Lokalizator GPS? Jak uchronić się przed kradzieżą sprzętu w podróży?

1

Cześć, Zapewne wielu z was podróżuje i może wie co można zrobić żeby uchronić się przed kradzieżą szczególnie w hostelach/hotelach.
Od października wybieram się na studia zaoczne i z powodu ,że pracę mam tutaj gdzie mieszkam ,a na studiach będę 2/3 dni to laptop i inny sprzęt chciałbym zabierać bo coś robić będzie czy lokalizator GPS do plecaka da radę? Głównie spałbym w hostelach gdzie niby są szafki zamykana na kluczyk ,ale jak się bardziej zabezpieczyć?
Znalazłem coś takiego //bezpiecznarodzina.pl/lokalizator-personalny-gps-gsm?gclid=Cj0KCQjw3s_4BRDPARIsAJsyoLPDMfujyWNytjZyMwKTUdn3WIL1jh_KqLTM1xwsXh8s3swTl9WRzOQaAtc6EALw_wcB

2

Gps w laptopie to chyba nic nie da. Zanim policja coś zrobi to juz nie będzie do namierzenia. Może jakas linka do zapinania.

0
Tomek Pycia napisał(a):

Gps w laptopie to chyba nic nie da. Zanim policja coś zrobi to juz nie będzie do namierzenia. Może jakas linka do zapinania.

Bardziej chodzi mi o taki lokalizator jak z linku do całego plecaka czy walizki ,który wyśle powiadomienie jak zmieni położenie i tak prawodpodobnie w hostelu laptopa nie będę wyciągał.
I pewnie zawsze miał go przy sobie zostawiać nigdzie nie planuje prawodpodobnie mam nawyk chodzenia do łazienki nawet z plecakiem..

2

No ale jak będziesz na imprezie kilka ulic dalej to zanim zdążysz wrócić to i tak nic to nie da. A ściganie złodzieji samemu może się źle skonczyc

0
Tomek Pycia napisał(a):

No ale jak będziesz na imprezie kilka ulic dalej to zanim zdążysz wrócić to i tak nic to nie da. A ściganie złodzieji samemu może się źle skonczyc

Nie ma opcji żebym był na imprezie więc w sumie to odpada. Na studiach będę siedział głównie w coworkingu i bibliotece sobie programując. Boje się bardziej o hostel w nocy ,ale myślę ,że jak zamknę plecak w szafce to nikt mnie nie okradnie.

2
kochansky napisał(a):

Boje się bardziej o hostel w nocy ,ale myślę ,że jak zamknę plecak w szafce to nikt mnie nie okradnie.

Po prostu wybieraj sobie takie hostele, żebyś nie musiał się o to bać.

10

Nie ma opcji żebym był na imprezie

Widać, że to pisał prawdziwy informatyk :D

0
kochansky napisał(a):

Od października wybieram się na studia zaoczne i z powodu ,że pracę mam tutaj gdzie mieszkam ,a na studiach będę 2/3 dni to laptop i inny sprzęt chciałbym zabierać bo coś robić

A więc (pani od polskiego mówiła: nigdy nie zaczynaj od A więc)
A wiec :) kiedy już będziesz mieć wolne popołudnie i wieczór z soboty na niedzielę 2 razy na miesiąc to wtedy we Wrocławiu albo Krakowie masz lepsze propozycje na spędzanie wieczoru od siedzenia z nosem w laptopie.

Nawet aspołeczny admin wyciągnięty z piwnicy w końcu łapie klimat z Rynku na Kazimierz albo Mostu Tumskiego i wysp :)

0

@kochansky: A ja tak się zapytam... Jakie zabezpieczenia teraz masz w domu? Pancerne drzwi, zakratowane okna, ...?
Plecak wrzuć po łóżko lub lapka pod poduszkę. Wykup ubezpieczenie i śpij spokojnie.

2

@Delor - no ale jednak po domu kreci się mniej obcych osób, niż w jakimś hotelu czy produkcie. Uwaga jest wskazana, zwłaszcza że z kontekstu wynika, że raczej będą to placówki budżetowe, a nie Hilton czy Sheraton ;)

1

Ej, ale nie odradzajcie mu tego tylko doradźcie najlepsze rozwiązanie, bo sam chętnie bym inne swoje rzeczy jakoś pozabezpieczał, chociażby hulajnogę ;)))

5

Zabezpieczyć dysk aby jak ktoś ci zwinie to nie miał wglądu + tani poleasingowy laptop i mieć to w pompie czy ci ukradną czy nie. Jakiekolwiek tego typu zabezpieczenia są bez sensu.

1

Może zabrzmi głupio, ale wszystko chować do jakieś dużej walizki czy czegoś, i to schować w jakimś,, tajnym miejscu" i spiąć pasami.

0
Schadoow napisał(a):

Zabezpieczyć dysk aby jak ktoś ci zwinie to nie miał wglądu + tani poleasingowy laptop i mieć to w pompie czy ci ukradną czy nie. Jakiekolwiek tego typu zabezpieczenia są bez sensu.

Otóż to, większość biznesówek ma szyfrowanie sprzętowe+veracrypt i styka, mogą se kraść.

2
Schadoow napisał(a):

Zabezpieczyć dysk aby jak ktoś ci zwinie to nie miał wglądu + tani poleasingowy laptop

Na pierwszym roku miałem wypasiony laptop AFAIR za 800 zł i mogłem tylko pomarzyć, żeby ktokolwiek chciał tylko po dobroci zobaczyć co naprodukowałem. Nie śniło mi się nawet żeby ktoś chciał kraść moje pliki. :)
Miał 2 GB RAM i szybki dysk 5400 obr./min.

Nauczyłem się skrótów klawiaturowych Vima, bo na szybko coś poprawić, bez zaplanowania, to były 3 minuty na otwarcie IDE

0

szyfrowanie sprzętowe+veracrypt i styka, mogą se kraść.

No nie mogą kraść, bo i tak będziesz przynajmniej kilka stówek w plecy plus jeszcze trochę czasu stracisz na konfigurację nowego kompa, instalowanie wszystkiego itp.

Celowo nie napisałem niczego o kopiowaniu danych, bo przy założeniu że kompa mogą w każdej chwili zwinąć to backup w chmurze jest czymś z kategorii must have.

2

@cerrato: Odtwarzanie konfiguracji da się mniej lub bardziej na każdym systemie zautomatyzować.

Wiadomo to nic fajnego jak zwiną laptopa, ale sam koszt zabezpieczen jest spory a bronia tylko przed złodziejami debilami albo wcale.

0

Nie spać w hostelach.
title

Plus jakiś tani Kiano + VPN i problem z głowy

0
loza_wykletych napisał(a):

Nie spać w hostelach.
title

Plus jakiś tani Kiano + VPN i problem z głowy

Kiano odpada depresji bym dostał na takim sprzęcie... Co do hosteli to właśnie po tym wszystkim rozważę jednosobowe zamykane pokoje albo hotele. Wydam wiecej ale bede spal spokojnie.

0

Może oddawaj na recepcji na przechowanie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1