Wątek zablokowany 2020-10-27 12:15 przez Patryk27.

Licencja Intellij

0

JetBrains tworzy zaawansowane narzędzia, a ich strona działa... słabo.. Do rzeczy:

  • gdy stworzyłem konto i je usunąłem, założyłem drugie na drugi email, to powiązało mi dane z pierwszego konta..
  • dlaczego nie mogę zmienić numeru NIP?
  • dlaczego do miesięcznej subskrypcji nie doliczają 23% VAT?
5

A czemu mają doliczać skoro to zagraniczna firma? Masz vat odwrotne obciążenie i to ty musisz ten vat odprowadzić w polsce. Pierwszy raz kupujesz coś na firmę spoza polski?

1

No tak, pierwszy. Poza tym w pozycji VAT miałem 23% przed kliknięciem w pozycję VAT. Po kliknięciu zmieniło się na 0%. Wystarczy, że księgowej FV podrzucę, to mi wszystko ogarnie?

5

Tak. Księgowy wyliczy vat i będziesz musiał go zapłacić w kolejnym miesiącu.
Natomiast skoro kupujesz pierwszy raz to inne pytanie, czy posiadasz vat ue? Bo jak nie to popełniasz przestępstwo więc lepiej szybko się rejestruj.

0

Posiadam, przy zakładaniu działalności założyłem.
Dzięki za wyjaśnienie

7

No to w takim razie poczytaj sobie o vat - odwrotne obciążenie. Na prawdę prowadzenie firmy to nie tylko wystawienie faktur i odbieranie przelewów. Trzeba uważać i mieć wiedze co robić i jak robić bo łatwo się przejechać.

1

Trudno znać całe prawo o VAT, które jest w Polsce w takim stopniu rozbudowane. Na firmę nie biorę prawie nic, a coś zza granicy pierwszy raz.Jak już coś chcę zrobić to, tak jak widać, dopytuje i się rozeznaje..

2
IHaveHandedInMyResignation napisał(a):

Trudno znać całe prawo o VAT, które jest w Polsce w takim stopniu rozbudowane.

No jak się chce mieć firmę to tak jest. Nie tylko w Polsce prawo jest specyficzne.

Na firmę nie biorę prawie nic, a coś zza granicy pierwszy raz.Jak już coś chcę zrobić to, tak jak widać, dopytuje i się rozeznaje..

Apki od Jetbrains można wziąć na osobę prywatną i korzystać z tego w firmie. Tak, że nawet jak pójdziesz gdzieś na etat to dalej możesz kodzić.

1

Masz własną działalność? To chyba nie bardzo jest sens kupować coś od JetBrains na "firmę" i lepiej jednak kupić licencje prywatną.

1

Apki od Jetbrains można wziąć na osobę prywatną i korzystać z tego w firmie
(...)
Masz własną działalność? To chyba nie bardzo jest sens kupować coś od JetBrains na "firmę" i lepiej jednak kupić licencje prywatną.

JetBrains umożliwiają zakup "for individual use" na własną działalność gospodarczą, dzięki czemu można wrzucić zakup licencji w koszty - jak przypuszczam, z tej właśnie opcji skorzystał OP.

0

zgadza się @Patryk27

0
IHaveHandedInMyResignation napisał(a):

zgadza się @Patryk27

A to jest JDG?

0

tak to jednoosobowa

0

To może się zgadzać. Ze spółką z o.o. już nie byłoby tak fajnie.

1

Wydaje mi się, że temat został wyczerpany - wycieczki osobiste w stylu "powinieneś wiedzieć" nawet jeśli można by uznać za słuszne, to nie dotyczą już oryginalnego pytania.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1