Laptop jak Macbook ale nie Macbook

Odpowiedz Nowy wątek
2020-07-24 11:40

Rejestracja: 2 lata temu

Ostatnio: 2 godziny temu

0

Szukam dobrego laptopa.
Macbook Pro byłby świetny, gdyby nie to, że nagrzewa się jak reaktor podczas zwykłej rozmowy na google hangouts.
Nakupowałem tych macbooków xD W ostatnim czasie chyba z 4, będę kolejnego odsyłał.
Zależy mi głównie na:

  • świetnym touchpadzie
  • dobrym dysku (SSD min. 1000MB/s)
  • dobrej baterii ( min. 6h na jednym ładowaniu )
  • dobrym wyświetlaczu, im większa rozdzielczość tym lepiej

Dell XPS odpada. Miałem i trochę shit. Głównie słaby był touchpad i ta kamerka u dołu :D
Znalazłem coś takiego https://kde.slimbook.es/ ale mało to popularne. Jednak ma fajne podzespoły 32GB ram, 1 dzień na baterii, 8 rdzeni/16 wątków.

edytowany 5x, ostatnio: MasterOf, 2020-07-24 11:44
Ten Slimbook to jest z "kadłubka". Np Tuxedo Pulse to jest chyba to samo. Pewnie lepiej poszukać jakichś testów tego najpierw. - xy 2020-07-24 12:14
Kamerka w xps już dawno nie jest u dołu, a touchpad w najnowszej rewizji jest dużo większy. Co nie zmienia faktu że nie ma laptopa który może się równać touchpadem z maciem. - amd 2020-09-16 11:22

Pozostało 580 znaków

2020-07-24 14:57

Rejestracja: 3 lata temu

Ostatnio: 1 minuta temu

1
czysteskarpety napisał(a):

MacBooki mają najlepszy touchpad, czy ja wiem, mają więcej gestów i na tym w sumie koniec, płytka synaptics+6 przycisków też robi robotę, na pewno nie przeszkadza, 3k/4k w matrycy 13-15 cali?
po co?
Powierzchni roboczej i tak nie wyczarujesz, szkoda oczu, a skalowanie bywa uciązliwe (szczególnie w webie).
Batka w biznesówkach 8-12h to nie jest żaden szok obecnie.

Powierzchnia robocza IMO jest za duża, MBP 2015 miał chyba idealną, ale nie w tym rzecz. O silniku wspomniałem, a nie wspomniałem o najważniejszym (pomińmy oprogramowanie, które jest znacznie gorsze na Windows): weź losowe osoby, zasłoń im oczy i niech sobie posmyrają touchpady w najlepszych XPSach, Precisionach, Latitude, ThinkPadach a potem w MacBookach. Już to wystarczy za rekomendację. Latitude (biznesówki) czy Precisiony (też) mają np. plastikowe z wyraźną fakturą. W miejscu, które powinno się jak najlepiej ślizgać - nie wiem co tam palą w Dellu, ale poczucie humoru mają na pewno.

Druga sprawa, która wynika z zastosowania silnika - touchpad makowy ma klik "wszędzie" z taką samą siłą. Już można mieć ForceTouch1, ForceTouch2 i to wszystko można "dodać/usunąć" oprogramowaniem. Windziane, jak mantra dają te fizyczne "przyciski" na dół, więc jak smyrasz u góry to możesz sobie klikać z siłą 5 razy większą i nie wiadomo, czy klikniesz, bo taka ich budowa po prostu.

Więc nie, przewaga touchpadów makowych, to nie tylko rozmiar czy oprogramowanie (nawet tu jest licho moim zdaniem - co Windows Precision domyślnie oferuje tylko listę okien i przesuwanie pulpitów, "wstecz/do przodu" jak w maku np. wbudowany File Explorer już nie rozpoznaje - i to na własnych sterownikach od MS)

Pozostało 580 znaków

2020-07-24 14:59

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 54 sekundy temu

1

Tak, bez zgryźliwości, co czyni touchpad Mac-a najlepszym?

