Monitor do 1000zł java

0

Szukam monitora 27-31" do 1000zł do pracy (IDE, przeglądarka itp). Dodatkowo będę miał ekran lapkowy.
Największy priorytet dla mnie to żeby oczy się nie męczyły, wszystkie inne parametry mają dla mnie mniejsze znaczenie.
Do tej pory pracowałem na 27 FHD i było ok. Siedzę 80cm od monitora.

IPS czy coś innego?
Czy największa ilość hz to ulga dla oczu, czy może liczy się to tylko przy grach?

Czy coś z tej listy się nada? :D

  1. Samsung Odyssey G5 27, QHD, ale VA. Czy VA < IPS? 144hz, flicker free
    https://allegro.pl/oferta/monitor-samsung-27-odyssey-g5-lc27g55tqwrxen-10915128880
  2. HP 27mq, QHD IPS, 60 hz
    https://allegro.pl/oferta/monitor-hp-27mq-27-qhd-ips-5ms-12383276932
  3. iiyama G-Master 27, FHD IPS 165hz, flicker free
    https://allegro.pl/oferta/monitor-iiyama-27-g2770hsu-b1-g-master-ips-10813380862
  4. Acer VG272S 27, FHD IPS 165hz, flicker free i BlueLight
    https://allegro.pl/oferta/monitor-acer-vg272s-27-fhd-ips-0-5ms-hdr-400-11198480080
  5. LG 27GN600 27, FHD IPS 144 hz
    https://allegro.pl/oferta/monitor-lg-led-27-27gn600-12480988327
  6. LG 32GN500-B, 32" FHD VA 165 hz, flicker free; BlueLight
    https://allegro.pl/oferta/monitor-31-5-lg-32gn500-b-1920x1080-led-12179082026
3

Jeśli priorytetem są oczy to polecam monitory EIZO lub NEC, przy 27' QHD robi robotę.
Ale do tej kwoty tylko używki.
Tu poczytasz więcej: https://mva.pl/viewtopic.php?f=40&t=152

0
crazy_pancake napisał(a):

IPS czy coś innego? > Czy największa ilość hz to ulga dla oczu, czy może liczy się to tylko przy grach?

W przypadku LCD, moim zdaniem liczy się to w grach, chociaż to bardziej chwyt reklamowy, bo przy standardowych 60Hz obraz jest już bardzo płynny i nie ma większego znaczenia, czy będzie 60fps, czy 100fps, czy 200fps. Poza tym, w przypadku LCD, odświeżanie to tylko liczba zmian obrazu na sekundę, a nie liczba błysków, co miało miejsce w przypadku CRT.

Dowodem na to jest fakt, że od roku 2008 mam Eizo FlexScan S1921 (19" 1280x1024), którego używam do dzisiaj (skoro jest sprawny, to nie mam po co wyrzucać i kupować nowego), od roku 2016 jako dodatkowy monitor mam Samsung SyncMaster 710N (17" 1280x1024), który znajomy mi sprezentował (ma nierówne podświetlenie i rysę, która jest widoczna, ale nie przeszkadza w użytkowaniu). Wymienione monitory na 99% pracują w 60Hz (tak pokazuje system operacyjny w konfiguracji) i nie miałem żadnych dolegliwości oczu związanych z użytkowaniem tych monitorów.

0
Productionserver napisał(a):

polecam monitory EIZO lub NEC, przy 27' QHD robi robotę.

Moi zdaniem to zależy. Jeżeli przy QHD będzie się używać skalowania 100%, to korzyść jest wymierna, ale jest ryzyko, że napisy i ikony będą mikroskopijne. Jeżeli skalowanie przestawi się na 200%, to korzyść żadna, bo wychodzi na to samo, co FHD przy skalowaniu 100%, dla samych mniejszych pikseli i gładszych krawędzi tekstu bez zwiększenia "logicznej" powierzchni, to chyba nie warto. Oczywiście jest możliwy wariant pośredni, jak weźmie się QHD i skalowanie na przykład 150%.

