Laptop do 5000-6000 PLN

0

Witam, planuję wkrótce zakup laptopa potrzebnego głównie do programowania i codziennego użytku. Gry mnie nie interesują, więc grafika nie ma większego znaczenia. Znalazłem na forum listę która ma pomóc w sprecyzowaniu czego potrzebuję, więc użyje jej żeby było łatwiejj(https://docs.google.com/document/d/1S2vffVxSJEpj3KKIPtbWdcBl3pOsm5lywMv1cucan4s/edit).

1.Laptop dla programisty(kupowany na firmę)
2. System bez znaczenia. Finalnie i tak pewnie będzie nieszczęsny Windows, chyba, że znajdę siłe na kolejną próbę z Linuksem.
3. Ekran 14”/15”
4. SSD 256GB wystarczy. Fajnie jakby był w miarę prosty dostęp do bebechów, bo będę potrzebował 32GB RAM i pewnie sam będę musiał je wrzucić.
5. Max 6k pln, aczkolwiek im mniej tym lepiej. Będzie to główny laptop używany codziennie w pracy i w domu, dlatego zależy mi na gwarancji NBD.
6. Ze względu na charakter w jakim jest mi potrzebny laptop, w grę wchodzą tylko serie biznesowe(ewentualnie gamingowe ale nie transformersy). Laptop będzie w 80% podłączony do prądu ale będę też podróżował więc dobrze jakby te 4-5h bateria na spokojnie trzymała.
7. Przez 80% czasu laptop będzie podpięty do zewnętrznych monitorów, ale i tak potrzebuję matowa matrycę IPS z FHD.
8. Użytkowany będzie mniejwięcej: 60% biuro, 30% dom, 10% podróż.
9. Na grach mi kompletnie nie zależy, wolę konsole ;)
10. Głównie WebStorm, Docker i przeglądarki. Dodatkowo mamy dość ciężki backend więc 32GB RAM będzie potrzeba na 'w razie wu'.
11. Matowa matryca to mus. Aluminiowa obudowa i podświetlana klawiatura to miły bonus ale przeżyję bez tego.
12. Nie interesują mnie laptopy od Apple oraz wszystkie konwertowalne/dotykowe.

Na koniec lista, którą obecnie rozważam, aczkolwiek wszystkie propozycje mile widziane :) Podaje w kolejności, która mnie najbardziej interesuje.

  1. **Dell Latiude 5401 (i5-9400H) **- wydaje mi się solidny + 36mscy gwarancji NBD
  2. **HP EliteBook 735 G6 (AMD Ryzen 7 3700U) **- nie jestem do końca przekonany do HP ale laptop wydaje się si.
  3. Lenovo ThinkPad E495 (AMD Ryzen 7 3700U) - super cena/jakość, szkoda tylko, że nie ma backlit i ten dolny bezel jest straszny. Nie wiem czy będzie przyjemny w użytkowaniu po odpięciu od monitorów...
  4. Lenovo Legion Y540-15 (i7-9750H) - niby gamingowy ale wygląd/cena/jakość wydają się okej do moich celów.

Z góry dzięki za pomoc :)

0

A co sądzisz o takim urządzeniu - https://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Lenovo-ThinkPad-T550.138875.0.html? Masz za ok. 3kpln ?

Pytanie - czy rozważasz tak w ogóle coś używanego/poleasingowego? Bo moim zdaniem kupowanie nowego sprzętu to wyrzucanie kasy w błoto. Sam mam w domu i pracy kilkanaście laptopów, a ogólnie przewinęło się przez moje ręce ich spokojnie kilkadziesiąt i jeśli kupujesz markowe i z porządnych linii, to prędzej je wymienisz z powodu starości i kiepskich parametrów, niż zdążą się one zepsuć.

W temacie porządnych linii - te dwa Lenovo, które dałeś, to są takie ze średniej półki. Wybierając lapka tego producenta, patrz na te topowe serie - czyli T, W, P oraz X. To są modele biznesowe, z najlepszą jakością wykonania i ogólnie najbardziej dopieszczone.

1

@cerrato: Patrzyłem na Thinkpady z serii T i byłyby one prawdopodobnie na szczycie mojej listy ale z tego co widziałem to wszystkie mają wlutowany RAM(max 16GB)...Ogólnie co do używanych laptopów to nigdy nie kupowałem takich, zawsze nówki. Wychodziłem z założenia, że wydawanie kilka tys na używany to kiepski pomysł, bo 'zaraz się zepsuje' :) Obecnie używam w pracy P52 i bardzo dobrze mi się pracuje na nim, ale niestety niedługo muszę się z nim rozstać(kupiłbym chętnie taki sam ale cena...). Wcześniej używałem Latitude i też był spoko. To co mnie martwi w przypadku używanego to ta gwarancja NBD. Można ją jakoś osobno wykupić w Polsce?

@xy ja lubić :D obecnie używam Ryzen 5 w domowym laptopie i jestem zadowolony. Do końca lutego mam czas na zakup, więc jak wyświetli się coś z nowym AMD do tego czasu to będzie bardzo miło.

@dwroblew Apple odpada :)

1

No to chyba źle sprawdzałeś, albo mówimy o innych wersjach. Sam niedawno T550 załatwiałem dla kumpla i z tego co pamiętam, to RAM był wymienny. Ale że pamięć może mnie mylić, to sprawdziłem.

https://download.lenovo.com/pccbbs/mobiles_pdf/t550_w550s_ug_en.pdf - strona 136. Można wsadzić 2x16GB.

screenshot-20200114094446.png

0

Faktycznie coś źle sprawdziłem, już tyle tego przejrzałem, że mi się miesza... W każdym razie, sprawdziłem jeszcze raz i okazuje się, że w serii T mogę na spokojnie dołożyć RAM do 32GB. Bardziej niż używanym T550, byłbym zainteresowany czymś nowym z serii T. Moimi głównymi faworytami chyba są T490/T490s z Intel Core i7-8565U, lub T495 z AMD Ryzen 7 PRO 3700U/Ryzen 5 PRO 2700U. Cenowo najlepiej wypada T495. Procki są porównywalne?

