Smartphone do około 3k

0

W moim telefonie dość nagle skończyła się bateria i muszę dość sprawnie zdecydować się na nowy telefon. W tej chwili mój faworyt to Galaxy S20FE bo widzę, że jest do dostania w dość dobrej cenie do 2.4k. Ktoś ma i może polecić/odradzić? Mój główny zarzut to android10. A może jest coś też coś ciekawego w tym przedziale cenowym?

5
several napisał(a):

W moim telefonie dość nagle skończyła się bateria i muszę dość sprawnie zdecydować się na nowy telefon.

Podłącz telefon do ładowania.

A jeśli już musisz nowy, to bierz ten: https://www.mediaexpert.pl/smartfony-i-zegarki/smartfony/smartfon-realme-gt-neo-3t-8-256gb-dragon-ball-edition
Praktycznie wszystkie parametry ma lepsze niż 20FE ( https://www.mediaexpert.pl/smartfony-i-zegarki/smartfony/smartfon-samsung-sm-g781-galaxy-s20-fe-5g-blue ), a kosztuje w tym samym sklepie tylko 300zł więcej.

1

Faktycznie bebechy i system lepsze niż 20FE, ale to nie jest jakaś marka krzak? Mój obecny galaxy S7 służył bezproblemowo przez sześć lat i nie jestem zorientowany w zmianach na rynku.

4

@Spine: ja tylko dodam, ze parametry to nie wszystko. Szczerze - to wolałbym gorszego technicznego samsunga niż jakieś Oppo/Xiami/PoCo - dlaczego? chociażby dla wsparcia i mniejszej "pstrokacizny" jaką np ostatnio serwuje Xiaomi w update'ach do jakiegoś Redmi. Ogólnie szukanie pomocy przy problemach tez konczy sie szybciej w samsungu czy apple'u. Nadal nie wiem jak w najnowszym sofcie od Xiami przeniesc kontakty na karte SIM.

Kolejny argumentem przeciw "parametry lepsze", jest chociażby fakt, że mając obok siebie podobne wydajnościowy androidy i iosy - w tych drugich masz zazwyczaj 2x mniej ramu, 2x mniej rdzeni itd.
Tak samo z komputerami - wolałbym słabszego Dell'a niż jakiegoś "Biedronka-booka" z promki co by mial lepsze parametry.

1

A jak to aktualnie z Motorola wyglada? (oni swojego czasu chyba mieli w maire czystego od smieci Androida).

1
several napisał(a):

Faktycznie bebechy i system lepsze niż 20FE, ale to nie jest jakaś marka krzak?

Realme jest jednym z bardziej popularnych nowych producentów.
https://sklep-realme.pl/o-realme/

Mój obecny galaxy S7 służył bezproblemowo przez sześć lat i nie jestem zorientowany w zmianach na rynku.

Ja też jadę jeszcze na S7 :)

WhiteLightning napisał(a):

A jak to aktualnie z Motorola wyglada? (oni swojego czasu chyba mieli w maire czystego od smieci Androida).

Ostatnio jak rozglądałem się za tanimi telefonami, to natknąłem się na taki polecany model: https://www.morele.net/smartfon-motorola-moto-e7-power-4-64gb-dual-sim-niebieski-pamh0002pl-8512154/

1

Ja też jadę jeszcze na S7 :)

No to bądź czujny bo mi dosłownie z dnia na dzień bateria przestała się ładować :D Żadnych symptomów, do ostatniego dnia ładowanie starczało mi na dwa dni. Ale nie zamierzam narzekać, przez 6 lat żadnych problemów, wymienię w nim baterię bo widzę, że można to zrobić za dwie stówki, ale nie chce już na nim polegać po naprawie.

Ale właśnie dlatego, że byłem w stanie znaleźć serwis zastanawiam się nad kolejnym galaxy, ubolewam niestety, że żeby mieć 1440p to trzeba wydać jakieś nieludzkie pieniądze, no ale będę musiał to przeboleć (w sensie brak 1440p). Zastanowię się nad tym realme.

2

Stanowczo odradzam Xiaomi!
Jeszcze parę lat temu byłem zadowolony z telefonu tej właśnie marki, jednak po kontakcie z wodą, nie udało się go uratować. Kupiłem nowszy model tego telefonu i to była tragedia, po zaledwie 3 miesiącach, użytkowanie było na tyle denerwujące, że go sprzedałem. Nie wiem czy to wina podzespołów, czy software, ale co chwilę się zwieszał, albo coś się z nim działo.

