Wątek przeniesiony 2020-04-29 20:06 z Bazy danych przez Ktos.

AMD w laptopach

0

Zupełnie nie interesuje sie sprzętem, ale stoje przyd wyborem laptopa, nie mam problemow z parametrami, ale to chyba sfera bardziej mentalna.
Mianowicie mam złe doswiadczenia, jeżeli chodzi o połączenie AMD i Laptop.
Wzięło się to stąd, że mialem 2 takie same HP ProBooki, jeden na intelu drugi na AMD, nie pamiętam dokładnie jakie, ale efekt jest taki, że AMD grzał sie zdecydowanie bardziej i grafika w nim po jakimś czasie padła, a Intel chodził jak czołg. No i ogólnie znana mi legenda miejska mówi, żeby unikać AMD, bo jest gorszy.

Walcząc ze swoimi demonami, chcialem spytać, jak to obecnie wygląda w praktyce, patrzę na laptopy i widzę te Ryzeny i się zastanawiam czy omijać, czy jednak porzucić swoje obawy?

1

Tu masz listę Ryzenów podzieloną na segmenty i generacje: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_AMD_Ryzen_microprocessors

Ogólna hierarchia efektywności jest taka, że:

  • najlepszą efektywność energetyczną mają AMD Zen 2 (proces TSMC N7) APU i Intel Ice Lake (proces Intel 10nm) z tym, że AMD Zen 2 APU ma do 8 rdzeni, a Intel Ice Lake max tylko 4,
  • AMD Zen (proces GF 14nm) i Zen+ (proces GF 12nm) APU mają gorszą efektywność niż Intele na procesie 14nm, które to z kolei mają gorszą efektywność energetyczną niż modele powyżej (czasem znacznie, np 8 rdzeni Intela w ich procesie 14nm ciągnie dużo więcej prądu niż 8 rdzeni AMD w procesie TSMC N7)

Jeśli chcesz coś co będzie żarło mało prądu to zostaje AMD Zen 2 i Intel Ice Lake, ale jeśli dodatkowo chcesz mieć > 4 rdzenie to zostaje tylko AMD Zen 2 APU.

Co do defektów to nie wiem, bo czytam tylko testy nowego sprzętu :)

Aktualizacja:
Przykładowy test: https://www.purepc.pl/test-asus-tuf-gaming-a15-z-procesorem-amd-ryzen-7-4800h?page=0,34

0

Laptopy z cpu amd praktycznie prawie nie występują w przyrodzie. Także za bardzo wyboru i tak nie masz.

0

AMD Zen (proces GF 14nm) i Zen+ (proces GF 12nm) APU mają gorszą efektywność niż Intele na procesie 14nm

Komputer ktory bedę zastępował posiada Intel Pentium G630 więc poprzeczka nie jest wysoko, a wystarcza do tego czego służy komputer. więc zakładam, że ta gorsza efekywność może być pomijalna w procesie wyboru?

0

@Meini: zastępowany procesor masz w poprzednim poście, rozważam, np. taki: https://www.kuzniewski.pl/k4753,laptopy-lenovo-ibm-thinkpad-thinkpad-e-thinkpad-e14-2-gen.html?cena%5B0%5D=3520&cena%5B1%5D=4280&o%5B37%5D%5B%5D=10043

Do jakiego Intela to przyrównać, albo czy jest sens szukać podobnego intela i brać ten?

1

Ja bym nie szedł w amd na laptopie. To jest mało popularne, więc sama logika nakazuje nie pchać się w to. Czemu się tak upierasz na amd? Nigdy praktycznie nie istniał na laptopach i dalej nie istnieje.

0

Komputer ktory bedę zastępował posiada Intel Pentium G630 więc poprzeczka nie jest wysoko, a wystarcza do tego czego służy komputer. więc zakładam, że ta gorsza efekywność może być pomijalna w procesie wyboru?

