Zasięg WiFi w domu - router vs repeater vs antena - co polecacie.

2

Mam taką sytuację jak na poniższym profesjonalnym schemacie:

schemat_v_2.0.png

I teraz tak, chcę w pomieszczeniu z laptokiem mieć internet w laptoku, ale bez kabla do laptoka, czyli WiFi. No i im taniej tym lepiej, co łaska a najlepiej nie więcej niż pisiąt zł.

No i co zrobić? Podpiąć taką antenę do obecnego routera

zastosować taki repeater - jak to działa można doprowadzić do tego net kablem? I czym się różni od routera?

czy np taki wspaniały router

Jak coś głupiego napisałem to sorry, ale przysypiałem na zajęciach z sieci. Feel free to sprostować mnie.

4

No i co zrobić? Podpiąć taką antenę do obecnego routera

Te anteny daja beznadziejne wyniki, Repeater lepszy, ale nie taki za 30zl.. Cos takiego bedzie lepsze. Tylko podlacz go gdzies w polowie gdzie zasieg routera i laptop bedzie lapal. Bedzie Pan zadowolony.

jak to działa można doprowadzić do tego net kablem? I czym się różni od routera?

repeater odbiera sygnał po czym przekazuje go dalej, jednocześnie wzmacniając go.

0

@p_agon:

Tak właśnie podejrzewałem, że te anteny to coś jak lekarstwa homeopatyczne, ale dla porządku zapytałem. Z tym Twoim repeaterem jest problem, żeby wzmocnił sygnał to najpierw musi go złapać, no i na tyle wzmocnić, żeby doleciało tam gdzie trzeba. Przy wyjątkowo niekorzystnej konfiguracji ścian/stropów to się może nie udać, mogę nie znaleźć miejsca w którym go trzeba umieścić, żeby obydwa spełniał. Czy mam rozumieć, że skoro repeater, to nie ma do niego możliwości oprowadzeni sygnału kablem?

3

Na schemacie brakuje wymiarowania co czyni go bezużytecznym. Co znaczy ze router jest jak męskie przyrodzenie? Brak zasięgu? Moje doświadczenia pokazują, że repeatery (do 100 pln) to nie jest nic dobrego. Jak twoje pokoje nie mają po 20 m długości a ściany nie są z ołowiu to ja bym wymienił router na lepszy. Reszta rozwiązań to taka proteza.

2

@PanamaJoe: może WiFi Mesh?

Jeżeli byś jednak chciał na standardowym routerze, to np. w OpenWRT można zwiększyć moc nadawania:
screenshot-20210720120020.png

Oczywiście u mnie jest max 19mW bo mam region PL ale przy zmianie na jakieś afrykańskie mam nawet 398mW :D Nie wiem czy po takim czymś dalej będziesz rozpłodowy ale można spróbować ;)

PS U siebie mam Linksysa WRT1200AC. Jeżeli chce się mieć stabilną szybką sieć, to na pewno nie przy routerze za 30 zł.

Ogólnie to bym pożyczył jakiś dobry router i sprawdził sobie np. smartfonem jakość i zasięg sieci w poszczególnych pomieszczeniach (wersja dla ubogich).
Na tej podstawie można np. zaplanować lepsze położenie samego routera co może poprawić jakość sygnału bez dodatkowych kosztów.

0

Jeszcze takie pytanie - to jest dom czy mieszkanie w bloku? Jak to mieszkanie to zobacz na telefonie Wifi analizerem czy ci się jakieś sieci nie nakładają i dlatego nie ma zasięgu. Może wystarczy zmiana kanału na routerze.

0

@UglyMan: jeżeli ma na 2.4GHz, to na bank wszystkie kanały będą zajęte jeżeli mieszka w bloku.

Przy 5GHz już łatwiej bo więcej kanałów i prawdopodobieństwo kolizji jest mniejsze no ale tutaj przeszkody są bardziej zabójcze dla zasięgu.

@PanamaJoe jaki masz obecnie router?

1
.andy napisał(a):

@UglyMan: jeżeli ma na 2.4GHz, to na bank wszystkie kanały będą zajęte jeżeli mieszka w bloku.

Przy 5GHz już łatwiej bo więcej kanałów i prawdopodobieństwo kolizji jest mniejsze no ale tutaj przeszkody są bardziej zabójcze dla zasięgu.

@PanamaJoe jaki masz obecnie router?

No chyba Cię pogieło, że będę schodził na dół po schodach, żeby sprawdzić jaki mam router. Jak zgłodnieję to do lodówki pójdę, to przy okazji sprawdzę :D Wiem, że mam taki, że dwie sieci wystawia przez WiFi: 5G i zwykła. 5G oczywiście ma mniej kresek mocy.

Ale z tego co mnie tu straszycie tymi UKEami i ABWami to chyba wynika, że nie ma co majstrować, tylk osobie jakiś ciulowy routerek za 20 zł wepne do gniazdka w pokoju i wokół niego będę miał ze 3m zasięgu WiFi, co mi wystarczy. Dobrze myślę?

0

@PanamaJoe:

Ale z tego co mnie tu straszycie tymi UKEami i ABWami to chyba wynika, że nie ma co majstrować, tylk osobie jakiś ciulowy routerek za 20 zł wepne do gniazdka w pokoju i wokół niego będę miał ze 3m zasięgu WiFi, co mi wystarczy. Dobrze myślę?

