Zmuszenie Firefoksa by ignorował target="_blank"

0

Zaktualizował mi się Firefox z sensownej wersji (wspierającej rozszerzenia XUL) do najnowszej. 90% użytecznych rzeczy, które sprawiały, że FF był da best, padło. Chwilę mi zajęło by przywrócić używalność, ale nie mogę namierzyć jednej rzeczy, by FF ignorował target="_blank" w linkach, czyli by takie linki otwierały się w bieżącej zakładce, jakby nie miały tego atrybutu. Bawiłem się w about:config z różnymi browser.link.open.* ale do niczego nie doszedłem. Google też nie chce współpracować i ludzie raczej szukają odwrotnych rozwiązań (nie działa im, a chcą, by działało).

Ktoś coś?

0

Napisz skrypt (np do tampermonkey) ktory na kazdej stronie wezmie wszystkie linki i zrobi link[i].removeAttribute('target')

0

Nie sięgajmy po tak radykalne rozwiązania. W poprzedniej wersji FF jakoś dało się to ustawić (niestety, nie pamiętam, czy po prostu w opcjach, czy było jakieś dodatkowe rozszerzenie - odkąd nie ma XULa, to te nowe rozszerzenia niewiele mogą :( )

0

Kilka podejść robiłem, google ani razu nie wypluło w wynikach rozszerzeń. Może są słabo promowane?
Dzięki za szybką pomoc, pierwszy link ogarnął temat elegancko (póki co, z tego co widzę).

0

Kilka podejść robiłem, google ani razu nie wypluło w wynikach rozszerzeń

To może w ramach nauki/informacji na przyszłość, niech @mr_jaro powiem, co wpisał do maszyny losującej, że udało się trafić na te pluginy.

1

@cerrato: firefox remove target blank i pierwszy wynik z googla :D

0

Jednak nie jest idealny. Google images -> "open in youtube" -> otwiera nową zakładkę :( ech

0

u mnie w firefox 71 takie ustawienia zawsze otwierają aktualnej zakładce:
screenshot-20191222052415.png

0

Tylko, że browser.link.open_newwindow = 1 powoduje, że jak klikniesz link zewnętrzny (z innego programu), to otworzy Ci się w aktualnej zakładce, a nie w nowej, więc lipa totalna.
Zmiana browser.link.open_newwindow.restriction z domyślnego na 1 wpływa tylko na window.open() z parametrami.

1
Marooned napisał(a):

Zaktualizował mi się Firefox z sensownej wersji (wspierającej rozszerzenia XUL) do najnowszej. 90% użytecznych rzeczy, które sprawiały, że FF był da best, padło.

Pale Moon ma XUL :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1