Linux wspierający wielomonitorowy setup.

0

Cześć, jaki linux, wcześniej miałem do czynienia z Raspberry Pi OS i Ubuntu gdzieś w szkole, jakiego polecacie Linuxa dla świeżaka do programowania python djagno/flask/fast api. Nie musi być idealnie latwy do nauki ważne żeby był przyszłościowy, jedyna rzecz to musi obsługiwać 4 monitory 3440x1440. Słyszłaem, że bywa to problematyczne na linuxie nadal to jest?

Zastanawiałem się nad Mint + Cinnamon.

2

jedyna rzecz to musi obsługiwać 4 monitory 3440x1440.

Ja pracowałem chyba na 3 i nie było problemu (laptop + dwa monitory). Środowisko graficzne to KDE.

Zastanawiałem się nad Mint + Cinnamon.

Może coś z KDE? openSUSE, Fedora z KDE, Kubuntu?

0

@.andy: KDE to środowisko graficzne jak dobrze rozumiem? dzięki za propozycję poczytam bo nie znam się totalnie na distro linuxa

6

@veneficus: pytanie - czy te monitory już fizycznie posiadasz podpięte do kompa, czy to dopiero plany?

Jeśli masz, to ściągasz sobie jakąś dystrybucję i testujesz. Wiele z nich posiada możliwość odpalenia z USB bez konieczności instalacji.

Ja siedzę teraz na Mint w wersji MATE i mam 2 monitory podłączone - jeden po DP, drugi po HDMI (tak mi się wydaje, nie chce mi się teraz wchodzić pod biurko i sprawdzać). Jeden to 27" 2560x1440@60Hz, drugi to 23" 1920x1080@60Hz - mały, ale za to dotykowy.

Taka konfiguracja działa bezproblemowo, kiedyś podłączyłem (miałem chwilowo taką potrzebę) trzeci, ale z racji braku miejsca na biurku to było rozwiązanie tymczasowe. W każdym razie - Mint MATE i zero problemów. Tak, jak pisałem - zawsze możesz bezstresowo sobie odpalić wersję Live z USB i sprawdzić. Bardziej niż samego systemu, obawiałbym się fizycznych możliwości sprzętu. Czasami są jakieś dziwne sytuacje że np. jakieś porty są współdzielone (w sensie - wepniesz w HDMI to już nie podłączysz DisplayPort czy DVI), albo np. taki pech (sam to miałem) że karta się nie chciała dogadać z monitorem. Motyw był taki, że ten większy monitor pełną rozdzielczość osiąga jedynie na DVI/DisplayPort, a HDMI to tylko HD(czy jakieś FullHD, nie pamiętam). Z kolei karta graficzna miała odwrotnie - max. dawała na HDMI, a drugi port był ograniczony. Kombinowałem, walczyłem - w końcu stanęło na wymianie karty na inną :(

Rzuć jeszcze okiem na https://www.linux.org/threads/linux-distro-that-can-work-with-multiple-monitors.34140/

0

@cerrato: Tak, monitory posiadam fizycznie i nie mam problemów z ich odpaleniem, chociaż na ten moment jestem na stacjonarce, Natomiast tak jak pisałem nie znam się więc chciałem żebyście coś polecili bo na pewno wiele mądrych głów na forum się znajduje. Przetestuję również Mint Mate. Co do fizycznych możliwości sprzętu zgadzam się, natomaist nie wiem jaki sprzęt będę miał docelowo w sensie laptop, ale mam stacje D6000 i planuje zakup drugiej więc DisplayLink powinien dać rade! :)

4

Skoro masz to fizycznie to po prostu - wchodzisz na https://linuxmint.com/edition.php?id=293, pobierasz plik ISO, wrzucasz na pendrive i po chwili wszystko będzie już jasne ;)

Natomiast - co do samych możliwości, to o ile sprzęt sobie poradzi, system też powinien. Oczywiście - gwarancji na 100% Ci nie dam, ale tak samo nie zagwarantuję, że Windows by poszedł. Problem, który opisałem z moim monitorem i kartą występował także na Windowsie - bo nawet w desperacji próbowałem postawić na tym kompie okienka :/

1

A co sądzicie o Ubuntu? Widzę że ma duże wsparcie sterowników np. do dell d6000.

2

Mint bazuje na Ubuntu, więc masz to wszystko co ma Ubuntu, ale lepiej ;) Serio - na desktop to najlepsza opcja. Zresztą - wypalasz na pendrive, bootujesz z USB i sam się przekonasz, do testów nie musisz nawet instalować.

0

Zainstalowałem na start zwykłe ubuntu bo wspiera displaylink bez większej zabawy i jak na razie mi się podoba zobaczymy jak dalej, niemniej już walczyłem z jakimiś bzdurami jak podłączenie odbiornika logitech czy gnome-shell-extensions czy jakoś tak. Natomiast wielkie dzięki za pomoc wam w wyborze:)

1

podłączenie odbiornika logitech

Wyjasnisz, o jaki odbiornik chodzi? Klawiatura/mysz czy coś innego?

