Kopia starego systemu Windows

0

Partycja z systemem powinna mieć status "aktywna", można to sprawdzić w jakimś narzędziu do partycjonowania. Pewnie też zwykła kopia nie będzie miała takich plików jak page_file.sys czy hiberfile.sys lub innych systemowych.

0

@jurek1980: @Azarien:
Przy próbie zamontowania tego obrazu w Windows 10 jest błąd że plik uszkodzony.
W Ubuntu też go nie mogę podmontować - błąd że nie można otworzyć {"admin://media/sf_Download/test.img". Wolumin nie jest zamontowany?}

Przy próbie wypakowania tego obrazu np. za pomocą 7zip wypakowuje dwa pliki (dwie partycje, pliki 0.ntfs[2,1GB] oraz 1.ntfs[20,5GB]).

Partycję systemową 0.ntfs wypakowuje za pomocą 7zip bez błędów.
Partycję 1.nfts z błędami (Błąd nagłówków, Niepotwierdzony początek archiwum, Pewne dane znajdują się za końcem bloku użytecznych danych, nie może otworzyć pliku NTFS archiwum, plik jest otwarty jako ZIP archiwum).

Podglądając obraz programem PowerISO w partycji 1 nie pokazuje żadnych plików, natomiast w partycji 0 wszystkie pliki ładnie widać. Próbuje właśnie wypakować pliki za pomocą PowerISO (z poziomu Wirtualnej Maszyny) ale zatrzymuje się proces i wiesza mi wirtualną maszynę.

Pliki bootujące są w partycji 0:

![screenshot-20220118151626.png](https://4programmers.net/uploads/74251/a111gR4fsiP5LRtJqVHJRqIvgjsQoGcxN0DgriKN.png)

Odpaliłem wirtualną maszynę z Windows 2000 i przekopiowałem tam folder z programem który mnie interesuje. Program się uruchamia. Program ten współpracuje z 4 kartami na złączach PCI. Karty te na wyjściach posiadają złącze D-SUB 50. Te informacje (link) wskazują że jest to DD50 i wcześniej było to SCSI: https://www.pcmag.com/encyclopedia/term/d-sub-connectors

Program uruchamia się (niestety) z błędami:

  • **DSDDriver PCI card 1 not found (4 błędy bo brakuje 4 kart PCI)
  • **failed to initialize WinIO

Jak się domyślam, program nie znajduje hardware (tych 4 kart) i wyrzuca cztery pierwsze błędy ? Można w VirtualBox dodać ten sprzęt, aby sprawdzić czy program będzie bezbłędnie się uruchamiał (czy będę jeszcze musiał szukać plików od tego programu w systemie) ?
Co może oznaczać drugi błąd ?

1
Caporeira napisał(a):

Program uruchamia się (niestety) z błędami:

  • **DSDDriver PCI card 1 not found (4 błędy bo brakuje 4 kart PCI)
  • **failed to initialize WinIO

Jak się domyślam, program nie znajduje hardware (tych 4 kart) i wyrzuca cztery pierwsze błędy ?

No na to wygląda, ale jak ty niby masz odtworzyć konfigurację na innym komputerze, skoro...

Niestety fizycznego dostępu do kompa nie mam.

...?
Program wymaga jakichś kart, nie masz tych kart.

Można w VirtualBox dodać ten sprzęt, aby sprawdzić czy program będzie bezbłędnie się uruchamiał

Nie wydaje mi się żeby to było możliwe.

(czy będę jeszcze musiał szukać plików od tego programu w systemie) ?

Trudno powiedzieć.
Ale jest nadzieja, że na fizycznym komputerze z powiedzmy WinXP a może nawet nowszym, i z tymi kartami już zacznie program działać.

0

Wątpię aby to coś dało, bo pewnie program będzie szukał konkretnego vendor ID i PID, ale może spróbuj na początku dodać jakieś karty SCSI w wirtualce. A nóż trafisz.

0

@jurek1980: @Azarien:
Mam jeszcze do Was pytania.