Posiadam dwa laptopy, z których nowszy ma wyświetlacz FullHD, ale Windows miał początkowo ustawione skalowanie na 150%. Po przestawieniu na 100% dopiero wtedy widoczna była korzyść z FHD, a na ekranie 14" napisy nie są za małe, a jest duża korzyść w porównaniu z innym starszym laptopem 15" 1366x768, który też służy do dzisiaj. Zanim przestawiłem skalowanie, nie miałem korzyści ze zwiększenia rozdzielczości, bo na nowym mieściło się mniej więcej tyle samo, co na starym.

5

Jak do javy to koniecznie pionowy, ewentualnie z pivotem 90%.
screenshot-20220823220509.png

Będziesz mógł zobaczyć wszystkie adnotacje do klasy (Springu + Lombok + JPA) na jednym ekranie.

1

Oczy męczą zasadniczo cztery rzeczy:

  • kontrast między ekranem a tłem (ściana za ekranem powinna być adekwatnie oświetlona),
  • kontrast między tekstem a tłem (trzeba ustawić najwyżej 75-procentową czerń i lepiej zmienić ustawienia co agresywniej ustawionych monitorów),
  • ewentualne migotanie podświetlenia (ale to już raczej nie te czasy),
  • przesuszenie oczu w wyniku zbyt rzadkiego mrugania, o co przy kompie bardzo łatwo.

W przypadku astygmatyków dochodzą jeszcze dwie kwestie:

  • poszerzony gamut (powinien być możliwie wąski), a z tym się wiąże...
  • rozdzielczość (powinna być jak największa),

co najpewniej ma związek ze sposobem załamywania się fal o określonej długości na soczewce (wysoka rozdzielczość pozwala ograniczyć to zjawisko). Korzystne może też być podświetlenie stosowane w monitorach graficznych (po ewentualnym ograniczeniu gamutu).

Co ciekawe, jasnoszary tekst na czarnym tle wcale nie musi mieć na tym polu przewagi nad ciemnoszarym tekstem na białym tle (pod warunkiem że zapewni się adekwatne oświetlenie ściany za monitorem). Nie dość, że przyswajanie treści może ucierpieć, to jeszcze powstaje niekorzystne zjawisko związane z adaptacją źrenicy, która przy ciemnym tle siłą rzeczy jest bardziej rozszerzona.

0

Z tych co wymieniłeś to iiyama. Poza tym EIZO używki

0

Podepnę się bo też chcę zmienić monitor. Czy biała obudowa w monitorze przeszkadza? Taka jak w tym modelu https://www.neonet.pl/monitory/samsung-32-lu32r591cwrxen-4ms-4k.html Niestety mam doświadczenie tylko z czarnymi obudowami.

0

Wiem, że mocno poza budżetem, ale wrzucam bo ciekawa opcja jako monitor do, eee, produktywności
https://www.x-kom.pl/p/1057947-monitor-led-27-lg-28mq780-dualup-ergo.html

//edit - do przeglądania adnotacji w javie xd

0
jarekr000000 napisał(a):

Jak do javy to koniecznie pionowy, ewentualnie z pivotem 90%.

Co ty za głupoty opowiadasz? Tylko coś w stylu 3840x1080 żeby nazwy klas dziedziczących po ProductJenkinsDatabaseKafkaServiceAdapterToDataflowLakeApiRequestingBuilderTemplateFactoryContextBridge dało się czytać

0

Do pracy conajmniej dwa obszary robocze. Mam na myśli dwa zewnętrzne monitory ALBO jeden ultra wide 21:9.
Polecam również przesiąść się na wyższą rozdziałkę. Zwyczajnie więcej się wam zmieści na ekranie. Dla 27" 1440p jest wystarczające, daje 110DPI więc całkiem ładnie.
Zwróćcie uwage czy model monitora ma USB-C obsługujący naraz DisplayPort i Power Delivery (conajmniej 60W). Zmienia to życie.
Osobiście mam jeden 27" 4k, i planuje zakup jeszcze jednego. Albo spróbuje połączenia 27"4k jako satelita + Ultra Wide 34" 21:9 (na wysokość są takie same)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1