnie bo teraz wylaczony)

Tryb watch: pracuje w tle i nie dopuszcza virow do kompa.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1