Laptop po włączeniu za chwile się wyłącza

0

Witam, odpaliłem dzisiaj laptopa i po włączeniu za chwile gaśnie i od nowa się włącza i tak w kółko. Wszystkiemu towarzyszy głośno pracujący wentylator. Przedmuchałem kompresorem cały układ chłodzący i nic to nie dało. Może jakieś sugestie?

2

Co znaczy "za chwilę" - 10 sekund czy 5 minut?
Czy chociaż system zdąży się załadować, czy komputer się wyłącza wcześniej?
Jak wejdziesz do BIOSu to też się zresetuje/wyłączy, czy w BIOSie może czekać dłuższy czas?
Czy są jakieś błędy/cokolwiek komputer sygnalizuje, czy po prostu nagle zasilanie się odcina?

3

Do tego co napisał @cerrato dodam poniższe pytania:
Co to za laptop?
Po drugie, czy objaw występuje na baterii i na zasilaczu?
Cokolwiek pojawia się na ekranie?

0

Standard:

  • Sprawdź czy ładowarka jest podłączona do laptopa i gniazdka "w ścianie"
  • Sprawdź czy bateria jest naładowana
  • Odłącz wszelkie inne urządzenia od laptopa
  • Spróbuj wejść do BIOSu (Del, F1, F2 lub inny klawisz w zależności od producenta)

Jeżeli to nie pomoże to można jeszcze otworzyć pokrywę (jeżeli laptop to umożliwia) i sprawdzić czy nie ma znaków uszkodzenia lub np. pająka.

Generalnie jeżeli dochodzi do odpalenia BIOSu/UEFI to laptop powinien wydać z siebie jakiś pip lub sekwencje piknięć. Wtedy można w necie sprawdzić z czym jest problem.

0

A więc, Odpalam, słychać wentylator > po 3-5 sekundach wentylator przestaje na chwile chodzic > znowu sie odpala
I taka pętla trwa non stop, nie pokazuje żadnych błędów na ekranie sie nic nie wyswietla ani nie ma żadnych sygnałów dźwiękowych
co do laptopa to DELL Latitude e6530

1

Obawiam się, że to jest uszkodzenie fizyczne i bez serwisu się nie obejdzie.
Póki co możesz zrobić tak:

  1. wyjmij RAM i odpal. Zobacz, czy zacznie sygnalizować piskami żę czegoś brakuje (plus jak napisał poniżej @jurek1980 - możesz sprawdzić na tylko jednej kości)
  2. odłącz baterię i zasilacz i zostaw na jakiś czas, niech się totalnie rozładuje. Niektórzy polecają po odłączeniu całego zasilania przez ok. 30 sekund trzymać wciśnięty przycisk power - wtedy (podobno) dochodzi do zupełnego rozładowania elektroniki, kondensatorów itp.
  3. Potem spróbuj go odpalać tylko na zasilaczu oraz tylko na baterii
  4. spróbuj w sposób pokazany na poniższym filmiku, po odłączeniu baterii i zasilacza, jeszcze wyjąć bateryjkę podtrzymującą CMOS (czyli odpowiedzialną za ustawienia BIOS).
  5. Skoro to dzieje się tak mega szybko, dosłownie 3-5 sekund, to raczej nie jest to kwestia przegrzewania się procka, tak szybko by to się nie stało. Ewentualnie - może wcześniej już ten wiatrak nie domagał i w efekcie coś się przegrzało/spaliło na CPU/GPU (pewne mają wspólne chłodzenie) lub płycie. Czyli - jak napisałem na początku, podejrzewam że bez wizyty w serwisie się nie obejdzie.

2

Masz więc pętle na POST. Zacznij od RAM-u. Jeśli masz 2 kości wyjmij jedną z nich i uruchom komputer. Powinno się wykonać test krzyżowy - Pamięć A w slocie A,Pamięć B w slocie B, Pamięć A w slocie B, Pamięć B w slocie A.
Oczywiście działania robisz na odłączonym zasilaniu - odpięty zasilacz, wyjęta bateria. Z tego co pamiętam model ma centralną klapę pod spodem mocowaną na jedną czy tam 2 śruby. W necie znajdziesz pewnie "disasemblly guide" na YT a na stronie Della nawet całą instrukcję naprawy.

0

Laptop jest uszkodzony, oddaj go do serwisu co sie specjalizuje w naprawie lapków.

0

Pobawię się tym ram-em i zobaczymy czy coś to da

0

Sprawdzałeś czy nie grzeje sie procek?

0

Bez obejrzenia płyty głównej i podzespolow będzie cięzko, ja miałem kondensator uszkodzony, w Twoim przypadku może byc 100 innych rzeczy, szybciej będzie jak oddasz go do serwisu.

2

Podsumowując, zrobiłem wszystko co pisaliście i nawet po wyjęciu ramów żadnego sygnału, po zamianie tez bez zmian, procek tak jak było wspominane nawet nie zdąży się nagrzać

Jutro wysyłam do komisu, i mogę potem nawet napisać wam co było
Dziękuje wszystkim za pomoc

0

Masz uszkodzoną pamięć RAM.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1