Wątek przeniesiony 2020-03-12 16:42 z Webmastering przez cerrato.

Docker: You don't have permission to access this resource.

Odpowiedz Nowy wątek
2020-03-12 16:12

Rejestracja: 6 lat temu

Ostatnio: 4 godziny temu

Lokalizacja: Miechów

0

Witam,
mam dość dziwny problem z dockerem. Próba odpalenia aplikacji na laraverze kończy się błędem apacha: You don't have permission to access this resource. Problem jest dziwny dlatego, że na innym komputerze aplikacja działa poprawnie i na tym na którym próbuję ją odpalić, też na początku działała (jakieś dwa miesiące temu). Później zająłem się czymś innym, w międzyczasie próbowałem też odpalić prestashop z tym samym efektem. Uznałem w tedy, że może coś nie tak jest z samą prestą więc odpuściłem. Dzisiaj próbowałem opalić ponownie tą apkę i się jednak okazało, że problem jest raczej globalny.
Jeszcze jednym problemem jest to, że o ile kontener web da się spingować i w jakikolwiek sposób otworzyć w przeglądarce to już do kontenera db w ogóle nie da się połączyć, ani spingować.
Mój plik docker-compose:

version: "3"
services:
    web:
        container_name: docs.local
        image: webdevops/php-apache:7.2
        ports:
            - 8001:80
        volumes:
            - .:/app/
        working_dir: /app/
        environment:
            VIRTUAL_HOST: http://docs.local
            WEB_DOCUMENT_ROOT: /app/public/
        networks:
            testowa:
                ipv4_address: 255.0.0.3
    db:
        image: mariadb:10.3
        command: --max_connections=10000
        container_name: db
        ports:
            - 1001:3306
        volumes:
            - ./_data/mariadb:/var/lib/mysql
        environment:
            MYSQL_ROOT_PASSWORD: password
        networks:
            testowa:
                ipv4_address: 255.0.0.99
networks:
    testowa:
        external:
            name: testowa

Polecenie do stworzenia sieci dockera:
docker network create --driver=bridge --subnet=255.0.0.0/8 testowa
Odpalam to w taki sposób:
docker-compose run -d web && docker-compose run -d db

System na którym docker działa poprawnie to Ubuntu, problem natomiast jest na Mint.

Ktoś ma może jakiś pomysł co to może być i jak to rozwiązać?


edytowany 1x, ostatnio: freemp3, 2020-03-12 16:33

Pozostało 580 znaków

2020-03-12 18:47

Rejestracja: 3 lata temu

Ostatnio: 31 minut temu

0

Odpalam to w taki sposób:
docker-compose run -d web && docker-compose run -d db

Spróbuj docker-compose up lub docker-compose run -d --service-ports web && docker-compose run -d --service-ports db.

Pozostało 580 znaków

2020-03-15 10:25

Rejestracja: 6 lat temu

Ostatnio: 4 godziny temu

Lokalizacja: Miechów

0

Niestety efekt jest ten sam.
Próbowałem też usunąć dockera i zainstalować go na nowo, ale to też nic nie dało niestety.


Pozostało 580 znaków

2020-03-15 15:19

Rejestracja: 3 lata temu

Ostatnio: 31 minut temu

0

Podrzuciłbyś jakąś przykładową zawartość ., żeby można było odtworzyć błąd?
Do głowy przychodzi mi jeszcze zwiększenie praw dostępu do /app i/lub /app/public (po stronie hosta).

Pozostało 580 znaków

2020-03-18 11:48

Rejestracja: 6 lat temu

Ostatnio: 4 godziny temu

Lokalizacja: Miechów

0

To jest zwykła i prosta apka na laravelu, bez żadnych dodatkowych udziwnień. Nie miałem żadnego dodatkowego Dockerfile itp.
W każdym razie problem rozwiązałem w ten sposób, że zainstalowałem po prostu Ubuntu zamiast MInt-a i wszystko działa ;)


Ciekawy problem. Próbowałeś zmiany praw dostępu? - Potat0x 2020-03-18 11:49
Też tego próbowałem i niestety nic to nie dało. Nie mam pojęcia co tam mogło się popsuć. - freemp3 2020-03-18 11:51

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0