No i jeszcze Latitude 5401 wchodzi w grę. Dell ma dodatkowe plusy za 36mscy NBD i mocniejszy procek(i5-9400H) niż ThinkPady T. HP i Legiony odpuszczam.

3

Tylko w tej cenie z nowych thinkpadów, większość posiada niskonapięciowe procesory. Czy będą dla Ciebie wystarczające?

Patrząc cena wydajność
Lenovo Legion Y540-15 i7-9750H/32GB/480 GTX1650
Lenovo Legion Y540-15 i7-9750H/32GB/480/Win10 GTX1650
Od razu w konfiguracji z 32 GB. Drugi dysk, w zależności od zastosowania dobierasz samodzielnie.

Ewentualnie z pełnym procesorem oraz stonowanym designem
Acer Aspire 7 i7-9750H/32GB/512

0

@Gajwer: ciekawy ten Acer, muszę mu się bliżej przyjrzeć. Masz może jakieś porównanie laptopów które podałeś do wspomnianego przeze mnie wcześniej Latitude 5401? Wyszedłby drożej o ok 1-1.5k ale zastanawiam się czy nie będzie miał w zamian lepszej jakości i supportu/gwarancji.

0

Zależy, jak to chcesz porównać. Modele które Ci podałem są wydajniejsze, wykonanie nie będą posiadały lepszej jakości o Dell biznesowe. Choć Acer jest aluminiowy.
Lenovo z tego co pamiętam po rejestracji jest możliwość skorzystania z gwarancji premium.

Dell Latitude 5401 i5-9300H/16GB/480/Win10P zupełnie inna półka.

0
Gajwer napisał(a):

Tylko w tej cenie z nowych thinkpadów, większość posiada niskonapięciowe procesory. Czy będą dla Ciebie wystarczające?

Patrząc cena wydajność
Lenovo Legion Y540-15 i7-9750H/32GB/480 GTX1650
Lenovo Legion Y540-15 i7-9750H/32GB/480/Win10 GTX1650
Od razu w konfiguracji z 32 GB. Drugi dysk, w zależności od zastosowania dobierasz samodzielnie.

Ewentualnie z pełnym procesorem oraz stonowanym designem
Acer Aspire 7 i7-9750H/32GB/512

Rozglądam się również ostatnio i wpadł mi ten y540 w oko ale w konfiguracji z gtx 1660 ti, pytanie czy potrzebna mi taka karta na benchmarku jest to ok. 7k do 11k pkt.
W gry nie gram na laptopie, nie obrabiam video ani grafiki, chociaż ciągnie mnie żeby dołożyć i "w razie czego" mieć. Jest więc jakikolwiek sens? Różnica w cenie nie jest jakaś zabójcza bo przed nowym rokiem chodziły po 3799 na x-kom. Patrzyłem też na lapki z 1650 to całkiem fajnie wychodził Asus x571gt, fajny design tylko bateria 42Wh co pewnie przełoży się na 2 godziny korzystania na baterii.

0

@Gajwer: Według Ciebie warto dopłacać do tego della?

Dell Latitude 5401 i5-9400H taką konfigurację bym chciał + RAM który bym sam dołożył.

1

@undertow21: Ja raczej bym nie dołożył, został przy Acer Aspire 7. Za duża jest różnica w cenie nawet dla samej gwarancji.

2

Jeśli masz zamiar kupić procesor z końcówką H czyli TDP = 45 to ja bym jednak poczekał chwilę na jakieś benchmarki nowych ryzenów 4600h i 4800h, bo istnieje szansa że sporo odskoczą intelowi i7-9750h. Kompletną niewiadomą jest natomiast ich kultura pracy, bo intelowskie i5-9300h i i7-9750h grzeją się bardzo mocno przy maksymalnym obciążeniu, jak ryzen z serii 4000h będą chłodniejsze i wydajniejsze to zmiotą intela z rynku wydajnych procesorów do laptopów.

Natomiast jeśli chcesz kupić procesor z TDP <45W, to nie ma na co czekać, bo sami inżynierowie amd nieoficjalnie przyznawali że tutaj jeszcze daleka droga przed nimi zanim dogonią intela.

I ram lepiej kupić osobno można sobie wtedy włożyć kości 2x16GB z CL 15, a w gotowym pewnie byś dostał z CL 19 albo 20.

0

Jak nie zależy ci na grach, to na Twoim miejscu wolałbym wydać hajs zamiast na mocną karte graficzną to na jakość wykonania. Tutaj dobrym rozwiązaniem jest Dell Vostro, to laptop biznesowy, więc wytrzymałość to jego głowna domena

Ewentualnie jeśli jednak chces mieć jakąś przyzwoitą karte graficzną w razie gdyby w przyszłości zachciało ci sie grać, ale przy tym zachowując jakość wykonania na wysokim poziomie, to możesz dołożyć do wersji z geforce mx250. Jest słabsza od gtx1650, ale sądząc po Twoich wymaganiach, powinna wystarczyć. W nowsze tytuły pograsz na średnich. A takiego wiedźmina czy GTA 5 powinno ciagnąć na wysokich

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1