Pytam serio bo nie wiem. Nigdy też się nie zastanawialem na codzień uzywam tracknall-a, a gładzika to sporadycznie poza swoim stanowiskiem pracy. I poza wrażeniami dotykowymi nie bardzo widzę różnice pomiedzy modelami. Nawet jak czasem używam Mac-a to nie zauważylem jakieś jakosciowej różnicy. Więc czy ktoś mi może naświetlić kryteria, ktore o takiej ocenie decydują?

Pozostało 580 znaków

2020-07-24 15:01

Rejestracja: 2 lata temu

Ostatnio: 2 godziny temu

0
Panczo napisał(a):

Tak, bez zgryźliwości, co czyni touchpad Mac-a najlepszym?

Pytam serio bo nie wiem. Nigdy też się nie zastanawialem na codzień uzywam tracknall-a, a gładzika to sporadycznie poza swoim stanowiskiem pracy. I poza wrażeniami dotykowymi nie bardzo widzę różnice pomiedzy modelami. Nawet jak czasem używam Mac-a to nie zauważylem jakieś jakosciowej różnicy. Więc czy ktoś mi może naświetlić kryteria, ktore o takiej ocenie decydują?

Miałem tak samo, nie rozumiałem jak niektórzy mogą używać touchpada. Przecież myszka 100 razy lepsza.
Ale to trzeba spróbować. poczuć :)

uwielbiam jak mi macowy touchpad nie lapie double clicka :D . Mam na projekt od firmy maca 2019, cena kilkanascie k. jakbym to kupic prywwatnie to bym sie wqrwil. No chyba ze na dlugie zimowie wieczory bo taki maly pokoj to ogrzeje - filemonczyk 2020-09-16 08:57
@filemonczyk: Jak coś ci nie działa to oddaj na gwarancje :) Taki protip - MasterOf 2020-09-16 09:00
it's complicated - filemonczyk 2020-09-16 09:08

Pozostało 580 znaków

2020-07-24 15:02

Rejestracja: 1 rok temu

Ostatnio: 2 minuty temu

Lokalizacja: Silesia

1
Panczo napisał(a):

Tak, bez zgryźliwości, co czyni touchpad Mac-a najlepszym?

Jest większy niż normalnie i słychać klik przy naciskaniu.
Dla równowagi klawiatura to tragedia, za małe strzałki góra/dół i brak fizycznego ESC do wychodzenia z Vima :(


Zależy który Macbook, tylko w niektórych jest klawiatura nie fajna - MasterOf 2020-07-24 15:03
od 2019 16" jest fizyczny escape i poprawka do strzałek - azalut 2020-07-24 15:05
"brak fizycznego ESC do wychodzenia z Vima" możesz łatwo przemapować w ustawieniach Caps Lock na Esc lub (IMHO lepiej) na Ctrl i potem używać ^[ w Vimie. - hauleth 2020-07-24 15:10
Ja w vim używam ctrl + c - praktycznie nie odczułem różnicy względem esc. - Arkadiusz Mirosław 2020-07-24 23:50
@Arkadiusz Mirosław: różnica jest jak masz coś na InsertLeave lub masz jakieś abbrev (^c ich nie odpali). - hauleth 2020-07-25 11:09

Pozostało 580 znaków

2020-07-24 15:05

Rejestracja: 6 miesięcy temu

Ostatnio: 32 sekundy temu

Lokalizacja: Kuala Lumpur

4
Panczo napisał(a):

Tak, bez zgryźliwości, co czyni touchpad Mac-a najlepszym?

Pytam serio bo nie wiem. Nigdy też się nie zastanawialem na codzień uzywam tracknall-a, a gładzika to sporadycznie poza swoim stanowiskiem pracy. I poza wrażeniami dotykowymi nie bardzo widzę różnice pomiedzy modelami. Nawet jak czasem używam Mac-a to nie zauważylem jakieś jakosciowej różnicy. Więc czy ktoś mi może naświetlić kryteria, ktore o takiej ocenie decydują?

Jest bardzo wygodny. Ma mnóstwo przemyślanych gestów, które faktycznie potrafią wyeliminować myszkę.