To nie tak, że straszymy. Po prostu metoda podana przeze mnie będzie pewnie skuteczna ale cholera wie jak zwiększenie mocy nadawania wpłynie na twoje plemniki i czy ktoś się nie przypieprzy.

PS
Zanim zaczniesz robić inwestycje w ciemno, to sprawdź sobie czy na pewno wybrałeś dobre miejsce na router. Najlepiej go umieścić w innych pomieszczeniach i sprawdzić jak się rozprowadza sygnał WiFi na poszczególne pokoje. Odbiornikiem w wersji bieda dyszyn może być smyrofon z programem który pokaże ci sieć (dbmy, kanały itp). Ja używam Network Analyzera.

@PanamaJoe tak w ogóle to gdzie ty konkretnie potrzebujesz mieć WiFi w domku? Bo z tego co piszesz to tylko przy laptopie a router masz umieszczony jak najdalej od niego.
Może najlepiej go przenieść do pokoju z laptopem a do pozostałych pomieszczeń puścić kablem? Albo umieścić gdzieś na środku domu aby docierał wszędzie?

3

Polecam serię produktów: TP Link Powerline
Osobiście sprawdzone w dwóch domach.
Sygnał idzie po linii 230V.

1

@PanamaJoe:

Kurde taki piękny schemat rozrysowałem i wszystko jak krew w piach. Ten router ma tam zostać. zapewnia net na tym poziomie. Stamtąd i tak kablem jest rozprowadzone do pomieszczeń. W pomieszczeniu X po prostu nie chcę się wpinać kablem do gniazdka, tylko chcę mieć przez WiFi.

Dlaczego w piach? Właśnie dzięki niemu stwierdzam, że pozycja routera jest nieoptymalna aby zapewnić internet po Wi-Fi w miejscu w którym byś chciał.

Dla mnie pierwszym krokiem jaki bym zrobił (bezkosztowy), to zmiana pozycji routera. Akurat przesunięcie go do pomieszczenia po lewej na dole i umieszczenie przy górze może rozwiązać twój problem. Sprawdzisz zasięg i zdecydujesz.

Kolejna opcja to może WiFi w trybie Mesh?
https://eko.one.pl/?p=openwrt-sta#mesh

0
.andy napisał(a):

Dla mnie pierwszym krokiem jaki bym zrobił (bezkosztowy), to zmiana pozycji routera. Akurat przesunięcie go do pomieszczenia po lewej na dole i umieszczenie przy górze może rozwiązać twój problem. Sprawdzisz zasięg i zdecydujesz.

Nie no to znacznie bardziej skomplikowany układ jest pomieszczeń niż na rysunku jest :D No i to nie tak bezkosztowo bo są rozprowadzone kable po budynku, jak zmienię pozycję routera, to będzie do niego trzeba dociągnąć kable. Stan zastany, tak już było w budynku z kablami.

Ten Mesh to chyba na wyrost. Wydaje mi się po chwili czytania, że chcę zrobić coś takiego https://www.wikihow.com/Connect-Two-Routers#Using-Ethernet zakładając połączenie Lan-2-Lan

5

Masz LAN na górze to postaw tam punkt dostępu. Jak zostawisz drugi router to będziesz miał dwie podsieci i bez dodatkowych konfiguracji urządzenia z jednej nie będą widoczne w drugiej itd.
Z routera można zrobic punkt dostępu albo przez konfigurację w panelu trybu, albo wyłączają DHCP i ustawiasz jakiś końcowy adres w nim i podłączasz LAN z sygnałem do jedenego z portów w switchu a nie do oznaczonego innym kolorem portu WAN.
Powyższe jeśli potrzebujesz mieć w pokoju również LAN, bo punkty dostępowe mają z reguły jeden LAN.

1

Kup https://allegro.pl/oferta/wzmacniacz-sygnalu-wi-fi-tp-link-re205-10636621496
Podepnij pod LAN - przełącz w tryb AP (repater tyle daje co odbiera więc i tak będzie kiepsko) i szafa gra.
Teraz masz za ostry kąt między ścianą laptopkiem a routerem - po prostu sygnł sie odbija , dodatkowe pytanie z czego ściany i co na ścianach - najlepsze są lustra i "skrzynki z prondem" :D

0

@PanamaJoe:

Nie no to znacznie bardziej skomplikowany układ jest pomieszczeń niż na rysunku jest :D No i to nie tak bezkosztowo bo są rozprowadzone kable po budynku, jak zmienię pozycję routera, to będzie do niego trzeba dociągnąć kable. Stan zastany, tak już było w budynku z kablami.

Na razie chodzi aby przesunąć router i tylko sprawdzić czy zasięg się polepszy w tamtym miejscu i nie pogorszy w innych. To Cię nic nie kosztuje.
Jak by się okazało, że zmiana jest na plus to wydasz ile? 50zł na kable i końcówki? Fakt bez kosztowe to nie jest ale moim zdaniem to chyba najlepsze co można zrobić nie komplikując topografii sieci.

2

Skoro masz skrętkę w każdym pokoju to machnij dodatkowe AP i będzie spokój.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1