Przed tą całą akcją byłem bardzo sceptycznie nastawiony do produktów Apple, jednak byłem tak sfrustrowany, że kupiłem sobie iPhone na próbę i tak już zostało do dziś :) Jestem mega zadowlony z działania systemu, jak i samego urządzenia. Model tu w sumie nie ma znaczenia, bo od Xs wzwyż nie ma jakichś kolosalnych różnic.

2

Aktualnie chyba najsensowniejsza marką jest Motorola. Dość czysty Android, super stosunek ceny do jakości i parametrów. W sensie - nie płacisz za napis "Samsung" ;)
Sam używam od kilku lat Motorolek, żona, dzieciak, kilku znajomym poleciłem i są zadowoleni, w firmie teraz mamy ich coraz więcej (jak jest potrzeba wymienić komuś z ekipy to właśnie na Motorolę) i naprawdę są to bardzo fajne urządzenia. Może nie bierz tych najtańszych, ale przedział 1,5-2k to jest już bardzo porządny kawał słuchawki.

https://www.x-kom.pl/g-4/c/1590-smartfony-i-telefony.html?producent=338-motorola

1

Mam złe wspomnienia z Xiaomi, więc osobiście bym odrzucił wszystkie chińskie brandy przy okazji. S20FE mam i jestem bardzo zadowolony, za parę dni będę w stanie ocenić też support, bo przez upadek rozlał mi się ekran i poszedł do wymiany do autoryzowanego serwisu Samsunga.

3

Odradzam Xiaomi, zona miala i po ok roku. byl problem z poleczaniami przychodzacymi, dzwoniacy otrzymywal komunikat ze abonament niedostepny. Gdy przekladalem SIM do starego LG -> dzialalo bez problemu, zadne resety nie pomogly.

Mam starego Iphone'a (SE) i gdyby nie to ze zrezygnowali z minijacka -> nastepny tez bylby Iphone. Niestety powoli sie rozgladam za nastepca, bo po upgradzie softu do 15.6 stan naladowania baterii topnieje w oczach (pomimo ze byla wymieniana na wiosne).

1

Od kilku lat używam telefonów Asus serii ZenFone (aktualnie Zenfone 8) i mogę polecić. Jedynym problemem jaki zauważyłem to zauważalne grzanie się w czasie gier ale nie mam porównania do innych telefonów więc istnieje prawdopodobieństwo że jest to całkiem normalne. Jakichś większych wad nie widzę.

1
Saalin napisał(a):

Mam złe wspomnienia z Xiaomi, więc osobiście bym odrzucił wszystkie chińskie brandy przy okazji. S20FE mam i jestem bardzo zadowolony, za parę dni będę w stanie ocenić też support, bo przez upadek rozlał mi się ekran i poszedł do wymiany do autoryzowanego serwisu Samsunga.

Autoryzowany serwis Samsunga wymienił ekran za 599 zł, zajęło im to trochę ponad 2 tygodnie. Kontakt ze strony supportu słaby, nie wiadomo czego się spodziewać, naprawa wisi długo na tym samym statusie, nie ma na panelu miejsca, gdzie można zadać pytanie.

0

Finalnie skończyłem tak jak wstępnie planowałem, czyli zakupiłem Galaxy S20FE.

W starej S7 wygląda na to, że bateria była jedynym problemem i po jej wymianie za 180zl telefon działa dalej. Tym nie mniej, nie chce już na nim polegać jako głównej słuchawce wiedząc, że mam jakiś chiński zamiennik w środku.

Dzięki wszytkim za opinie.

0

@several: poniżej trzy zdjęcia ze środku ciemnego pokoju, w którym zapalona była w jego rogu jedna mała lampka nocna na minimalnej mocy. Człowiek w tym pokoju co najwyżej rozróżnia kształty mebli i przedmiotów, zobaczy karton na podłodze, ale po zajrzeniu do niego nie jest w stanie stwierdzić, co w nim się znajduje.
Wszystkie zdjęcia robione oczywiście w trybie nocnym, bo na standardowym byłaby po prostu czarna czerń.

Smartfon zwykłej firmy:

screenshot-20221125155650.png

Smartfon największej agencji reklamowej na świecie:

screenshot-20221125155759.png

Samsung S21 bez żadnych dodatkowych literek:
screenshot-20221125155924.png

Obstawiam, że Twój nowy Samsung też prawdopodobnie jest w stanie robić zdjęcia tej klasy, no może nieco gorsze - ale umie.
Jeśli psa nie widać na zdjęciach, to nie jest to pies, lecz prawdopodobnie wampir.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1