A jak z ergonomią? Przy zwykłej myszce bolą mnie nadgarstki, dlatego mam ergonomiczną. Przy touchpadzie nie ma takiego problemu? - tdudzik 2020-07-24 15:30
@tdudzik: nikt Ci tego nie powie, dla kogoś jedno albo drugie będzie mniej wygodne (lub oba na raz). Wszystko kwestia indywidualna. Najlepiej sprawdzić samemu, bo zawsze możesz podpiąć zewnętrzną mysz w razie czego. - TurkucPodjadek 2020-07-24 15:46
Na pewno sprawdzę jak bedę szukał czegoś nowego, myślałem, że może ktoś ma porównanie. :) - tdudzik 2020-07-24 16:05

Pozostało 580 znaków

2020-07-24 15:13
Moderator Kariera

Rejestracja: 2 lata temu

Ostatnio: 4 minuty temu

Lokalizacja: Poznań

0

A nie da się gestów zrobić na poziomie systemu? Jeśli pad obsługuje multitouch to da się pewnie jakąś aplikację/sterownik dorzucić, który zapewni podobną funkcjonalność.


Naczelny forumowy hejter Apple

That game of life is hard to play, I'm gonna lose it anyway
The losing card I'll someday lay, So this is all I have to say
Spytaj Microsoftu dlaczego next/previous nie działa na Windows Precision na poziomie całego systemu :P - TurkucPodjadek 2020-07-24 15:20
działa na synaptics bez problemu, jak i inne... - czysteskarpety 2020-07-24 15:25
No ale mi nie chodzi teraz o system, ale o sterowniki/jakieś zewnętrzne aplikacje. Wydaje mi się, że nie jest to wielki problem, żeby na poziomie drivera dołożyć coś takiego, raczej nie jest to związane z konkretnym systemem. - cerrato 2020-07-24 15:25
@cerrato: jest jak widać. Windows Precision (WP) "nadpisuje" synaptics, a na starszych laptopach, np. W541 to w ogóle WP nie jest nawet opcją (sprawdź sobie). Synaptics ma tam trochę opcji, ale np. sporo rzeczy nie działa i moim zdaniem to znacznie gorsze od WP ogólnie (dlatego Microsoft wprowadził to, aby to ogólnie poprawić na sprzetach z Windows). Jest jeszcze trackpad++, ale to średnia proteza, poprawia tylko niektóre rzeczy. - TurkucPodjadek 2020-07-24 15:31
u mnie działa, może nie umiesz obsługiwać należycie - czysteskarpety 2020-07-24 15:36
@cerrato: widzisz, spytaj @czysteskarpety, bo jemu ponoć działa wszystko. - TurkucPodjadek 2020-07-24 15:42

Pozostało 580 znaków

2020-07-24 15:35
Moderator

Rejestracja: 18 lat temu

Ostatnio: 1 godzina temu

0

Surface Laptop? Surface Book?

Sprawdzałem go, touchpad też gorszy, juz nie wspominając o tym, że nie można klikać w każdym miejscu. Oglądałem też różne recenzja i właśnie testy tego touchpada - MasterOf 2020-07-24 15:36
Co to znaczy, że nie można klikać w każdym miejscu? Tak właśnie przemacałem swojego (SB) i naciskałem w różnych miejscach i działa. - Ktos 2020-07-25 11:10

Pozostało 580 znaków

2020-07-24 15:44

Rejestracja: 2 lata temu

Ostatnio: 2 godziny temu

0

Dobra, widzę, że nie znajdę nic lepszego.
Będę szukał jakiegoś Macbooka, który się nie grzeję i tyle. Bo widzę, że konkurencja cienka :/
Jedynie te nowe Delle XPS ale to cena 12k+. Jednak fajnie, że jakaś konkurencja rośnie dla Apple

edytowany 1x, ostatnio: MasterOf, 2020-07-24 15:44
@MasterOf: a ile teraz kosztuje sensowny MacBook? - tdudzik 2020-07-24 16:05
@tdudzik: 8-11k brutto powinieneś dać radę na luzie. - Schadoow 2020-07-24 18:02

Pozostało 580 znaków

2020-07-24 16:09
Moderator

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 3 minuty temu

Lokalizacja: Wrocław

2

W ogóle nie rozumiem problemu. przecież nawet ja wiem, że Apple ma najlepsze touchpady i z tym nie dyskutuję. (Chociaż dla mnie zwrot najlepszy touchpad jest nierozróżnialny od najlepsza choroba weneryczna, ale co kto lubi, ja np. uwielbiam patrzeć jak ktoś pożycza mojego laptopa i nie może nic zrobić, bo touchpad wyłączony, to jest nawet lepsze zabezpieczenie niż wbudowany czytnik palców.)

