Wybór laptopa ok 2500zł

0

Witam! Jestem studentką informatyki, głównie korzystam z komputera stacjonarnego, ale szukam laptopa, żeby móc od czasu do czasu przerzucić się na naukę w terenie. Taki sprzęt, żeby napisać programik lub obejrzeć jakiś film...
Myślałam o tych modelach:
https://www.x-kom.pl/p/604846-notebook-laptop-156-dell-inspiron-3501-i3-1005g1-8gb-256-win10.html
https://www.x-kom.pl/p/621056-notebook-laptop-156-lenovo-v15-i3-1005g1-8gb-256-win10.html
https://www.x-kom.pl/p/612465-notebook-laptop-156-asus-vivobook-15-f515ja-i3-1005g1-8gb-240-w10.html
Który, z nich byłby najlepszy? Może coś innego w podobnej klasie cenowej ok. 2500zł? Co polecacie/odradzacie?

3

Żaden z powyższych, ponieważ:

  • płacisz za Windows które jako studentka masz za darmo z uczelni
  • mają tylko 8GB RAM - bo kasa poszła w Windows, na RAM kasy do 2500 zł brakło

Polecany laptop:

  • Z 16 GB RAM w jednej kostce, drugi slot na dołożenie następnych 16 GB WOLNY żeby łatwo dołożyć do 32 GB
  • Bez Windows
  • Z łatwo wymienialną baterią która nie kosztuje 1/4 laptopa
  • Z - potwierdzoną opiniami użytkowników - solidną obudową i wytrzymałymi zawiasami ekranu
  • Z dobrym dużym touchpadem

Reszta ma drugorzędne znaczenie

1

Czy takie parcie na 16 jest uzasadnione bez wiedzy do czego OP chce używać sprzętu?

2
WeiXiao napisał(a):

Czy takie parcie na 16 jest uzasadnione bez wiedzy do czego OP chce używać sprzętu?

Z 8 GB zostaje 6,5 GB po odjęciu tego co zajmuje tania grafika. (W grudniu/styczniu był temat kogoś, kto myślał, że mu sprzedali wadliwy laptop, bo Windows widział tylko 6,5 GB)
Z 6,5 GB większość i tak skonsumuje Windows.
Odpalona przeglądarka szybko połknie co się da i urośnie 2 GB.

Zostaje notatnik, bo Notatnik będzie uniwersalny bez wiedzy po co na informatyce laptop. :)

PS
Tani laptop 8 GB to
albo brak upgrade RAM
albo upgrade przez zamianę istniejących 8GB (co z nią zrobić? Kasy nie zwrócą) na kostkę 16 GB.
Słabo się kalkuluje

0

@BraVolt:

przez jakiś czas niedawno siedziałem na stacji 8GB + integra, więc 7 zostawało

i nie było problemu mając Windows + kobyłe Visual Studio + przeglądarkę + jakieś skype/discordy, nie testowałem tam gierek itd., bo tylko do programatorowania używałem.

Według mnie zależy od usecase

0

@WeiXiao: Piszę teraz z laptopa z 8 GBRAM, i5 2 core, laptop sześcioletni, kupowany jako nowy. W 2021 nie polecam takiego zestawu kupować jako nowy.

0

@BraVolt:

"i5" nic nie mówi, bo to może być albo shit albo coś porządnego, tak samo jaki SSD? NVMe m2? a może HDD?

tzn. don't get me wrong, 16 na pewno jest przyszłościowe, ale nie twierdziłbym że na 8 nie da się nic zrobić.

1

Ja polecam komputery z outletu. Ostatnio za 800zl znalazłem ThinkPad T430 i za 300zl T450. Oba z systemami Windows. Ale usunąłem i zainstalowałem linuxy. Drugi tak tanio bo miał "blue screeny", które były powodowane przez problemy z dyskiem. Po wymianie na SSD za 150zl śmiga aż miło. Do programowania sprawdzają się super, nie są jakos strasznie ciężkie, więc przenoszenie też nie jest problematyczne.

1

8 GB RAM.. zależy do czego. Tyle ma komp z którego piszę te słowa, i jest to mój „główny” komputer stacjonarny. Nie jest to komputer do pracy – mam służbowego laptopa z 32 GB RAM.

Na tym komputerze „gram w gry” (takie ponad 10-letnie), piszę w Wordzie, przeglądam neta, pdfy, oglądam YT i twitcha. I w sumie tyle. Ale do tego procek Q9550 i 8 GB RAM mi wystarcza.
Mam otwarte kilka okien przeglądarki, łącznie kilkanaście zakładek, menedżer zadań aktualnie pokazuje zajętość RAMu w 45%.
Ale jakbym miał odpalać IJ i pisać w Javie to mogłoby być słabo..