  1. Będę miał dostęp do tego komputera i będę chciał wykorzystać tę okazję aby:
  • zrobić kopie rejestru systemu (regedit - eksport/kopia) - aby sprawdzić czy program nie dokonał jakiś zapisów w rejestrze systemu i będzie to niezbędne do jego poprawnego działania na nowej jednostce
  • zrobić screen z menadżera urządzeń
  • coś jeszcze warto sprawdzić (np. wersja sterowników) ? lub jakieś operacje wykonać ?
  1. Będę stawiać drugi komputer.
  • iść w nową jednostkę (ale tu może być problem ze sterownikami jak na nowym komputerze postawie Windows 2000)
  • nowy komputer np. z Windows 10 + Wirtualna maszyna z Windows 2000 - tutaj będzie trzeba zakupić dwie licencje (na dwa Windowsy)
  • nowy komputer z linuxem + wirtualna maszyna (ale tu nie mam pojęcia jak będzie wygląda sprawa sterowników i czy program który wykorzystuje karty PCI (D-SUB 50) będzie komunikować się z linuxem a on z wcześniej wspomnianymi kartami)
  • celować w stary komputer i postawić na nim Windows 2000 (ale tu pewnie będzie brak gwarancji na sprzęt)

Co o tym sądzicie i co mogli byście doradzić ?
Windows XP też mogę przetestować - jeśli faktycznie jest lepszy/stabilniejszy od Windows 2000 Professional.

1

Nie wiem co ta aplikacja robi dokładnie, ale to wygląda bardziej na zastosowanie windows server - odpowiednikiem XP był chyba 2003. Zrób screeny vendor ID i dev ID każdej karty. Program może się odpalać na nowym systemie ok, ale jeśli wymaga jakichś szczególnych kart to one też na tym systemie działać muszą lub musisz je jakoś zastąpić. Nie mówiąc już nawet o ustarace sprzętowej.
W zależności od HW użytego w obecnym sprzęcie bierz pod uwagę nowe rozwiązanie.
BTW od strony sprzętu obejrzalbym między innymi kondensatory elektrolityczne na płycie, kartach itd pod kątem wybrzuszenia i wycieków. W bardzo skrajnym przypadku mogą być na tyle zużyte, że po wyłączeniu sprzęt może już nie wstać.

1
Caporeira napisał(a):

Windows XP też mogę przetestować - jeśli faktycznie jest lepszy/stabilniejszy od Windows 2000 Professional.

Jest przede wszystkim nowszy i był bardzo długo wspierany - znacznie łatwiej będzie ci znaleźć stary albo nawet nie aż tak stary komputer na którym pójdzie XP ze wszystkimi sterownikami niż 2000.

Ale sprawdziłbym też (32-bitowy) Windows 7/8.1/10 - może wcale nie trzeba sięgać daleko wstecz.

0

acron APCI-ADADIOCD - strona producenta nie działa. Wątpliwe, żeby OS miał do tego sterowniki. Jak wyciągniesz sterownik z tego W2000 to raczej będziesz musiał szukać systemu który go obsłuży.
Trochę taka metoda prób i błędów. Kombinuj, życzę powodzenia. BTW w przypadku czegoś takiego to może jeszcze warto postawić dokładny klon podstawowego komputera - może znajdziesz gdzieś podobna lub taka samą płytę używaną i sklonować cały system i odtworzyć na innym. Bez zabawy w unowocześnienie.

0

Jak się "wyciąga" te sterowniki? Jak znaleźć wszystkie pliki należące do konkretnego urządzenia, oraz czy wystarczy skopiować tylko pliki ?

0

Najprościej użyć jakiegoś drviverbackup czy podobnego narzędzia. Są takie co działają bez instalacji. Wyciągają z OS i stery i pliki inf. Ręcznie też można. W końcu wszystkie sterowniki są w /windows/system/driver (w nowszych system32).