Wracając do tematu, to rozwiązanie problemu z przegrzewaniem się MacBooków też jest znane od dawna:
https://www.cultofmac.com/307[...]solve-persistent-heat-issues/
https://www.ifixit.com/News/6[...]ok-pro-and-put-it-in-the-oven

W skrócie: najpierw do piekarnika poprawić zimne luty, jeśli nie pomoże, to wiercimy dziurki.
Warto zauważyć, że jakieś plebejskie Delle czy Lenovo nie zapewniają takich wrażeń.


"HUMAN BEINGS MAKE LIFE SO INTERESTING. DO YOU KNOW, THAT IN A UNIVERSE SO FULL OF WONDERS, THEY HAVE MANAGED TO INVENT BOREDOM."
Pokaż pozostałe 2 komentarze
Tak czy siak - nie spotkałem się z nikim (poza mną) kto pierwszą rzeczą jaką robi po otrzymaniu nowego lapka to wyłącza to ustrojstwo. Tylko ja idę na całość i wycinam w biosie :D - cerrato 2020-07-24 17:14
Ja jestem zbyt leniwy. - somekind 2020-07-24 17:18
@cerrato: po co w BIOS jak możesz wyłączyć w Bimbołsie, a jak postradasz zmysły bądź RiGCz to raz-dwa włączasz z powrotem. Choć nie wiem czy można stracić RiGCz bardziej niż człowiek, który uznał że płytka dotykowa poniżej klawiatury to dobry pomysł i to upowszechnił - superdurszlak 2020-07-27 21:58
@somekind: nigdy nie pomyślałem w ten sposób aby zabezpieczyć lapka(chociaż nie mam). W sumie typowi myszkowicze zostaną odcięci od systemu ;-) - Aryman1983 2020-07-27 22:16
@Aryman1983: no chyba, że chodzą wszędzie z własną myszką. ;) - somekind 2020-07-28 00:44

Pozostało 580 znaków

2020-07-24 16:14

Rejestracja: 2 lata temu

Ostatnio: 1 minuta temu

0

Ja używam Dell XPS 15 z i7-9750H, 32G ramu, 1T SSD.
Wszystko chodzi jak marzenie. Pierwotnie miałem kupić MacBooka Pro 16 jak wychodził, ale zdecydowałem się na XPS'a (za tą samą cenę miałem 2x mniej ramu więc jednak bebechy wzięły górę). Co do ceny to ja akurat sprowadzałem z UK przez co kupiłem 4k taniej niż standardowo w sklepach w PL, przy czym dostałem jeszcze pro support na 2 lata i wydłużoną gwarancję.


przedzwon do della upewnic sie ze gwarancje i support masz na polske bo mi z tym psioczyli i w dellu i w lenovo ;) - azalut 2020-07-24 17:07
@azalut: przy pro support mam serwis prawie z każdego miejsca na świecie. Przynajmniej tak mi tłumaczyli, jak dzwoniłem jakiś czas temu. Coś tam odbiór od drzwi i naprawa w jeden dzień, jak nie to zastępczy bla bla bla. - Szekel 2020-07-24 19:43
jesli tak to nie ma problemu; ja swojego XPSa miałem zarejestrowanego na USA chyba bo kupiłem sprowadzanego i trzeba bylo długiej procedury aby to przepisac na PL. oficjalnie sprzęt mial gwarancje na caly swiat, ale jednak bez wpisu w papierach nie naprawiali go w danym kraju... :) - azalut 2020-07-27 22:18

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0