Zamiennik Maca

0

Kupuje nowy komputer. Chciałbym coś co wymiarami i mocą przypomina MacBook Pro M1, moje wymagania:

  • 16"
  • AMD
  • Aluminiowa obudowa
  • grafika najlepiej zintegrowana
  • może być outlet
  • 32GB RAM

Jesteście coś w stanie doradzić?

PS. Do tej pory siedziałem na ThinkPad L14 i T430 oraz Legion 7

3

Czemu po prstu nie wezmiesz Maca jesli sie nim inspirujesz?

2

Przez procesor. W tym momencie nie ma szans bym cokolwiek zrobił na dockerze + Rust nie współpracuje jeszcze wystarczająco dobrze i są problemy przy budowaniu nie do obejścia.

0

Jak chcesz stację roboczą z 32GB ramu, to zrezygnuj z laptopa.
Kup stacjonarkę. Np. takie coś: https://www.komputronik.pl/product/746832/komputronik-ultimate-x712-b2-.html

3

MSI Creator wygląda ╭ᑎ╮owo jak macbook prawie.
Niestety nie mam pojęcia jak się sprawuje.
https://de.msi.com/Content-Creation/Creator-Z16-A11UX?gclid=Cj0KCQjwuaiXBhCCARIsAKZLt3mrsBy_myiQbLxH4lgW8AFi_jWFf1lNaAPOJLs7drizcC4blDaJy7oaAv0BEALw_wcB

1

Skoro i tak docelowo chcesz M1 to pewnie coś o dobrym stosunku wydajność/cena. Legiony chyba wypadają pod tym względem ok. A czemu tylko AMD? Sam nie mam nic przeciwko, ale wtedy sporo propozycji odpada. Brałbym pewnie Legiona na Ryzenie 7 5800H za ~6k.

0

@raxigan: Miałem Intela i AMD u mnie ten drugi był mniej problematyczny. Teraz mam legion 7 i ciągle musi siedzieć podłączony do prądu. Tylko jakaś zintegrowana karta graficzna bym mógł bez kabla pracować.

0

Coż, masz bardzo sensowne i dość typowe wymagania dla stacji roboczej do programowania, ale producenci mają niestety w to wywalone :). Nie widzę w tym momencie na rynku dosłownie nic, co by miało mocne CPU od AMD (od Intela w sumie też) i nie miało osobnej karty. Opcje widzę takie:

  • wystarczy Ci coś na poziomie Ryzena 7 5800U (widzę configi z tym prockiem i bez grafy)
  • kupujesz coś z mocniejszym CPU i wyłączasz grafę (na linux mogą być z tym problemy); niby mają one minimalny pobór w idle, ale nie wiem, czy to zawsze działa tak jak trzeba
2

Dell XPS/Precision lub Thinkpad, powinno sie dac je skonfigurowac

I brałbym zawsze "linie biznesowa" bo build quality jest znacznie lepsze

0

Na reddicie jest, że te XPS to jakaś masakra, bardzo słabe wykonanie..

1

ja dostałem tydzień temu nowego della precision - tam kur** touchpad jest rozmiaru połowy klawiatury!!! Oni w tym dellu są jacyś pojeb****ni - nawet nie ma jak rąk oprzeć, żeby pisać na klawiaturze
image

1
abrakadaber napisał(a):

ja dostałem tydzień temu nowego della precision - tam kur** touchpad jest rozmiaru połowy klawiatury!!! Oni w tym dellu są jacyś pojeb****ni - nawet nie ma jak rąk oprzeć, żeby pisać na klawiaturze
image

"Zamiennik maca"
1060c75f-e5a9-421f-a1bf-71d7ea936268.jpeg

0

A myślałem że będzie temat o hamburgerach :(

Moge dać opinie co do xpsa generalnie jestem całkiem zadowolny, z małym ale, właśnie coś mi się stało z jednym klawiszem i będe musiał odwiedzić serwis... (troche lipa jak na lapka za chyba 13k :(. Co do tego że się grzeje to tak ale ja tam pełnej mocy używam tylko krótkie chwile.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1