Otwarcie przeglądarki IE6 w trybie zmaksymalizowanym

0

Witam. W jaki sposób zmienić można właściwości otwierania okna przeglądarki IE6 w taki sposób żeby otwierała się ona w trybie zmaksymalizowanym ?? Chodzi o to, że mając skrót do programu np. na pasku QuickLaunch można sobie we właściwościach ustawić uruchamianie z okna normalnego na zmaksymalizowane, ale będzie ono uruchamiane tylko i wyłącznie z tego właśnie skrótu w takim trybie. Jak natomiast to zrobić, żeby nawet po kliknięciu na stronie na jakiegoś link'a okno przeglądarki otwierało się w trybie zmaksymalizowanym ??

Dla przypomnienia chodzi o tryb zmaksymalizowany a nie w tryb pełnoekranowy który to można włączyć we właściwościach Internetu.

0

Ha! Męczyłem się z tym długo i w końcu odpuściłem... przyłączam się do pytania.
Może otwierać *.url poprzez iexplore.exe a nie poprzez rundll32.exe shdocvw.dll,OpenURL %l ?? Już nie pamiętam, czy to testowałem... Aaaa, chyba tak - ino wtedy każdy nowy link nie otwierał nowego IE tylko zmieniał stronę w jednym z otwartych :/ jakoś tak to było...

0

1 Uruchom IE. Trzymając naciśnięte klawisze Ctrl+Alt+Alt (musza być 2 alty!) zmaksymalizuj okno. Zamknij przeglądarkę. Okno powinno się teraz uruchamiać zmaksymalizowane

2 Ustaw rozmiar okna kursorem rozmiar. Zamknij okno przeglądarki, teraz będziesz miał rozmiar taki jaki ustawiłeś wcześniej

3 Uruchom z wiersza poleceń
cmd /c start /max iexplore

0

D Czy to ukryta kamera? [rotfl]

Cool_Programming napisał(a)

1 Uruchom IE. Trzymając naciśnięte klawisze Ctrl+Alt+Alt
Hehe... tak to nie przejdzie :D Jak chcesz uruchomić skrót z przytrzymanym klawiszem Ctrl?? Przeca każdy, kto używał Windowsa przez minimum tydzień wie, że pokaże się okienko z właściwościami. W dodatku da się to zrobić tylko myszką - Enter nie robi żadnej akcji.

Cool_Programming napisał(a)

2 Ustaw rozmiar okna kursorem rozmiar. Zamknij okno przeglądarki, teraz będziesz miał rozmiar taki jaki ustawiłeś wcześniej
Totalba bzdura - chodzi o tryb zmaksymalizowany - nawet jak rozciągniesz okno tak, aby pokrywało się ze zmakymalizowanym, to po ponownym otworzeniu zostanie zmniejszone tak, aby całe zmieściło się na ekranie.

trójki nie sprawdzałem - wystarczyło, że przeczytałem polecenie......

0
Marooned napisał(a)
Cool_Programming napisał(a)

1 Uruchom IE. Trzymając naciśnięte klawisze Ctrl+Alt+Alt
Hehe... tak to nie przejdzie :D Jak chcesz uruchomić skrót z przytrzymanym klawiszem Ctrl?? Przeca każdy, kto używał Windowsa przez minimum tydzień wie, że pokaże się okienko z właściwościami.

nie wiem jak w WinXP ale w Win98 i ME właściwości się otwierają z Alt a z Ctrl się otwiera w tle :/

0

Marooned ma całkowitą rację. Niestety WinXP nie radzi sobie z tym problemem stosując którykolwiek z podpunktów.

  1. ort! nie można otworzyć okna z CTRL bo to są jego właściwości.

  2. To nie jest tryb zmaksymalizowany.

  3. Skąd taka ciekawa komenda ?? ...na pewno to nie stanowi rozwiązania problemu...szczerze mówiąc to do tej pory się zastanawiam co ona ma robić :>

0
Marooned napisał(a)

Hehe... tak to nie przejdzie :D Jak chcesz uruchomić skrót z przytrzymanym klawiszem Ctrl?? Przeca każdy, kto używał Windowsa przez minimum tydzień wie, że pokaże się okienko z właściwościami. W dodatku da się to zrobić tylko myszką - Enter nie robi żadnej akcji.

Może źle się wyraziłem. Chodzi o to żeby po uruchomieniu conajmniej jednej sesji przeglądarki zmaksymalizowac okno trzymając jednocześnie klawisze Ctrl+Alt+Alt. Googlowałem i to znalazłem, z głowy nie pisałem.

Marooned napisał(a)

Totalba bzdura - chodzi o tryb zmaksymalizowany - nawet jak rozciągniesz okno tak, aby pokrywało się ze zmakymalizowanym, to po ponownym otworzeniu zostanie zmniejszone tak, aby całe zmieściło się na ekranie.

Tak, wiem, że nie o to chodziło autorowi. Nie osiągnie się takich rozmiarów okna, ale będą przynajmniej większe niż standardowe.

trójki nie sprawdzałem - wystarczyło, że przeczytałem polecenie......

start /max iexplore działa dobrze, ale jedynie w wierszu poleceń. Dla niektórych może to być wygodne,
ja na przykład korzystam często z polecenia Uruchom.

Dodatkowo mozesz jeszcze to sprawdzić.
Zmień\dodaj wartość ciągu w rejestrze, klucz
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\Document Windows nazwa Maximized
wartość yes

U mnie okno uruchamia się zmaksymalizowane. Zgadza się jednak, że tylko jeden z podanych przez mnie punktów
odnosił się celnie do tematu. Były to tylko sugestie, teraz będe przynajmniej wiedział, aby ich nie podawać.

0
Adamo napisał(a)

nie wiem jak w WinXP
Ja też nie wiem - jak mogłeś pomyśleć, że mam XP :P blah :>

0

start /max iexplore rzeczywiście otwiera przeglądarke w trybie zmaksymalizowanym, ale tylko z wiersza poleceń. Natomiast kiedy klikam na dowolny link na stronce, który otwiera dodatkowe okno przeglądarki to już oczywiście po staremu. W rejestrze rzeczywiście jest taki klucz i taka wartość i rozsądnie na to patrząc powinno to zadziałać jednak po modyfikacji WinXP jest zbyt odporny na takie rzeczy :)

Problem wydawałoby się prosty aż do bólu a tu takie problemy :d
Ciekawe czy ktoś kiedyś go rozwiąże...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1