Laptop jak Macbook ale nie Macbook

0

Ja używam Dell XPS 15 z i7-9750H, 32G ramu, 1T SSD.
Wszystko chodzi jak marzenie. Pierwotnie miałem kupić MacBooka Pro 16 jak wychodził, ale zdecydowałem się na XPS'a (za tą samą cenę miałem 2x mniej ramu więc jednak bebechy wzięły górę). Co do ceny to ja akurat sprowadzałem z UK przez co kupiłem 4k taniej niż standardowo w sklepach w PL, przy czym dostałem jeszcze pro support na 2 lata i wydłużoną gwarancję.

2

@MasterOf: ale tak serio bo to jest w Twoich kryteriach.

@purrll, aż sobie sprawdziłem te gesty (https://support.apple.com/en-us/HT204895), Mac ma ich 15:

  1. Tap to click
  2. Secondary click (rightclick)
  3. Smart zoom
  4. Scroll
  5. Zoom in or out
  6. Rotate
  7. Swipe between pages
  8. Open Notification Center
  9. Three finger drag
  10. Look up and data detectors
  11. Show desktop
  12. Launchpad
  13. Mission Control
  14. App Exposé
  15. Swipe between fullscreen apps

Win 10 ma ich 10 (https://support.microsoft.com/pl-pl/help/4027871/windows-10-touchpad-gestures), dwa nie mają odpwoednika w Mac-u: Przełączanie pulpitów wirtualnych i Otwieranie Cortany. Zakładam, że:

Open Notification Center to odpowiednik Windowsowego Otwieranie centrum akcji
Mission Control to odpowiednik Windowsowego Wyświetlanie wszystkich otwartych okien

Więc brakuje na 7 gestów, które własciwie są ale dostarczane prze sterownik np. synaptics (różnią się od Mac oczywiście):

  1. Smart zoom (nie wiem co to robi więc się nie odniosę)
  2. Rotate (synaptics)
  3. Swipe between pages
  4. Three finger drag (synaptics)
  5. Look up and data detectors (nie wiem co to robi więc się nie odniosę)
  6. Launchpad (ja rozumiem, że jest to odpowiednik paska startu wiec tu w sumie gest jest niepotrzebny, bo jest albo cały czas widoczna, albo trzeba najechać na krwędź w której się chowa)
  7. App Exposé ( nie wiem czy to odpowiednik najechania na aplikację na pasku stratowym, bo to mi pasuje najbardziej pasuje do opisu)

więc jakoś tej przewagi w gestach nie widzę

4

Jakby mi w pracy nie dali MacBooka to bym tego nie kupił. Przereklamowany komp. Jak przyjdzie co do czego to muli jak wszystko inne. Upgrady które rozwalają toole w terminalu...

Gesty niech sobie wsadzą gdzieś, dobry window manager na Linuxie jest lepszy i praktyczniejszy.

A za tą ich klawe motylkowa to już w ogóle karny...

0
somekind napisał(a):

@sugar_hiccup: przecież to jest wątek o kupnie nowego laptopa, a nie używanego klocka za 2,5 tysiaka.

Przecież ja nigdzie nie napisałem, że szukam czegoś nowego xD
Przecież nie będę kupował nowego macbooka

1
karsa napisał(a):

Jakby mi w pracy nie dali MacBooka to bym tego nie kupił. Przereklamowany komp. Jak przyjdzie co do czego to muli jak wszystko inne. Upgrady które rozwalają toole w terminalu...

Gesty niech sobie wsadzą gdzieś, dobry window manager na Linuxie jest lepszy i praktyczniejszy.

A za tą ich klawe motylkowa to już w ogóle karny...

I konfiguracja nie jest adekwatna do ceny. Spokojnie moża kupić już Probooki biznesowe z nowymi procesorami Ryzen.
Ranking laptopów 2020

1

Może razer blade 15/17? Z moich odczuć przy macaniu u znajomych to najlepszy touchpad zaraz po macbookach, klawiatura optyczna też bardzo w nim przyjemna
razer blade 15

1

Thinkpad T480/490
SSD
16 GB
i5/i7
Fedora + i3wm
czego chciec wiecej?

https://fedoramagazine.org/coming-soon-fedora-on-lenovo-laptops/

1

Ja gdybym teraz kupował to nic poza Thinkpad seria T, np. T495

0

Tu taka "mała" różnica między laptopem do 'pracy' a laptopem do 'Pracy':

3

Mam coś takiego jak lenovo yoga c930
do pracy się nie nadaje w zasadzie tylko przez RAM - 16Gb to jest raczej skandal
13 cali, uhd, 2 in 1 - jakiś tak spoko i7, wiadomo, że się grzeje - ale skoro chciałeś jak MacBook ...
jak na razie 1.5 roku to mam - była jedna awaria na gwarancji, ale od tego czasu wszystko działa - jak zalejesz port thunderbolt wodą tak, żeby losowo nie działał - to będziesz miał zupełnie jak macbook.
generalnie - zabawka do czytania 4programmers w podróży i poprawiania prezentacji - jako taka ok

1

Sam nie wierzę ale kupiłem MacBooka Pro 16. Niestety jak to ktoś kiedyś napisał - idealny laptop - fatalny desktop. Po półgodzinie z podłączonym monitorem, procesor osiąga prawie 70 stopnie w normalnej pracy (tylko kodowanie frontu) a Radeon ciągnie ponad 20W. Nie pomaga ani wydajna podkładka ani wyłączenie trybu turbo. Nie chciałem oddawać laptopa bo jako laptop sprawuje się super, cichy chłodny, szybki. Zadzwoniłem więc bezpośrednio do Apple i pytam czy eGPU Blackmagic pozwoli rozwiązać mi ten problem. A oni tego nie wiedzą. Wypytałem czy będą problemy ze zwrotem (bo to jednak nie produkt Apple) jak tego poużywam i sprawdzę czy w ogóle do czegoś się to nadaje... No i mija mi 14 dzień z Blackmagic i go zostawiam. Wiem, że są mocniejsze eGPU na rynku ale tego przynajmniej w ogóle nie słychać i się nie nagrzewa. Z moich benchmarków wynika, że wydajnościowo jest jak wewnętrzny Radeon 5500 8GB, ale przynajmniej nie topi mi komputera przy podłączonym monitorze. Dodatkowo przez kilka dni używałem komputera z wyłączonym turbo (aplikacja Endurance) i nie zauważyłem spadku wydajności w takiej codziennej pracy (JS, React, filmy 4K, z reguły cały czas otwarty Chrome i Safari).

Temperatury w macu po 12 godzinach pracy:

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1