No niespecjalnie. Znaczenie ma stosunek wielkości schładzacza to wydzielanego ciepła. W desktopach schładzacze są dużo większe niż w laptopach, więc dla takiego samego zużycia prądu laptopy hałasują bardziej niż desktopy (no chyba, że laptop ma chłodzenie z górnej półki, a desktop z dolnej, ale porównujmy te same klasy sprzętu raczej). Procek 65W w budzie siedzi względnie cicho, ale procek 65W w cienkim laptopie się zagotuje.

0

Nowe Ryzeny w technologii 7nm zapowiadają się bardzo dobrze, są wydajniejsze od niektórych dużo droższych procesorów intela.
https://www.purepc.pl/test-asus-tuf-gaming-a15-z-procesorem-amd-ryzen-7-4800h
https://www.purepc.pl/omen-by-hp-15-2020-z-amd-ryzen-serii-4000-oraz-geforce-rtx-2060

1

w tej chwili jeśli chcesz mieć maksymalną wydajność w lapku to tylko amd :)

0

Nowe modele procesorów mobilnych AMD, pokazały, ze wydajność jest bardzo duża.
ASUS TUF Gaming A15 R5-4600H/16GB/512 144Hz
ASUS ROG Zephyrus G15 R7-4800HS/16GB/1TB/W10 144Hz
Pierwsze modele które sie pojawiły w Polsce.

0

Ja nie mam obaw co do tego czy sam procesor wystarczy wydajnościowo.

Bardziej mi chodzi o to o czym wspomina @Meini mowiąc kolokwialnie, czy te AMD sie po prostu sprawdzają i nie ma z nimi problemów. Założenie jest takie, że i tak bym brał 3 letnią gwarancje door to door więc ryzykuje tylko przestoje w razie jakiś awarii. Jako że sie nie znam sprawdzam pierwszy lepszym test i czytam:

Według wstępnych testów w bazie Geekbench 5, układ AMD Ryzen 5 4500U wypada lepiej od Intel Core i5-10210U i nieco gorzej od Core i7-10510U, przynajmniej jeśli chodzi o wydajność jednowątkową.

To cena za tem sam model TPE14 na Intelu to niecałe 200 pln drożej, więc nie jakaś znacząca:
AMD https://www.kuzniewski.pl/p64425,lenovo-thinkpad-e14-are-2-gen-20t6000tpb-amd-ryzen-5-4500u-14-0-full-hd-8-gb-256-gb-ssd-amd-radeon-vega-6-windows-10-pro-pakiet-uslug-i-wysylka-w-cenie.html
Intel https://www.kuzniewski.pl/p62462,lenovo-thinkpad-e14-20ra0016pb-intel-core-i5-10210u-14-0-full-hd-8-gb-256-gb-ssd-intel-uhd-graphics-windows-10-pro-pakiet-uslug-i-wysylka-w-cenie.html

Najważniejsza różnica jest tak, że Intel ma gwarancje Lenovo 3 lata, a dla AMD propnowany jest Allianz (zresztą tego modelu z amd nie mogę namierzyć na stronie Lenovo)

Stąd ten cały temat, konfrontuje to co kiedyś "wiedziałem" ze stanem obecnym.

0

AMD ma nadal problem z hybrydowym GPU, dlatego właśnie grzanie i szybkie zużycie baterii.

2

Na notebookcheck pojawiło się kilka testów lapów z Ryzenami - zaleznie od testowanego modelu laptopa i użytego CPU mogą być bardzo wydajne i z minimalnym throttlingiem (to tez zależy od chłodzenia) jak i takie odpowiedniki intelowskich U (zresztą oznaczenia mają podobne), co długo ciągną na baterii w zamian za mniejszą wydajność.

IMHO w segmencie laptopów intelowi też może zacząć się palić pod nogami: https://www.notebookcheck.net/AMD-Ryzen-9-4900HS-is-faster-than-every-mobile-Intel-Core-i9-laptop-in-the-market-today-according-to-our-own-benchmarks.459045.0.html

0

To inaczej, ktos ma lapka z AMD i poleci?

