Który czytnik ebooków do 700 zł kupić

1

Cześć, studiuję Haskella i mam 700 zł do wydania na czytnik ebooków (dopłata nie jest możliwa), co polecacie?
(Tabletu nie polecajcie, bo iPad już leży w kącie i się kurzy)

Pozdrawiam

1

Ja mam pocketbook 8 cali. Duzo z niego nie korzystam, ale polecam rozmiar. Jest jak zeszyt

1

Ja jakiś czas temu kupiłem czytnik Kobo Forma, bo na forum gostek zapewniał, że nadaje się do czytania mangi (obsługa formatu *.cbz).
Jestem zadowolony z zakupu. Dobrze się ten sprzęt sprawuje i bardzo długo trzyma na baterii. Co prawda akurat mój model przekracza Twój budżet, ale może akurat zakupisz inny czytnik firmy Kobo ;) Np. https://allegro.pl/oferta/czytnik-ebook-kobo-nia-6-8gb-10731534271

Co prawda na Allegro sprzedający skopał sprawę, bo nie wpisał CBZ, ale wydaje mi się, że raczej do wszystkich swoich czytników pakują ten sam soft i można przyjąć, że i ten obsługuje te same formaty, co mój czytnik. Wygooglowałem coś takiego dla Kobo Nia:

https://www.techradar.com/reviews/kobo-nia

Moreover, all Kobo devices offer better file support than a Kindle. Whether you want to read comics, look at images or read text files, you’ll be able to view EPUB, MOBI, PDF, PNG, JPG, GIF, BMP, TIFF, TXT, HTML, CBR and CBZ files on the Nia.

1

Tu są dobre porównania i na dole tabelki linki do bardziej szczegółowych porównań w ramach marek:
https://swiatczytnikow.pl/porownanie-marek-czytnikow-kindle-kobo-pocketbook-oraz-inkbook/
Sam używam starego już Kindle Paperwhite, ale jakby się zepsuł, to chyba skłaniałbym się do jakiegoś Pocketbooka, chociaż znam je tylko z opisów. W takim zakresie cen byłby Touch HD 3.

4

Do czytania książek (beletrystyki) dobrą opcją jest Kindle paperwhite (jakość ekranu, podświetlenie, waga, odporność na wodę). Problem pojawia się gdy trzeba poczytać coś z obrazkami, diagramami, formatowanym kodem. Do tego moim zdaniem lepiej nadaje się tablet, który się u ciebie kurzy. Plusem tabletów jest też liczba źródeł dostępnych poprzez apki. Moim zdaniem, jeżeli iPad się kurzy, to czytnik ebooków też będzie leżeć na półce. Niby do czytania Kindle jest fajniejszy, ale różnica nie jest w praktyce aż tak duża jak być może się spodziewasz.

1

@piotrpo: Jeśli masz dużą lekturę, to źródła się skonwertuje, żeby sobie poczytać na czytniku, offline.

A za ekran, który nie świeci na takiej zasadzie co tablet, Twoje oczy będą Ci wdzięczne. Jak masz dobrze oświetlone pomieszczenie, to na czytniku ebooków można czytać nawet z zerowym podświetleniem ekranu :]

0

Ale co ty chcesz na nim czytać? Konkretnie jakie formaty cię interesują? Bo to jest punk wyjścia

4

Mam teraz chwilkę to napiszę kilka uwag ogólnych, wynikających z wieloletniego używania czytników.

Jeżeli chodzi o czytnik z ekranem e-ink to niezależnienie od producenta ekran będzie z tej samej fabryki. Do beletrystki to nie ma znaczenia, bo tekst się czyta wygodnie na każdym, w przypadku książek technicznych/programistycznych już tak kolorowo nie jest. Z reguły listingi kodu są formatowane "cienkim" krojem pisma, więc warto kupić czytnik z jak najwyższym ppi, czyli w tym wypadku 300, to już sporo odsieje modeli.

Druga sprawa to czas pracy na baterii, tu IMO odpadają czytniki z androidem ten czas jest dla książki nieakceptowalny. Miałem czytnik z androidem i jakoś instalacja dodatkowych programów nie była mi potrzebna.

Zastanawiam się czy naprawdę potrzebujesz tego czytnika, bo skoro iPad leży i się kurzy, to nie wiem jak 6' czytnik ma go zastąpić (w tym budżecie nie ma większych). Osoby, które nie używały epapieru mogą być zaskoczone "topornością" działania, niezależnie od marki. To nie ma startu nawet do budżetowego tableta. Taki urok, nie wada.

PDF. To temat rzeka. Generalnie jest to loteria, niektóre chodzą gładko inne są nieużywalne.

Dobrze przemyśl swoje oczekiwania, mnie zdarza się czytać na 6' czytniku techniczne pozycje, ale to jest katorga. Zdecydowanie warto mieć coś większego. Zresztą porównanie wielkości ekranów: https://swiatczytnikow.pl/ile-tekstu-zmiesci-sie-na-wiekszym-ekranie-czytnika-porownuje-trzy-rozmiary-czytnikow-pocketbook/

Subiektywnie po własnych doświadczeniach polecę markę którą sam używam:

PocketBook Touch HD 3 - mieści się w budżecie
PocketBook InkPad 3 - nie mieści się w budżecie, ale na nim książki techniczne stają się przyswajalne.

0
KamilAdam napisał(a):

co polecacie?

  • e-ink
  • im większy, tym lepszy
  • możliwość przetestowania przed zakupem (PDF-y !!!)
1

Do epub czy mobi - Kindle. Mam paperwhite (stareńki od początku i od niedawna czwórkę). Mocno polecam. Jeśli idzie o PDF - można je czytać w orientacji horyzontalnej, ale nie jest to już aż tak wygodne.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1