1
Azarien napisał(a):

8 GB RAM.. zależy do czego. Tyle ma komp z którego piszę te słowa

Kupowałeś go w ostatnią środę i polecasz taką konfigurację czy po prostu masz taki komp, kiedyś to był spoko albo mały wypas a dzisiaj zwyczjnie jeszcze daje radę?

2

@blue_dragon:

Też mi się tak wydaje. To nie sprzęt do pracy na pełen etat, ale mający służyć do cięższej pracy tylko od czasu do czasu. Mam słabość do della, ale odstrasza mnie ten windows S, choć czytałam, że da się go uaktualnić do Home.

Weź pod uwagę, że faktycznej cięższej pracy na 8GB RAM możesz po prostu nie być w stanie wykonać.

Doprecyzuj, co rozumiesz przez cięższą pracę? U mnie np. obecnie 32 GB RAM w laptopie jest przez 99% czasu fajnym bajerem i te 16GB pewnie by wystarczyło w zupełności, ale pisałem na nim dwie prace dyplomowe i jak trzeba było wykonać na tym laptopie średnio-ciężką pracę lub przygotować model do super-ciężkiej pracy na klastrze, to wtedy plułem sobie w brodę że mam tylko 32GB a nie 64GB albo nawet 128GB, bo w kluczowych momentach zapotrzebowanie było zwyczajnie ogromne i przejście na swap praktycznie paraliżowało pracę.

1

Ja bardzo polecam laptopy poleasingowe - jest duzo firm, ktore dodaja do nich normalna gwarancje przy sprzedazy, wiec nie ma sie czego bac, ze dostaniesz cos niesprawnego/uszkodzonego. Niestety, nie mam zadnego aktualnie linku do podrzucenia, ale warto sie nad taka opcja zastanowic

2
tmk3 napisał(a):

Ja bardzo polecam laptopy poleasingowe - jest duzo firm, ktore dodaja do nich normalna gwarancje przy sprzedazy, wiec nie ma sie czego bac, ze dostaniesz cos niesprawnego/uszkodzonego. Niestety, nie mam zadnego aktualnie linku do podrzucenia, ale warto sie nad taka opcja zastanowic

Potwierdzam*, jeżeli weźmiesz mało wyeksploatowanego laptopa poleasingowego w dobrym stanie technicznym, to będzie prawdopodobnie lepsza inwestycja niż cokolwiek, co można kupić w tym samym budżecie. Raz, że łatwiej znaleźć coś z rozsądnymi parametrami, dwa, że biznesowe laptopy raczej powinny mieć lepiej wykonaną (spasowaną, sztywną, wytrzymałą) obudowę, niż konsumencki laptop z dolnej półki cenowej. W przypadku konsumenckich w ogóle ciężko o porządną obudowę niezależnie od ceny :(

Przy czym warto wziąć sobie ten stan techniczny do serca - te laptopy poleasingowe przesłużyły przynajmniej kilka lat w jakiejś firmie i mogą być w bardzo różnym stanie, więc warto wszystko bardzo dokładnie sprawdzić (nie tylko laptop, ale i akcesoria jak zasilacz), no i najprawdopodobniej bateria będzie już dość wysłużona, może być konieczna wymiana na nową, choćby i zamiennik.

* nie mam dużego doświadczenia z zakupem laptopów poleasingowych. Dokładniej pomagałem w wyborze i zakupie jednego, z problemów jakie pamiętam mogę wspomnieć, że omyłkowo został zapakowany niepasujący zasilacz (ale udało się wymienić). Wymienialiśmy od razu baterię na niedrogi zamiennik, sumarycznie na przedsięwzięcie poszło niecałe 2k i laptop po około 3 latach nie sprawia jeszcze problemów.

0

@blue_dragon: Z zaproponowanych zdecydowanie Dell Inspiron 3501 i3-1005G1/8GB/256/Win10
Posiada lepszą matrycę i wyposażenie.

Choć trochę drożej dostaniesz sporo wydajniejsze modele.
Z systemem
HP 14s i5-1135G7/8GB/256/Win10 IPS

Bez systemu
Acer Aspire 5 R5-4500U/8GB/512 IPS Srebrny
Lenovo ThinkBook 14 i5-1035G1/8GB/256

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1