2 monitory WQHD, stacja dokująca i Intel HD P630

0

Mam laptopa (Precision 3520), stację dokującą (WD19) i dwa monitory (U2515H i U2520D). Monitory do stacji podłączone przez Display Port, stacja do laptopa też przez USB typu C z obsługą DP. Laptop ma grafikę Intel HD P630, a monitory rozdzielczość 2560x1440. No i problem jest taki, że tylko jeden monitor działa w swojej natywnej rozdzielczości, drugi jedynie w Full HD. Ciekawostki takie:

  • jeśli podepnę ten monitor kablem HDMI bezpośrednio do laptopa, to działa w poprawnej rozdzielczości;
  • inny laptop (z inną kartą graficzną) obsługuje prawidłowo oba monitory podłączony tylko przez stację.

Czyli wychodzi na to, że karta graficzna obsługuje tyle monitorów w takich rozdzielczościach, stacja dokująca też nie jest problemem, ale już ich połączenie sprawia, że coś nie działa, tak jakby akurat ta karta graficzna nie umiała ogarnąć obu monitorów przez USB-C. Dobrze myślę? Czy jest na to jakaś rada? (Wszystkie sterowniki mam aktualne.)

4

Dell ma straszny miszmasz z tymi stacjami.
Jeśli masz WD19 to działa on po USB-C i nie wykorzystuje w ogóle DP/TB z laptopa.
Powinieneś spróbować WD19TB
https://www.bhphotovideo.com/c/compare/Dell_WD19TB_Thunderbolt_Dock_vs_Dell_WD19_USB_Type-C_Docking_Station_with_130W_AC_Adapter_vs_Dell_Universal_Dock_D6000/BHitems/1507839-REG_1501812-REG_1427113-REG

https://www.delltechnologies.com/resources/en-us/asset/data-sheets/products/electronics-accessories/dell_docking_compatibility_guide.pdf

Tylko to nie tłumaczy dlaczego na innym laptopie zadziałało.

1

Jeśli to jest zintegrowana karta graficzna to możliwe, że brakuje jej pamięci do obsłużenia takich rozdzielczości. Spróbuj w BIOSie poszukać jakiś ustawień od karty graficznej i zwiększyć jej pamięć.

1
jurek1980 napisał(a):

Dell ma straszny miszmasz z tymi stacjami.

Jeśli masz WD19 to działa on po USB-C i nie wykorzystuje w ogóle DP/TB z laptopa.

Jeśli nie wykorzystuje, to co oznacza to?
screenshot-20210425141526.png
Źródło: https://www.dell.com/support/kbdoc/en-us/000131784/how-to-use-and-troubleshoot-dell-docking-station-wd19

https://www.delltechnologies.com/resources/en-us/asset/data-sheets/products/electronics-accessories/dell_docking_compatibility_guide.pdf

Dobry dokument, szkoda, że nie znalazłem wcześniej, dzięki!

Tylko to nie tłumaczy dlaczego na innym laptopie zadziałało.

On i tak prawdopodobnie jest zepsuty, ale potestuję jeszcze jutro.

Ech, kiedyś było po prostu złącze VGA i kabel VGA. Ten kabel miał swój rozum i godność, wystarczyło nim podłączyć monitor i działało. Bo kabel miał godność i przesyłał dane w jeden sposób, a nie był jakąś elektroniczną prostytytką, która daje się używać na wszystkie sposoby. Teraz kable nie mają godności, niby pasują kształtem i da się podłączyć, ale efekty są różne, bo okazuje się, że tym samym kablem można przesyłać dane na różne sposoby, więc poza wspieraniem złącza wszystko musi wspierać też jakieś porypane protokoły, i wszystko jest oznaczone jakimiś porąbanymi ikonkami.

1

Nie rozkminiam Twoich modeli urządzeń, bo się na tym nie znam, ale miałem podobne cyrki u siebie. W moim przypadku pomogły przejściówki: jak oba monitory puściłem po DP (albo HDMI) bezpośrednio, to tylko jeden działał w 4k, ale jak jeden monitor puściłem przez DP, a drugi po przejściówce DP->HDMI, to nagle oba miały 4k. Trzeci monitor puszczam teraz przez VGA i mam ostre full-hd, ale jak go puszczałem przez VGA->HDMI, to laptop go w ogóle nie wykrywał. Testowałem trzy stacje dokujące i niby wszystkie działały, ale każda robiła inne problemy, że tylko jeden monitor działał w 4k, że wifi gubiło pakiety, albo mysz po radiu zacinała.

Ogólnie teraz mam taki zestaw:
Laptop HP EliteBook 850 G6 z kartą Intel UHD Graphics 620
Stacja dokująca HP Thunderbolt Dock G2, podpiętą do laptopa przez USB-C
Jeden monitor Philips 328B1 VA 4K 32 cale włączony przez stację przez DP z rozdzielczością 3840x2160
Drugi monitor Philips 328B1 VA 4K 32 cale (ten sam, co wyżej) włączony przez stację przez DP->HDMI z rozdzielczością 3840x2160
Trzeci monitor iiyama ProLite B2409HDS 24 cale włączony przez stację przez VGA z rozdzielczością 1920x1080
Teoretycznie da się podpiąć czwarty monitor, ale trzeba już kartę graficzną na USB. Ekran laptopa teraz jest zawsze wyłączony.

