Nowy komputer do programowania

0

Witajcie,
Zastanawiam się nad zakupem nowego komputera. Teraz jadę na stacjonarce i5 7500, 16gb ram, SSD i kupiłbym sobie chętnie coś nowego.
Na budżet nie zwracam uwagi, jak będzie trzeba dołożyć, to dołożę.
Cele: programowanie + zwykły domowy użytek, gry nie szczególnie
Brałem pod uwagę kilka opcji:

  1. MacBook Pro, i7 9gen, 32gb ramu to koszt ok. 13 000pln. OS duża zaleta
  2. Komputer stacjonarny z Ryzen 9 5900x, koszt już mi spadnie do jakieś 7 000 pln i maszyna na pewno potężniejsza niż jakikolwiek laptop. Tu byłby linux i windows więc gorzej niż w punkcie nr.1, ale od czasu do czasu pogram w jakąś grę. No i koszt na mega plus, ale mobilność odpada. Mobilność może nie szczególnie jest konieczna, ale na jakąś konferencję czy na prezentację przyda się.
  3. Inny laptop PC z windows + linux. Jak tak to jaki? Dell XPS byłby spoko, ale cena jest zbliżona do MacBooka, a ma windowsa, więc... chyba nie bardzo.
    Razer ma fajne te laptopy, ale też drogie.
    Wymaganie mam tylko takie, żeby był to laptop o eleganckim wyglądzie z wąskimi ramkami obrazu tak jak właśnie Dell XPS, albo MacBook.

Nie wiem na co się zdecydować, biję się trochę z myślami, że jak zainwestuję w stacjonarkę to będę nagle potrzebował mobilności, a jak kupię laptopa to nie będę nigdzie chodził, będzie on sobie stał i przepłacę tylko.

Jakieś mądre wyjście z sytuacji widzicie?

6

Mając 13k do wydania, kupiłbym mocną stacjonarkę i średniego laptopa.
Monitor - 2,5k
Laptop - 4k (Jeśli mocno chcesz maca, to bierz uzywanego)
Stacjonarka - 6,5k

Sporo części z obecnej stacjonarki przełożysz do nowej (prawdopodobnie ram, ssd, hdd, zasilacz, obudowę).

Zatem będziesz miał bestię do grania i dosyć mocnego lapka jako mobilny sprzęt. Lapka w ramach pracy możesz wtedy podpiąć do monitora. Pamiętaj, że w mojej poradzie przyświeca jedna zasada. Laptop ma być mobilny i ma służyć do pracy, dlatego zawsze odpuszczam sobie gamingowe lapki. Za 4k myślę, że dostaniesz thinkpada z ramem i ssdkiem takim jak Twój obecny stacjonarny komp.

Dodatkowo wkalkuluj w ten budżet odsprzedanie pozostałych części z obecnie posiadanej stacjonarki.

0

Ad 3)
Ze swojej strony polecam ROG Zephyrus 14.
Jest dostępny z procesorami Ryzen 4X00.

2
NeutrinoSpinZero napisał(a):
  1. MacBook Pro, i7 9gen, 32gb ramu to koszt ok. 13 000pln.

Za 13k oczekiwałbym, że ten MBP będzie tańczył, gotował i jeszcze wyręczy mnie w programowaniu. Tym bardziej, że laptopa z i7 ówczesnej najnowszej generacji (chyba 6) i 32GB RAM kupiłem kilka lat temu za ułamek tej kwoty - tyle że nie miał japka :/

OS duża zaleta

Nie miałem okazji wypróbować, ale istnieje coś takiego jak Hackintosh i parę osób z forum chyba nawet to ma lub miało.

Nie wiem na co się zdecydować, biję się trochę z myślami, że jak zainwestuję w stacjonarkę to będę nagle potrzebował mobilności, a jak kupię laptopa to nie będę nigdzie chodził, będzie on sobie stał i przepłacę tylko.
Jakieś mądre wyjście z sytuacji widzicie?

Zawsze możesz kupić oba. Jak spodziewasz się głównie używać go jak stacjonarki, to chyba najrozsądniej byłoby złożyć stacjonarkę i dokupić sobie jakiś poleasingowy laptop - nie wyjdzie drogo (a wygląda na to, że wciąż dużo taniej niż ten MBP), a za 1,5-2k + koszt wymiany baterii na nową zdobędziesz coś, co będzie się dało w miarę sensownie używać :)

1

@axelbest: dzięki za wypowiedź. Monitor mam 4k, porządny jest, więc nie potrzebuję, ewentualnie drugi by się przydał.
Właśnie ciekawą opcję pokazałeś, czyli mix średni cenowo lapek + mocna stacjonarka.
Stacjonarka mi wyszła na xkom 6300 PLN i to z kartą graficzną (taką standardową, po to, żeby miała 2x Display Port, bo może dokupię drugi monitor w przyszłości).
To tego laptop w okolicy 5k, żeby właśnie z nim śmigać na konferencje, albo jak trzeba zrobić jakąś prezentację, albo jadę na wycieczkę i okazuje się, że trzeba coś sfixować.

