[2500zł] macbook z 2014 czy nowy lenovo?

0

Lenovo:

14", 1920 x 1080 px
Intel Core i5-1035G1 / 4 Rdzenie / 8 Wątków / 6M Cache
8 GB DDR4
SSD 256 GB
AMD Radeon Vega 8

MacBook Pro 13,3" RETINA 11,1 mid-2014

13,3'' Retina 2560x1600
i5-4278U (4-generacja) / 2 Rdzenie / 4 Wątki / 3M Cache
16GB DDR3
240GB SSD nowy!
Intel Iris Graphics 5100 1,5GB VRAM

Niby z logicznego punktu widzenia nie ma sensu kupować wiekowego laptopa ale Mac to Mac.
Co sądzicie?

PS 80% czasu bede na stacjonarce / 20% ten laptop .

#web #java #junior

3
PanPomidor napisał(a):

Niby z logicznego punktu widzenia nie ma sensu kupować wiekowego laptopa ale Mac to Mac.
Co sądzicie?

chyba jesteś niepoważny :|

9

makbuk.png

2

Stary pazdzierz zdecydoweanie lepszy. Kto normalny by jakies nowe lenovo kupował.

// nasrane w głowach od tego marketingu

2

Jak chcesz maca kup nowy a jak nie masz hajcu kup tego lenovo. Pamiętaj, że dusza Jobsa zawarta w Macu nie wyrówna różnic między tymi 6 gen procka.

0

Ja bym poważnie rozważał tego Maca, ale dlatego bo sporo rzeczy robię w konsoli i używam laptopa jak terminala. Szczególnie, że dobry ekran w laptopie to jest ogromny plus. Jeżeli będziesz korzystał ze sprzętu tylko 20% czasu, a resztę będziesz robił na stacjonarce to warto przyjrzeć się sprzętowi pod względem wagi i mobilności. Warto też popytać ludzi gdzie serwisują sprzęt, z serwisowaniem Lenovo nie ma dużych problemów bo to są typowe składaki i części zamienne są bardzo popularne (ale być może dla tego konkretnego modelu nie aż tak bardzo).

0

Osobiście kupiłbym Lenovo, jeżeli miałbym wybór między tylko tymi dwoma modelami.

Ranking polecanych laptopów 2020

  1. Kwota przeznaczona na zakup:
  2. Rozmiar matrycy (+ewentualnie wymagana rozdzielczość):
  3. Główne zastosowanie (np. gry, inne multimedia, praca biurowa, konkretny program itp.)
  4. Wymagania specjalne (np. matowa matryca.):
  5. Osobiste preferencje:
  6. System operacyjny (laptop z systemem bądź bez niego)

Jeżeli chodzi o modele z tej półki cenowej:
Huawei MateBook D 14 R5-3500/8GB/256/Win10 + Band 4 Pro
Matryca FULL HD IPS lepsze kąty widzenia, nie jak w Lenovo TN. Aluminiowa obudowa, lekki mobilny, podświetlana klawiatura, procesor również 4 rdzeniowy, lecz trochę mniej wydajny.

Ewentualnie nowość Acer Swift 3 R5-4500U/8GB/512/W10 Srebrny
Wyposażenie jak w Huawei, tylko posiada dodatkowo nowy wydajny procesor 6 rdzeniowy.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1