0

@jurek1980: @Azarien:
Dostępu do komputera nadal nie mam ale ... przegrzebałem partycje systemową (z tego obrazu IMG) i znalazłem folder WinDriver (w którym są chyba sterowniki wyciągniete z systemu).
image
image

Oraz, w folderze gdzie jest autorski program - który wykorzystuje wspomniane karty PCI - jest folder "inst" a w nim dwa pliki (*.inf oraz *.sys).
Zawartość pliku inf wskazuje że są to sterowniki dla tej karty PCI. Poniżej wybrane fragmenty pliku:

; INF file for PCI card
; Generated by WinDriver

; Copyright Jungo 2002

[SourceDisksNames]
1="WinDriver Installation Disk",,0

[SourceDisksFiles]
wdpnp.sys = 1

[mfgsec]
; The Vendor ID is 10b5, and the Device ID is 9050
%DSDDRIVER%=DSDDRIVER, PCI\VEN_10b5&DEV_9050

[DSDDRIVER.Files.Ext]
;Remove the remarks for installation on a target computer
;windrvr.sys
wdpnp.sys

[DestinationDirs]
DefaultDestDir=10,System32\Drivers

Wynikało by z tego że znane jest VEN i DEV karty.
Czy z tych informacji da się wywnioskować na jakim systemie operacyjnym pójdą te sterowniki (w jaki system / rozwiązanie celować) ?

2
Caporeira napisał(a):

Czy z tych informacji da się wywnioskować na jakim systemie operacyjnym pójdą te sterowniki (w jaki system / rozwiązanie celować) ?

Teoretycznie: na 32-bitowej wersji Windows 2000, XP, Vista, 7, 8.x, 10.
A w praktyce to tego nie da się stwierdzić bez przetestowania, bo sterownik może (źle i niepotrzebnie) sprawdzać wersję systemu, albo polegać na jakimkolwiek szczególe który się w międzyczasie zmienił.
Bywa że stare sterowniki działają na nowym systemie, a bywa że nie, z wielu powodów.

1

Na podstawie samego wycinka pliku inf moze być trudno. Co rzuca mi sie w oczy to katalog system32 jakby wiec sterownik był tez przeznaczony do nowszych systemow nawet x64.
Prwnie ktoś kto w życiu popełnił kilka sterowników moze powiedzieć więcej.
Ja natomiast wrzuciłem w google string z Vendor Id i wychodzi na to, że są kopie sterowników tej karty i to nawet pod 7x64 https://driverlookup.com/hardware-id/pci/ven_10b5&dev_9050
Także jest szansa. Zobacz czy subsys się zgadza, ja nie pobierałem plików bo te wszystkie driver dowloadery chcą sie instalować, wolę takie rzeczy instalować na jakiejś VMce do zaorania.

0

@Azarien: Problem taki że aby to potestować ... muszę kupić komputer. Nie wiem czy nowy czy stary (używany bez gwarancji). Dlatego myślałem że część rzeczy uda się przetestować na wirtualnej maszynie.
@jurek1980: ten sterownik znajduje mi w trzech lokalizacjach:
C:\Software\inst\wdpnp.sys - gdzie jest autorski program i jego kopie bezpieczeństwa
C:\WinDriver\redist\wdpnp.sys - tym programem (WinDriver) chyba ktoś wciągał wszystkie sterowniki z systemu
C:\WINNT\system32\drivers\wdpnp.sys - w katalogu systemowym

Rodziajów subsys na stronie którą podałeś jest kilka, rozumiem że mam je porównać z tym w W2k ? Gdzie go znajdę ... oraz czy z poziomu menedżera plików gdzieś w folderach systemowych go znajdę ?

1

po Vendor ID i Device ID możesz znaleźć sterowniki w googlach. Szybkie wyszukiwanie pokazuje że są sterowniki do Win7 x64, większość sterów z Win7 pasuje do Win8 - 11 więc teoretycznie dowolny windows powinien być ok (jeśli chodzi o to urządzenie)

0

@obscurity: Czyli w tym przypadku można się pokusić i zakupić nowy komputer z Windows 10.
Na nim postawić wirtualną maszynę np z Windows 2000. I w nW2k odpalić autorski program (który działa aktualnie na dotyczsamowym kompie W2k) ?