0

logitech unifying dokładnie, dongiel od logitecha ktory pozwala podlaczyc kilka urzadzen do niego bodajze 6, tak czy siak w ogole nie wykrywało mi najnowszej wersji jego co dostałem do mx master 3 natomiast użyłem starego jakiegoś i go wykryło przy użyciu solaar'a

1

No ale nie rozumiem - te dzyndzoły na USB to przecież podłaczasz do portu i są one transparentne, komputer ma wrażenie, jakbyś podłączył coś kablowego. W sensie - komunikacja bezprzewodowa jest po stronie dzyndzoła, system tego w ogóle nie widzi. Chyba, żę to jakieś urządzenia na BT?

1

U mnie myszki wykrywa bez żadnego dodatkowego softu. Plug & Play.

0

No u mnie (Mint) także - myszkę i klawiaturę bezprzewodowe, słuchawki na BT i czytnik kodów kreskowych bezprzewodowy. Dlatego się zastanawiam - o co chodzi i w czym problem.

0

@cerrato: podobnie jest z telefonem, słuchawkami...

0

wzialem ubuntu bo wspiera display link, i okazuje sie, ze jak odpalam monitor w trybie portretu to albo czarny ekran albo lagi jakbym uzywal sprzetu za 20 zloty...
Myslalem ze zmienie zdanie i sie przekonam, ale mac >>>> linux

0

@veneficus: lagi po podłączeniu monitora? No ciekawe, ciekawe.
Możesz podać markę i model tego laptopa?

1

@veneficus:

jestem na swoim PC, GPU GTX 1060 6GB, na windows 0 problemów wszystkie monitory podłączone przez stacje dokujace D6000, sporo osob ma ten problem w trybie portretowym w normalnym działa, imo dla mnie to jest śmiech na sali bo na windows czy mac pobieram stery do display link i mam prawie plug and play a tutaj jakas zabawa masakra ;D

ja wiem ze to wina sterownikow od producenta bodajze nvidia ma z tym problem i pewnie da sie to jakos zrobic, ale wlasnie to jest patalogia brak sterownikow czy innych rzeczy gdzie na innych systemach sa dostepne ;D

I to nie tylko ludzie z display linkiem maja ten problem, w ogole nie powinno byc mowy o jakiejs zabawie jak chcesz sobie monitor przekrecic w tryb portret ;D

Kurde nie rozumiem. U mnie wszystko działa. Podłączam, zmieniam ustawienia, bez instalowania CZEGOKOLWIEK i już. Podłączenie po zwykłym HDMI.

Po prawej monitor, po lewej ekran laptocka, który ma już coś koło 11 lat chyba. Wszystko działa, nic nie zamula...

Zrzut ekranu-20220214200311-3000x1920.png

1
cerrato napisał(a):

No u mnie (Mint) także - myszkę i klawiaturę bezprzewodowe, słuchawki na BT i czytnik kodów kreskowych bezprzewodowy. Dlatego się zastanawiam - o co chodzi i w czym problem.

Chodzi o to że to jest loteria.
Ja się ostatnio zawiodłem na Linuxie. Tyle lat minęło i wciąż to samo: sprzęt zadziała albo nie zadziała.
Złożyłem kompa z walających się po szafach części, dokupiłem SSD... zainstalowałem Minta. Zawiozłem (200 km) kompa w docelowe miejsce i się okazało że gwizdka z WiFi nie wykrywa (lsusb urządzenie widzi ale sieci nie ma), a gwizdek dający Bluetooth co prawda udaje że działa, ale (sprawnego) głośnika na BT nie raczy w zasięgu wykryć.
Nie będę się z tym użerał. Następnym razem jak przyjadę postawię Windows 10.

1

@Azarien:

Chodzi o to że to jest loteria.

Mam 4 albo 5 letnie urządzenie wielofunkcyjne, wcześniej miałem inne z 7 lat. Oba działały bez problemu. Słuchawki bezprzewodowe, przewodowe (usb) wszystko działa. Podpinam monitory...działają. Ostatnio miałem kilka myszek. Każda działała...znaczy były uszkodzone i musiałem odesłać ale działały :D

Gdzie ta loteria?

Złożyłem kompa z walających się po szafach części, dokupiłem SSD... zainstalowałem Minta. Zawiozłem (200 km) kompa w docelowe miejsce i się okazało że gwizdka z WiFi nie wykrywa (lsusb urządzenie widzi ale sieci nie ma), a gwizdek dający Bluetooth co prawda udaje że działa, ale (sprawnego) głośnika na BT nie raczy w zasięgu wykryć.

Mam modem HUAWEI E3272 i wiesz co? Działa bez problemu. A modem ma chyba też z 8 lat :D Wkładam i...działa tak po prostu.

Nie będę się z tym użerał. Następnym razem jak przyjadę postawię Windows 10.

Co kto lubi :D

1

Mint + Cinnamon jeśli chcesz zapomnieć że to Linux.
Fedora jeśli chcesz najnowsze GCC lub inne stacki.
RedHat / Fedora jeśli będziesz głównie siedzieć w konsoli.
Arch Linux jeśli lubisz sobie wszystko doinstalować.
Debian w pozostałych przypadkach.

Tu masz zestawienie wg popularności + newsy: distrowatch
Jak wybierzesz coś niszowego to będziesz prekursorem w rozwiązywaniu problemów. Niektórzy to lubią.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1