Spróbuj przejściówki, jak masz możliwość, to też inne stacje dokujące, bo nawet jeżeli pojedyncze klocki działają, to całość razem lubi się sypać.

1

Jeśli tylko wykorzystuje USB-C to może być kartą VGA którą obsługuje CPU z notebooka i DisplayLink.
HGW. Jednak jeśli działało na innym to chyba masz jednak wersję z Thunderboalt.
Zobacz jeszcze tu//www.delltechnologies.com/resources/en-us/asset/data-sheets/products/electronics-accessories/dell_dock_wd19_180w_spec_sheet.pdf
Opisany jest jakby Twój przypadek (1 x QHD @ 60Hz + 1 x 4K @ 30Hz) :

Display Support For a HBR2* PC
2 x FHD @ 60Hz
1 x QHD @ 60Hz
1 x 4K @ 30Hz
For a HBR3 PC
3 x FHD @ 60Hz
2 x QHD @ 60Hz
1 x 4K @ 60Hz

Co mogłoby sugerować że masz DisplayPort w HBR2 a nie 3:
https://pl.wikipedia.org/wiki/DisplayPort

1.3
Wersja 1.3 DisplayPort została zatwierdzona 15 września 2014[24]. Standard ten zwiększa ogólną przepustowość transmisji do 32,4 Gbit/s dzięki nowemu trybowi HBR3 o prędkości 8,1 Gbit/s na pas (do 5,4 Gbit/s z HBR2 w wersji 1.2)

Ale za pieron nie mogę znaleźć informacji jaki port ma Twój model.

0
Afish napisał(a):

Nie rozkminiam Twoich modeli urządzeń, bo się na tym nie znam, ale miałem podobne cyrki u siebie. W moim przypadku pomogły przejściówki: jak oba monitory puściłem po DP (albo HDMI) bezpośrednio, to tylko jeden działał w 4k, ale jak jeden monitor puściłem przez DP, a drugi po przejściówce DP->HDMI, to nagle oba miały 4k.

To brzmi jak jakieś czary. :)

Spróbuj przejściówki, jak masz możliwość, to też inne stacje dokujące, bo nawet jeżeli pojedyncze klocki działają, to całość razem lubi się sypać.

Spróbuję, aczkolwiek ja nie mam walizki przejściówek jak niektórzy prelegenci. ;) Właściwie to w ogóle nie mam przejściówek. :(

jurek1980 napisał(a):

Jeśli tylko wykorzystuje USB-C to może być kartą VGA którą obsługuje CPU z notebooka i DisplayLink.

HGW. Jednak jeśli działało na innym to chyba masz jednak wersję z Thunderboalt.

Nie mam, kabel od stacji dokującej ma logo DP.
Za to laptop ma błyskawicę, więc to chyba TB.

Zobacz jeszcze tu//www.delltechnologies.com/resources/en-us/asset/data-sheets/products/electronics-accessories/dell_dock_wd19_180w_spec_sheet.pdf
Opisany jest jakby Twój przypadek (1 x QHD @ 60Hz + 1 x 4K @ 30Hz) :

To jakby nie mój przypadek. Ja mam 2 x QHD, to przecież łącznie jest mniej pikseli niż ma jeden ekran 4K!

Co mogłoby sugerować że masz DisplayPort w HBR2 a nie 3:

Ale gdzie? W stacji, w laptopie? Ten nowszy monitor pokazuje current Link Rate w HBR, bez żadnego numerka. (Starszy monitor w ogóle nie ma takiej opcji.)
Czy fakt, iż jeden kabel jest DP/mDP może mieć znaczenie?

Sprawdziłem jeszcze raz z tym drugim laptopem - niestety, nie przewidziało mi się, działa 2 x QHD @ 60Hz na rozszerzonym pulpicie.

0

Ale gdzie? W stacji, w laptopie? Ten nowszy monitor pokazuje current Link Rate w HBR, bez żadnego numerka. (Starszy monitor w ogóle nie ma takiej opcji.)

W laptopie.

1

Dokupiłem moduł TB do swojej stacji dokującej, teraz oba monitory działają w natywnej rozdzielczości i odświeżaniu. Magia, bo innemu laptopowi wystarczało DP.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi, piwo postawię przy jakiejś okazji.

0
somekind napisał(a):

Ech, kiedyś było po prostu złącze VGA i kabel VGA. Ten kabel miał swój rozum i godność, wystarczyło nim podłączyć monitor i działało. Bo kabel miał godność i przesyłał dane w jeden sposób, a nie był jakąś elektroniczną prostytytką, która daje się używać na wszystkie sposoby. Teraz kable nie mają godności, niby pasują kształtem i da się podłączyć, ale efekty są różne, bo okazuje się, że tym samym kablem można przesyłać dane na różne sposoby, więc poza wspieraniem złącza wszystko musi wspierać też jakieś porypane protokoły

"Bo kiedyś to było, a teraz już nie jest".
Oczywiście że kablem VGA da się puścić sygnał który na danym monitorze nie zadziała - bo będzie za duża rozdzielczość albo za wysokie odświeżanie.
Zdarzają się też kable różnej jakości. Ostatnio (jakoś miesiąc temu) kupiłem kabel VGA który był drogi a jakościowo beznadziejny (obraz rozmazany).

Nienajlepsze doświadczenia mam z HDMI. Jest podatne na zakłócenia i przejściowe zanikanie sygnału. Nie miałem za to nigdy problemów z DVI i z DisplayPortem.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1