Jest jakaś pewna/bezpieczna strona z tymi sterownikami ?

0

@Azarien: ja się nie upieram na W2k, tylko czegoś muszę się złapać. 100% pewności nie mamy że pójdzie na XP czy W7, dlatego cały czas się odnoszę o tego W2k systemu.
Problem jest taki że jak zlecę zakup komputera wraz z systemem i coś nie pójdzie, ciężko będzie zmienić komputer/system.

@Azarien: @jurek1980 @obscurity
Mam np opcje zakupu komputera w Windows 7 Professional Embedded - no ale pewności nie ma czy sterownik na tym pójdzie. Lub ewentualnie czy jak postawie na tym W7 Embedded Wirtualną Maszynę z jakimś Windowsem XP czy 2000, czy ta maszyna będzie współpracować z kartami PCI.

PS. Czy da się bez hardware (bez karty pci) sprawdzić czy karta/sterowniki pójdą na Windows 7 Professional Embedded lub na systemie Windows który będzie działał jako wirtualna maszyna ?

0

Jestem już w posiadaniu kart PCI oraz komputer z Windows 7x64.

Przy próbie ręcznie zainstalować sterowniki zaznaczając plik dsddriver.inf, ale dostaje błąd:

The folder you specified doesn't contain a compatible software driver for your device. If the folder contains a driver, make sure it is designed to work With Windows for 64-based Systems.

Nie chce na kompie klienta instalować śmieci, a docelowo komputer nie będzie miał dostępu do internetu, ale co myślicie o czymś takim, oprogramowanie do aktualizacji sterowników?

https://www.lifewire.com/free-driver-updater-tools-2619206

Dawno temu używałem DriverMax, czasami znajdywał poprawne sterowniki.

HardwareID:

ven_10b5&dev_9050&USBSYS_060513AB&REV_02
ven_10b5&dev_9050&USBSYS_060513AB
ven_10b5&dev_9050&CC_068000
ven_10b5&dev_9050&CC_068

0
Caporeira napisał(a):

The folder you specified doesn't contain a compatible software driver for your device. If the folder contains a driver, make sure it is designed to work With Windows for 64-based Systems.>

Masz sterowniki dla systemu w architekturze x86, a nie x86-64 (amd64) – Windows nie miał wersji dla x86-64 aż do Windows 2003.

https://driverlookup.com/hardware-id/pci/ven_10b5&dev_9050

0

Jeśli nie ma tych sterowników w wersji x64 to potrzebny będzie 32-bitowy Windows 7

0
Azarien napisał(a):

Jeśli nie ma tych sterowników w wersji x64 to potrzebny będzie 32-bitowy Windows 7

Na innym komputerze, zainstalowałem Windows 7 x86 i włożyłem jedną kartę PCI.
Sterowniki zainstalowałem (w menadżerze urządzeń brak błędów), ale jak uruchamiam program to przy starcie wyrzuca 5 błędów.
Dla każdej z czterech kart PCI błąd Input/Output - poniżej zdjęcia komunikatów.

https://www.dropbox.com/s/5ul47joevvorqu1/windows10x32_.jpg?dl=0
https://www.dropbox.com/s/u91amihry4gvy3f/20220729_160025.jpg?dl=0

0

Spróbuj we właściwościach exeka na zakładce Zgodność ustawić tryb zgodności z XP albo 9x, i/lub zaznaczyć "uruchom ten program jako administrator".

0

@Azarien: Walczę dalej z tematem.
Próbowałem Proxmox (PCI Passtrouth) to jedna płyta główna nie wspiera IMMOU, druga prawdopodobnie ma konflikt IRQ (podobno można to jakoś zmienić w BIOS) - ale na tym się nie znam.

Wpiąłem kartę do do starszej płyty głównej, na kompie postawiłem W7 x86, przeniosłem program i zainstalowałem sterownik Jungo. Ale program wyrzuca 5 błędów. 4 dotyczą każdej karty PCI i jedno wejść/wyjść.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1