Novell - dodawanie u?żytkowników i drukarek

0

Mam dodać użytkownika na Novell-u w wersji 4.xx
Nie mam o tym pojęcia, znam hasło admina, znam kontekst, drzewo itd.
Pytanie jaką komendą?
Mam nadzieje na szybką odpowiedź...

//zmień temat na opisujący problem! - M

0

robisz to bezposrednio na serwerze nie przez klienta. Uruchamiasz nwsetup (nie pamietam ale w wersji 4.xx trzeba chyba wywolac go load nwsetup), i tam bodajze w drugim wierszu od gory bedziesz mial opcje do zarzadzania licencjami. Licencja oczywiscie na dyskietce...

Pisze to tak ogolnikowo bo Novella 4.xx nie widzialem juz dawno - wszystkie serwery upgreadowalem juz do 6

0

Nie zrozumieliśmy się, nie chce dodawać dodatkowych licencji tylko założyć użytkowników "systemowych" no z loginem i hasłem;)
Najlepiej by było jakby ktoś napisał mi podpowiedź (komendę?) która zrobi kopie konta użytkownika pod inna nazwą.
Nie znam się na tym w ogóle a tak podpowiedź by mnie naprowadziła na rozwiązanie. Kopia użytkownika wydaje mi się najlepszym rozwiązaniem, bo skrypty i uprawnienia zostaną te same.
I drugie pytanie to serwer robi za serwer drukarek i udostepnia drukarkę podłaczona do stacji klienckiej, stacja kliencka się zmieniła i oczywiście drukarka przestała chodzić, jak to poprawić, jest tam (serwer) Netware Printer Server a na stacji nprinter pod XP.
Novell jest w wersji 5.
Uprzedzając pytania nie nie jestem adminem tego serwera, po prostu mam pod opieka sieć netware, która będzie wykrzaczana, ale do tego czasu trzeba konfigurować, więc proszę o pomoc, nie oczekuje gotowych rozwiązań tylko wskazówek czy nakierowań...

0

Na novellu sie znam tyle co na obsludze kombajnu ale mysle ze
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=novell+dodawanie+nowego+u%C5%BCytkownika+&btnG=Szukaj&lr=
znajdzie sie odpowiedz ;)

0

Na novellu sie znam tyle co na obsludze kombajnu ale mysle ze
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=novell+dodawanie+nowego+u%C5%BCytkownika+&btnG=Szukaj&lr=
znajdzie sie odpowiedz ;)

No nie jest niestety kolorowo, nic nie znalazlem do NOVELL'a 5, jeden opis z klikologią, ale ja nie mam trybu graficznego więc odpada, reszta to książki, oferty kursów itd.
Zapewniam Cię jednak, że zanim napisałem ten temat przeszukałem na wszystkie znane mi sposoby zasoby sieci i nic nie znalazłem. Nastepnym razem jak napiszesz takiego linka to chociaż sprawdź jakie daje on wyniki, bo ja przeszukałem ponad pierwszych 100 i nic nie ma co mnie intersuje.

0

polacz sie klientem na serwer na uprawnieniach admina, i wejdz na wolumen sys, tylko nie pamietam czy w folderze public czy system znajduje sie plik nwadmin - tam wyswietli ci sie wygodny program do zarzadzania kontami
Odnosnie druku to w nprinter ustaw wszystkie parametry - takie kontekst, drzewo, nazwe printserwera, kolejke wydrukow. Na serwerze nic nie musisz zmieniac, ewentualnie mozesz popatrzec czy po zrobionych zmianach serwer widzi drukarke

a w ogole to wejdz na strone novella i tam znajdziesz faq z odpoeidziami na twoje pytanie

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1