1

Tak.
Pierwszy mój lapek z amd na pokładzie to asus rog strix gl702zc - nietypowo konstrukcja, bo wsadzony jest tutaj 8 rdzeniowy DESKTOPOWY ryzen. Do tego całość jeszcze rozbudowałem sobie o dodatkowy ram i dysk - 32gibsy, dedykowana grafa itd. Grzeje się to cholerstwo niemiłosiernie, ale producent pomyślał i wrzucił 2 dedykowane wentylatory, które są jednak głośne jak licho. Bardziej stacja robocza niż lapek. Praca na baterii ~30 minut. Wydajnościowo potwór jak na lapka za 6k sprzed prawie 2 lat. Minusy: Ponad 5kg wagi (z zasilaczem), rozmiar oraz pobór mocy - 300W zasilacz.

Drugi to nieco nowsza opcja: https://www.x-kom.pl/p/541758-notebook-laptop-15-6-lenovo-ideapad-s340-15-ryzen-7-20gb-480.html
Chodzi pięknie. Praca na baterii bardzo przyzwoita, wydajność spoko, nie grzeje się - korzystałem i chwalę sobie. Polecam serdecznie tez sprzęcik. I cena też fajna.

Dla hardkorów jest jednak to: https://www.asus.com/pl/Laptops/ROG-Zephyrus-G14/ 8 rdzeni, podobnie jak gl702zc, ale tym razem w innej architekturze + mniejszy tdp - układ dedykowany dla lapków więc ma fajny czas pracy na baterii i jendocześnie kosmiczne osiągi.

Podsumowując: amd + lapki od jakiegoś czasu to całkiem udane połączenie.
Edit: biorąc pod uwagę, że za niedługo nowa generacja powinna być, to może się wstrzymaj z zakupem chwile?

0

Na razie tych lapków z AMD (4 generacji) nie ma, mam na myśli ThinkPady, to mój wybór bo lubie ich klawiaturę.

W testach wypada fajnie, ale nie wiem czy mam tyle czasu by czekać na modele z nowymi procesorami

1

W zeszłym roku używałem HP 850 G6 z i7-8565U (Q3'18) ostatnio zastąpiony (nie mój wybór, corpo maszyna) przez HP 745 G6 z AMD Ryzen 7 PRO 3700U (Q3'19) oba 16GB RAM, bardzo podobne SSD. Wydajność bardzo podobna w codziennej pracy biurowej (powiedziałbym, że pod AMD system częściej się 'zacina' jeśli masz coś w tle odpalone, sporo tabów, jakiś Excel mielący dane etc, ale równie dobrze mogłem już zapomnieć jak to było na i7). Kompilacja projektu C++ (Windows/MSVC) skali około 1/2 Firefox'a troszeczkę na rzecz AMD (tak 20-30sec z ok.15-20min), ale nie ma tu dużej różnicy. Dużo lepiej się za to sprawują przeglądarki (np. Google Maps jest tak z x1.5 'żywsze' pod Chrome).
Ciepło generują podobne, 850 G6 dało radę do dociągnąć do ok.7-8h (bardzo lekkiej) pracy, 745 G6 tak z 6.5-7.5h (powinno być więcej imho, Chrome pchające wszystko przez GPU, łatwo AMD nie ma). Obiecywanych 10h nie uświadczyłem.
Pod Fedora oba systemy zachowywały się bardzo podobnie, z niewielką przewagą Intel'a w ciężkiej kompilacji (np. kompilacja Python'a oszczędzi Ci tak z 2-3min).
Kolega używa ThinkPad T495 też z 3700U (mimo, że E495 jest sporo tańszy, to nie pozwalał mu na wybranie WiFi Intel'owej i chyba był tylko na wolniejszych pamięciach, czy jakoś tak). Jest pod Ubuntu, miał trochę problemów z konfiguracją Vega, ale wszysko jest ok. Coś tam marudził, że nie można go rozszerzać, ale o co chodziło nie pamiętam.

