Zdobycie maila z domeną *edu.pl

0

Kojarzycie jakieś proste, mało kosztowne (a nawet może i bezpłatne) sposoby na otrzymanie maila z taką domeną?
Pytam, bo jak wiadomo JetBrainsi częstują ludzi zdobywających wiedzę darmową licencją na większość ich tooli. Za jakiś czas mi wygasa poprzednia licencja, a maila uczelnianego już nie mam. Czy zapisanie się do jakiegoś Cosinusa, czy podobnych uprawni mnie do posiadania takiego maila? I czy mail z takiej szkoły zagwarantuje mi możliwość dalszej degustacji ich narzędzi?

1

Kiedyś byłem uczestnikiem grantu w ICM (https://kdm.icm.edu.pl/O_zasobach_ICM/Formalnosci/uzytkownik.pl/). Kilka lat temu każdy uczestnik projektu miał swoje konto w domenie icm.edu.pl. Dziś chyba mają tylko pracownicy, ale może też inne ośrodki w ramach PLGrid dają konta e-mail.
Jeśli jesteś studentem, doktorantem albo znasz kogoś, kto może starać się o dostęp do superkomputera, pogadaj z tą osobą i może się coś znajdzie. Nie musisz być wzorowym badaczem. W grantach może być po kilka osób.

8

A czy nie uczciwie bylo by za nie zapłacić? Wtedy wbierzesz to co naprawdę potrzebujesz a nie będziesz instalował wszystkiego bo za darmo.

0

@UglyMan: Zapł.... wybacz, to strasznie słowo utknęło mi w gardle. Wiesz, w ostateczności zapłacę - nie korzystam jednak z tych appek komercyjnie, czasem się trochę wygłupiam w czymś innym niż IJ, a znowuż w IJ to klepię sobie w pracy. W domu ostatnio jakoś od biedy.

1

@Belka: pamiętaj też że jak zaplacisz raz to masz dożywotnią wersję. Jedyne czego nie dostaniesz to update'y. Tzn licencja chyba jest standardowo na rok, potem jak nie przedłużysz licencji to możesz legalnie działać na tym co masz.

1

@axelbest: Licencja dożywotnia - z tego, co rozumiem - jest dopiero jak masz wykupiony abonament przez rok. Jak masz przez np. trzy miesiące, to nic z tego.

0
  1. Nie każda domena edu działa, gdzieś na GH mieli repo z listą
  2. Przez większość roku jest wersja EAP czyli otwarta darmowa beta (minus taki że niekoniecznie stabilna i może brakować pluginów)
  3. Idź do pracy i niech ci firma kupi?
6

Kojarzycie jakieś proste, mało kosztowne (a nawet może i bezpłatne) sposoby na otrzymanie maila z taką domeną?

Tak, rekrutujesz się na gównokierunek na wyższej szkole gwizdania na palcach, kosztuje 80 zł zazwyczaj

0

Troche offtop dla ios developerów:
Czy JetBrains'owe AppCode pod swift/iOS development na macbooku jest warte inwestycji? Na razie korzystam z natywnego applowskiego Xcode.

5

@Korges: jest 30 dniowy okres próbny, przekonaj się sam :)

0
Shalom napisał(a):
  1. Nie każda domena edu działa, gdzieś na GH mieli repo z listą
  1. Przez większość roku jest wersja EAP czyli otwarta darmowa beta (minus taki że niekoniecznie stabilna i może brakować pluginów)
  2. Idź do pracy i niech ci firma kupi?

@NoOffence
Wypraszam sobie, bo pracuję, ale do developowania produktu, którym opiekuje się mój zespół, nie potrzebujemy wersji Ultimate, więc mi nie kupią.

4
Belka napisał(a):
Shalom napisał(a):
  1. Nie każda domena edu działa, gdzieś na GH mieli repo z listą
  1. Przez większość roku jest wersja EAP czyli otwarta darmowa beta (minus taki że niekoniecznie stabilna i może brakować pluginów)
  2. Idź do pracy i niech ci firma kupi?

@NoOffence
Wypraszam sobie, bo pracuję, ale do developowania produktu, którym opiekuje się mój zespół, nie potrzebujemy wersji Ultimate, więc mi nie kupią.

Skoro ci niepotrzebna wersja Ultimate to nie używaj :) . Jetbrains daje całkiem sporo możliwości nabycia licencji za darmo albo po niższej cenie. Do tego program EAP. Jeśli jednak nie stać cię na parę dyszek miesięcznie, to po prostu nie kupuj.

0

@PerlMonk: Miałem na myśli to, że w pracy jej nie potrzebuję. Prywatnie sobie trochę Springuje, stąd ta potrzeba Ultimate.

1

@Belka: Spring Boot nie wymaga Ultimate, będziesz miał po prostu gorsze wsparcie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1