Gdzie szukać informacji o Windows Performance Analyzer?

0

Walczę z latencją DPC, i odpaliłem profiler Windowsowy, który wygenerował mi dokładny raport, ale niestety nie mam umiejętności żeby odczytać z niego który program/proces/sterownik jest wadliwy.

Oglądałem tutoriale, ale nadal to nie jest nic co pozwoliłoby by wyśledzić problem - ktoś ma jakiś pomysł? Albo ktoś się zna na tym?

1

WPA to to aplikacja do wyświetlania wykresów z .etl w zjadliwej formie. Tyko, że .etl innemu .etl nierówny, formatowi jako takiemu się nie przyglądałem, ale oprócz standardowych rzeczy może zawierać dość wyspecjalizowane analizy i WPA je wyświetli jeśli są one zapisane w zrozumiałem dla niego formie. Używałem WPA do analizy czasów kompilacji a raporty .etl generowałem z użyciem vcperf. W zależności od tego, w jaki sposób użyję vcperf dostanę albo ogólny raport
screenshot-20220927164432.png

albo taki z całą dodatkową sekcją z dedykowaną diagnostyką
screenshot-20220927164748.png

Także, jeśli miałbym coś doradzić to sprawdziłbym czy profiler, którego używasz nie ma opcji do generowania bardziej szczegółowych raportów, albo może do jakiejś ich wstępnej analizy. Vcperf np. analizuje plik .etl i w rezultacie dostaję kolejny raport .etl.

0
several napisał(a):

WPA to to aplikacja do wyświetlania wykresów z .etl w zjadliwej formie. Tyko, że .etl innemu .etl nierówny, formatowi jako takiemu się nie przyglądałem, ale oprócz standardowych rzeczy może zawierać dość wyspecjalizowane analizy i WPA je wyświetli jeśli są one zapisane w zrozumiałem dla niego formie. Używałem WPA do analizy czasów kompilacji a raporty .etl generowałem z użyciem vcperf.

No to wiem, dlatego go używam.

W zależności od tego, w jaki sposób użyję vcperf dostanę albo ogólny raport albo taki z całą dodatkową sekcją z dedykowaną diagnostyką
screenshot-20220927164748.png

Także, jeśli miałbym coś doradzić to sprawdziłbym czy profiler, którego używasz nie ma opcji do generowania bardziej szczegółowych raportów, albo może do jakiejś ich wstępnej analizy. Vcperf np. analizuje plik .etl i w rezultacie dostaję kolejny raport .etl.

no akurat wygenerowałem ten bez tej sekcji Diagnostics. Jak ją włączyć?

Do tej pory użyłem takiego polecenia:

xperf -on PROC_THREAD+LOADER+PROFILE+INTERRUPT+DPC+DRIVERS+POWER+IDLE_STATES -stackwalk Profile -BufferSize 1024 -MinBuffers 256 -MaxBuffers 256 -MaxFile 256 -FileMode Circular
0

no akurat wygenerowałem ten bez tej sekcji Diagnostics. Jak ją włączyć?

Nie mam pojęcia, nie używałem xperf :D Być może nawet nie da się tego zrobić w tym przypadku, a tylko wzbogacić już istniejące sekcje? Albo dodać całkowicie inne jak np. DPC/ISR jak na screenshocie niżej, który znalazłem w necie.Chciałem tylko zwrócić uwagę, że czasem to nie WPA jest winny nie jasnym rezultatom bo on tylko wyświetla to co jest w .etl, a sposób w jaki generujesz raport. Może istnieje lepsze narzędzie do Twojego konkretnego przypadku, który wygeneruje lepszy raport? Tak jak vcperf w moim.

screenshot-20220927171528.png

0
several napisał(a):

no akurat wygenerowałem ten bez tej sekcji Diagnostics. Jak ją włączyć?

Nie mam pojęcia, nie używałem xperf :D Być może nawet nie da się tego zrobić w tym przypadku, a tylko wzbogacić już istniejące sekcje? Albo dodać całkowicie inne jak np. DPC/ISR jak na screenshocie niżej, który znalazłem w necie.Chciałem tylko zwrócić uwagę, że czasem to nie WPA jest winny nie jasnym rezultatom bo on tylko wyświetla to co jest w .etl, a sposób w jaki generujesz raport. Może istnieje lepsze narzędzie do Twojego konkretnego przypadku, który wygeneruje lepszy raport? Tak jak vcperf w moim.

No dobra, ale nawet jak zrobię .etl tym vcperf, to jak przeananalizować to co pokazuje Windows Analyzer? Skąd wiedzieć co te liczby znaczą i jak znaleźć wadliwy sterownik?

0

Nie no vcperf to jest wyspecjalizowane narzędzie do mierzenia czasów kompilacji, także raczej nie jest użyteczne w Twoim przypadku. Na dalsze pytania nie znam odpowiedzie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1