Mój HP chyba jest bardziej ograniczony (throttle) termicznie. Bo T495 wskakuje mu szybciej na 4GHz, ale też troche bardziej się grzeje i jest odrobinę głośniejszy.
Po kilku latach na HP przyzwyczaiłem się już do klawiatury na EliteBook. I tu meritum, od pewnej klasy sprzętu klawiatura, monitor, głośności pracy i ciepło to chyba najważniejsze parametry ;-)

0

Poostanowiłem poczekać, aż lenovo wypuści thinkpady z 4 generacją AMD i wtedy podejme jakąś decyzje.

Wychodzi, że to bardzo ciekawe zamieszanie zrobił AMD z tą nową serią, wstępne recenzje modeli z 4 generacją są optymistyczne, jeżeli mój obecny sprzęt wytrzyma to się wstrzymam, chętnie usłyszę jeszcze takie właśnie subiektywne wrażenia jak opisał @stic i @grski, czy innych głosów w dyskusji bez spinki na to co lepsze.

0

No i się wciągnąłem w temat, ech 3h w plecy 😔

W UK pojawił się już całkiem przystępnie wyceniony IdeaPad 5 15 (z 4800U), w US jest HP ProBook 455 G7 (prawie dwa razy droższy od Lenovo, po wybraniu porównywalnej 'top' konfiguracji). Ciekawie prezentuje się też MSI Bravo 15 (jeśli utrzyma się w tej cenie <$1k) z 4800H i dedykowaną kartą gfx. Jest też już Lenovo Legion, ale nie widziałem jeszcze ceny (za to widziałem, że pchają w niego starszą Nvidia'e 1060, chyba).
Osobiście ciekaw jestem jak się ludzie połapią pomiędzy 4700U (8 core 8 threads) i 4800U (8 i 16), H wersja z lepszym zegarem (ale i większą konsumpcją energii), faktem, że w nowych 4800U jest Vega 8 (a nie 10 lub 11 jak w poprzednich), itd..
Tak patrząc w co pakowany jest ten procesor na razie nie wygląda to dobrze. Gaming albo budżetowe linie, oby było lepie
Odnośnie czekania, ja tam wolę zakupić zeszłoroczną technologię na przedświątecznych przecenach. Jest już zwykle wystarczająco dużo opinii w sieci, większe problemy juz są znane, no i ceny są dużo normalniejsze. Kilka % lepsze (bo nowsze) CPU, można łatwo nadrobić lepszym (ale starszym) modelem (klawiatura, touchpad, ekran), którego bolączki już są znane.
W przypadku AMD dochodzi szybszy RAM (imho tylko dlatego bym czekał). Ale kto wie jak im się ten bezpośredni dostęp wszystkich core do pamięci i I/O sprawdzi w praniu?

0

Odnośnie czekania, ja tam wolę zakupić zeszłoroczną technologię na przedświątecznych przecenach. Jest już zwykle wystarczająco dużo opinii w sieci, większe problemy juz są znane, no i ceny są dużo normalniejsze. Kilka % lepsze (bo nowsze) CPU, można łatwo nadrobić lepszym (ale starszym) modelem (klawiatura, touchpad, ekran), którego bolączki już są znane.

Co do zasady się zgodzę, ale jeżeli dobrze interpretuje to co AMD robi to ta 4 generacja naprawdę miesza i jest tym co robi robotę. Model mam wybrany, ThinkPad E495, tam jest 3 generacja, ale już kolega @grski pisał, że mu się fajnie sprawdzała. Poczekam spokojnie na E14 z AMD, ale szczerze pierwszy raz od dawna jestem przekonany, że nie ma sensu dopłacać do Intela...
Trochę nie rozumiem tych numerków przy układzie graficznym (to wersja?) Ale nie zaprzątam sobie tym głowy bo grafika nie jest na liście moich priorytetów.