Spodobał mi się MSI Prestige 14.

Myślicie, że lepiej mieć stacjonarkę + laptopa niż jednego MacBooka Pro ? (I tak zaoszczędzę jakieś 2-3 tysiące)

1

Osobiście prędzej czy później by mnie wkurzało, że coś mam na stacjonarce, a zapomniałem to zgrać na laptopa i na odwrót.

0

@mlody_d: dlatego zastanawiam się nad wykręceniem wszystkich wiatraków z obecnej stacjonarki i przerobienia jej na domowy serwer tak aby była niemal niezauważalna ;)
Nie znam się za bardzo i w sumie nie wiem czy procesor tylko na radiatorze się nie spali, no ale obciążenie będzie miał żadne, więc może jakoś to będzie.

1

Zainwestuj w dobre wentylatory i będzie cisza. np. Noctua NF-P12 lub odpowiedniki 140mm - szpetne jak noc, ale wydajne i ultra ciche. możesz ograniczyć ich prędkość i gra gitara.

2

Polecam Hackintosha. Jakiś czas temu zbudowałem i jestem zadowolony. Moja propozycja jest taka:
https://www.morele.net/inventory/info/2fc15e8c/ - 7000zł
Wiem, że Ryzeny teraz są bardzo wydajne i też da się na nich postawić Hackintosha, ale nie będą tak samo stabilne jak na Intelu. W zestawie masz 10 rdzeniowy procesor, podstawową kartę graficzną z 3x DP, chłodzenie AiO no i 2 szybkie dyski - tutaj musiałbyś sam odpowiedzieć jakich przestrzeni potrzebujesz, ja proponuje 1TB na Windows/Linux i 500GB na MacOS. Co do tworzenia Hackintosha jest super dokumentacja OpenCore - https://dortania.github.io/OpenCore-Install-Guide/ Jest też mnóstwo przykładowych repo na GitHubie z różnymi konfiguracjami OpenCore - akurat do tego zestawu jest bardzo podobny na którym możesz się wzorować - https://github.com/eos-alchemist/EFI.Z490.Vision.D
Osobiście również polecam kartę WiFi/BT - https://pl.aliexpress.com/item/32778371977.html - karta jest Plug&Play i możesz korzystać ze wszystkich dobroci MacOS.
Zostanie Ci również trochę kasy na jakiegoś laptopa dla mobilności. Jeśli byś potrzebował pomocy przy budowie Hackintosha to pisz w wiadomości prywatnej, Pozdrawiam.

0

Co sądzicie o takim chyba najładniejszym laptopie 13'' ?
Dell XPS 13 9300

0

Jest śliczny. Ale czy Ty naprawdę chcesz mieć 13" do pracy?

0

Jako OS polecam jakiegos Linuxa, Ubuntu z gnomiaczem i jakas nakladka do windows tilling czy jakies https://pop.system76.com/

w przypadku wiekszego zaawansowania i3wm/sway

2
NeutrinoSpinZero napisał(a):
  1. Komputer stacjonarny z Ryzen 9 5900x, koszt już mi spadnie do jakieś 7 000 pln i maszyna na pewno potężniejsza niż jakikolwiek laptop. Tu byłby linux i windows więc gorzej niż w punkcie nr.1, ale od czasu do czasu pogram w jakąś grę. No i koszt na mega plus, ale mobilność odpada. Mobilność może nie szczególnie jest konieczna, ale na jakąś konferencję czy na prezentację przyda się.

Nie wiem na co się zdecydować, biję się trochę z myślami, że jak zainwestuję w stacjonarkę to będę nagle potrzebował mobilności, a jak kupię laptopa to nie będę nigdzie chodził, będzie on sobie stał i przepłacę tylko.

To nie kupuj wcale :)

Lapek do prezentacji nie kosztuje 7000. Używany to nie kosztuje nawet 2000...

1

Laptop o ile to nie mak kupisz zdecydowanie taniej i wydajniej.
https://techlords.pl/polecane-laptopy/

0

Tylko XPS jest dość drogi, taniej wydajniejszy i dobrze wykonany
Huawei MateBook 14 R5-4600H/16GB/512/Win10 szary

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1