Używany komputer, co myślicie?

Odpowiedz Nowy wątek
2020-05-19 13:12

Rejestracja: 1 rok temu

Ostatnio: 1 miesiąc temu

0

Cześć,

Jako że mój komputer ma już swoje lata to rozmawiałem z kumplem, który ma na sprzedaż swój, używany - kupiony rok temu.
Chciałbym zapytać Was o zdanie, czy warto? Może ktoś zna się lepiej i orientuje się w używkach.
Jeśli chodzi o zastosowanie, to używałbym do projektów na studia i czasami do gierek.

  • 2 procesory Intel Xeon E5-2609 v3 1.90GHz
  • Karta graficzna Radeon RX 480 8 GB
  • 2x16 GB ram DDR4
  • Monitor Dell (300zł)

4000zł za takie coś

Dziękuję za pomoc :)

2020-05-19 13:51

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 1 godzina temu

2

Bez dysku twardego?

Poza tym jak ktoś po roku sprzedaje kompa, to musi z nim być coś nie tak.

Pozostało 580 znaków

2020-05-19 13:53
Moderator Kariera

Rejestracja: 2 lata temu

Ostatnio: 2 minuty temu

Lokalizacja: Poznań

jak ktoś po roku sprzedaje kompa, to musi z nim być coś nie tak

Niekoniecznie. Sam kupiłem za pół ceny praktycznie nieużywany monitor 27". Było to kilka lat temu, monitor miał przepracowane kilkanaście godzin. Jakaś firma realizowała projekt unijny, w ramach którego trzeba było stworzyć ileś stanowisk pracy (z określonymi wymogami - np. monitor przynajmniej 27" itp). Kupili monitory, kompy i inne rzeczy, które pełniły głównie rolę statystów, potem projekt się skończył, a sprzęty poszły na sprzedaż.


Naczelny forumowy hejter Apple

That game of life is hard to play, I'm gonna lose it anyway
The losing card I'll someday lay, So this is all I have to say
edytowany 1x, ostatnio: cerrato, 2020-05-19 13:58

Pozostało 580 znaków

2020-05-19 14:05

Rejestracja: 1 rok temu

Ostatnio: 1 miesiąc temu

0
Spine napisał(a):

Bez dysku twardego?

Poza tym jak ktoś po roku sprzedaje kompa, to musi z nim być coś nie tak.

Dyski mam swoje. Wszystko normalnie działa, komputer dostałem na 3 tygodnie do testowania.
Jest to zaufana osoba

Pozostało 580 znaków

2020-05-19 15:33

Rejestracja: 9 lat temu

Ostatnio: 3 minuty temu

Lokalizacja: Grudziądz/Bydgoszcz

8

to nie jest pecet to jest stary serwer przerobiony peceta, w pecetach nie znajdziesz 2 cpu :p Szczerze w takiej cenie wolał bym złożyć nowy sprzęt. Szczególnie, że do gier to ten nowy będzie wydajniejszy niż ten.


It's All About the Game.
edytowany 1x, ostatnio: mr_jaro, 2020-05-19 15:34

Pozostało 580 znaków

2020-05-19 15:45
Moderator Kariera

Rejestracja: 2 lata temu

Ostatnio: 2 minuty temu

Lokalizacja: Poznań

4

@mr_jaro: słuszna uwaga, komp do nowych nie zalicza się. Sam procek ma ponad 8 lat - wypuszczono go na początku 2012, w 2015 zakończono produkcję. Niemniej nie oznacza to, że komp jest zły. Pytanie - w jakim celu OP chce go kupić. Jeśli do grania to masz całkowicie rację, że to kiepski wybór i za tą kasę dałoby się coś lepszego załatwić. Ale do pracy, odpalenia AS czy maszyn wirtualnych to będzie bardzo ładnie chodził. Sam mam serwer na takich prockach (nie pamiętam dokładnego modelu, ale też jakieś E5, tylko ciut nowsze) i super daje radę. Mam na nim postawione esxi i kilkanaście wirtualek, całość chodzi 24/7 i nie mam żadnych problemów z wydajnością. Tylko powtarzam - zależy, do czego ten komp ma być.


Naczelny forumowy hejter Apple

That game of life is hard to play, I'm gonna lose it anyway
The losing card I'll someday lay, So this is all I have to say

Pozostało 580 znaków

2020-05-19 18:06

Rejestracja: 5 lat temu

Ostatnio: 3 minuty temu

Lokalizacja: Piwnica

1

Przecież to jakiś stary szajs, cztery kafle? zapomnij, nawet grafa, która jest najmłodsza w tym zestawie ma 4 lata :)


Pozostało 580 znaków

2020-05-19 18:22

Rejestracja: 6 lat temu

Ostatnio: 28 minut temu

1

Za 2 000 bym tego nie kupił


Pozostało 580 znaków

2020-05-19 18:33

Rejestracja: 6 miesięcy temu

Ostatnio: 1 dzień temu

1

Tak jak wyżej, całość warta około 1500zł. No chyba, że części są ze złota.

Procesory mają pozłacane piny ;) - Yukiteru Gromadzki 2020-05-19 18:39
Pytanie ile pinów trzeba dodać do zestawu żeby był warty 4k :) - mrsly 2020-05-19 18:48

Pozostało 580 znaków

2020-05-19 20:31

Rejestracja: 3 lata temu

Ostatnio: 37 minut temu

1

mr_jaro już tutaj wszystko wytłumaczył. Przecież w tej cenie złożysz sensowny nowy komputer.

Moja propozycja: https://www.x-kom.pl/lista/sxhbe99dk
ASRock B450 Pro4 439,00 zł
Dysk SSD PNY 500GB M.2 PCIe NVMe XLR8 CS3030
Procesor AMD Ryzen 5 AMD Ryzen 5 3600
Pamięć RAM DDR4 Patriot 16GB (2x8GB) 3000MHz CL16 Viper 4 Blackout
Karta graficzna NVIDIA Gainward GeForce GTX 1660 SUPER Ghost OC 6GB GDDR6
Obudowa do komputera SilentiumPC Regnum RG6V TG Pure Black
Zasilacz do komputera SilentiumPC Vero L3 500W 80 Plus Bronze


autor twierdzi, że ma dyski więc możesz usunąć dysk i dołozyć do ramów 3200 i do 3600x - mr_jaro 2020-05-19 20:33
Ewentualnie wydajniejszej grafiki - Gajwer 2020-05-20 19:44

Pozostało 580 znaków

2020-05-19 21:50

Rejestracja: 1 rok temu

Ostatnio: 1 miesiąc temu

0
Gajwer napisał(a):

mr_jaro już tutaj wszystko wytłumaczył. Przecież w tej cenie złożysz sensowny nowy komputer.

Moja propozycja: https://www.x-kom.pl/lista/sxhbe99dk
ASRock B450 Pro4 439,00 zł
Dysk SSD PNY 500GB M.2 PCIe NVMe XLR8 CS3030
Procesor AMD Ryzen 5 AMD Ryzen 5 3600
Pamięć RAM DDR4 Patriot 16GB (2x8GB) 3000MHz CL16 Viper 4 Blackout
Karta graficzna NVIDIA Gainward GeForce GTX 1660 SUPER Ghost OC 6GB GDDR6
Obudowa do komputera SilentiumPC Regnum RG6V TG Pure Black
Zasilacz do komputera SilentiumPC Vero L3 500W 80 Plus Bronze

Super. Dzięki za pomoc wszystkim, tego potrzebowalem :D

Temat do zamknięcia

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0