0

Wygląd na to, że najpopularniejszą opcją będzie Ryzen 7 4800H z GeForce RTX 2060 6GB i 16GB DDR 3200Mhz (tutaj nad Asus'em czy MSI, fajnie wygląd eluktronics.com/RP-15 ponieważ można sobie zażyczyć 64GB).

I tu pytanie, czy ktoś widział laptopa z wspieranym przez Ryzen LPDDR4 4266Mhz?

Ha, poczytalem, nie ma czegoś takiego jak 4266Mhz,LP znaczy tyle co Low-Power, a cyferka określa zegar (4 to 1600Mhz, 4X 2133Mhz, 5 3200Mhz) więc LPDDR4X jest na zegarze 2133 MHz i ma dwa 16 bit kanały (a nie 64-bit jak w przypadku DDR). Pewnie tu chodziło o transfer 4266MT/s. Nie ma pytania, wracam do swojej norki.

1

Pojawiają się pierwsze krytyczne recenzje modeli z Ryzen'em.
Niestety wygląda na to, że tak jak w przypadku Intel'a Dell G5 będzie się mocno grzał: .
ASUS TUF a15 nie jest dużo lepszy: działając na prawie 100C (ale przynajmniej nie ma aż takiego throttlingu.
Zakupił już może ktoś któraś z maszyn i ma pierwsze wrażenia (ponieważ wydajność/ cena wciąż jest mocno pociągająca)???

0

Przy Asusie również nie wypada to za dobrze. W modelu 17-calowym trochę lepiej.
Osobiście najbardziej liczę na Lenovo z serii Legion 5 / 5i, poczekamy zobaczymy.
Ranking laptopów https://techlords.pl/polecane-laptopy/ głównie z nowymi Ryzenami są tylko Asusy na ten moment.

0

Pojawiają się pierwsze krytyczne recenzje modeli z Ryzen'em.
Niestety wygląda na to, że tak jak w przypadku Intel'a Dell G5 będzie się mocno grzał

@stic, obejrzałem materiał i w nim jest zawarta informacja,, że intel ma to samo, czyli własciwie nie ma alternatywy.

Ja czekam do lipca bo wtedy mają być thinkpady z AMD i wtedy podejme decyzje.

Jako że nie siedzę w testach w gry nie gram, to zastanawiam się kiedy w normalnej pracy osiągnąłbym takie skrajne wartości temperatury, do czego to porównać? Zakładam, że w normalnej pracy (otwarte ide, przeglądarka, SSMS, outlook) nie dobije do takich wartości, więc zastanawiam się czy ten "problem" grzania mnie dotyczy.

0

AMD zawsze miało problem z zarządzaniem energią w lapkach, uważam, że raczej tak szybko się to nie zmieni i dlatego tutaj intel nadam ma swoje eldorado.

1

- Ryzen U, czyli dobra wydajność i czas życia na baterii

0

Wiem, że zabrzmi to dziwnie, ale uważam, że warto w sumie poczekać co tam apple pokaże w tych swoich maclaptopach z ARM. Bo np. w tej chwili z ich ipadami jest tak, że pracują kilkanaście godzin na baterii, mając wydajność zbliżoną do desktopowych procesorów mid-range, konkurencja w klasie tabletów dla ipada nie istnieje (jeśli mówimy o wydajności)
W kategorii performance per wat te Applowe army spuszczają AMD/Intel w kiblu aż żal na to patrzeć, no niestety. Oczywiście fanem applowych systemów nie jestem (np. iOS na ipadzie to zupełna pomyłka, ten system ogranicza ten sprzęt niemiłosiernie), ale sprzęty zaczynają mieć dobre.

Może jak Apple pokaże, że można dobrze z ARMami w laptopach, to np. Microsoft się ogarnie i zrobi porządnie tego Surface X, bo na razie to on co najwyżej może walczyć z iPhonem 8, jak chodzi o wydajność.

0
TurkucPodjadek napisał(a):

mając wydajność zbliżoną do desktopowych procesorów mid-range

Dream on :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1