Zmontowanie komputera

0

AMD Ryzen 9 3900X - 2500 zł
ASUS Prime B450-Plus - 400 zł ~
Pamięć Corsair Vengeance LPX, DDR4, 32 GB,3000MHz, CL15 - 680 zł ~

Do tego jakaś obudowa + słyszałem, że warto chłodzenie wymienić do Ryzena 9. Kartę graficzną jakąś mam mam, nie gram więc nie potrzebuję lepszej. Dysk przerzucę SSD z aktualnego komputera.

Co sądzicie o takim zestawie i co tu zmienić lub jaką obudowę i chłodzenie do tego dobrać?

1

Żeby ktokolwiek mógł powiedzieć czy to jest dobry zestaw, musisz zaznaczyć do czego zamierzasz go używać i jakie masz wobec niego oczekiwania.

Poza tym, co z zasilaczem?

1

Ten zestaw nie ma sensu. Bierzesz jednego z najwyższych ryzenów, po czym dobierasz do niego pamięć, która go ograniczy i płyte ze sekcją zasilająca, która się przegrzeje i będzie throttlować. Do tego procka absolutne minimum to 3200mhz a najlepiej 3600mhz. Do tego minimum premium x470 a najlepiej na x570. Generalnie musisz dorzucić jeszcze 1000-1500zł by to miało sens.

0

Ja bym poszedł w ssd na pcie i wziął min 64GB ram.

1
mr_jaro napisał(a):

Do tego minimum premium x470 a najlepiej na x570. Generalnie musisz dorzucić jeszcze 1000-1500zł by to miało sens.

Nie. O ile nie będzie tego Ryzena podkręcał, to spokojnie może zastosować B450. Wiem, bo sam tak robię. Z reguły inwestowanie w wyższe chipsety na poziomie zwykłego użytkownika nie będzie robiło różnicy.
x470 czy x570 mają sens tylko przy OC, inaczej to marnowanie pieniędzy.

Z tym "minimum 3200 MHz" RAM też bym dyskutował. Minimum do czego? Jaki realny wzrost wydajności ma to dać i w jakich zastosowaniach?

0

Im większa częstotliwość pamięci tym wyższa częstotliwość wymiany danych wewnątrz, m.in o ten zegar częściowo opiera się infinity fabric. Zysk przy tych 200mhz jest między 3 a 6%. Co do b450... spoko może być b450 ALE tylko i wyłącznie z bardzo dobrą sekcją zasilającą, a takich płyt nie ma wiele.

Edit. @C.mind zwykły użytkownik nie kupuje r9 3900 bo mu nie jest potrzebne. Po co kupować taki procek jeśli się nie chce go obciążać na full przez dłuższy czas?

0

Zgodzę się z tym, że jeśli chodzi o Ryzeny RAM może robić jakąśtam różnicę, ale te 3-6%, które podałeś, to jest jakiś "worst case scenario" dla 3000 MHz. To zależy jakie benchmarki porównujesz, do czego wykorzystujesz komputer itp. Z reguły w praktyce różnica w wydajności jest dużo mniejsza.

Ja bym się szczerze mówiąc zbytnio żadnym B450 nie przejmował. Pieniądze, które można na tym zaoszczędzić względem takiego x570 już lepiej wydać na solidne chłodzenie pod ten procesor (przykładowo Noctua NH-D15 - takie da sobie radę) i ewentualnie obudowę z dobrym airflow.

Edit. @C.mind zwykły użytkownik nie kupuje r9 3900 bo mu nie jest potrzebne. Po co kupować taki procek jeśli się nie chce go obciążać na full przez dłuższy czas?

Wiem, dlatego poprosiłem go na samym początku o informację do czego chce używać taki zestaw.

0

Ale ty widziałeś te płytę? Przecież ona ma ledwo 4 fazy na procek. Do mojej 2700x bym takiej płyty nigdy nie wsadził. Widząc jak się zachowują dużo dużo wydajniejsze sekcje na msi x470 pro carbon i asus rog crosshair vii hero (obie miałem, pierwszą sprzedałem), gdzie obecny mój asus ma 10 faz na procek.

0
mr_jaro napisał(a):

Ale ty widziałeś te płytę? Przecież ona ma ledwo 4 fazy na procek. Do mojej 2700x bym takiej płyty nigdy nie wsadził. Widząc jak się zachowują dużo dużo wydajniejsze sekcje na msi x470 pro carbon i asus rog crosshair vii hero (obie miałem, pierwszą sprzedałem), gdzie obecny mój asus ma 10 faz na procek.

Też używam płytę z 4 fazami pod 3900X i nie ma żadnego problemu. Problem byłby natomiast, gdybym próbował go kręcić.
Zdarzyło Ci się kiedyś rozwalić sekcję zasilania na płycie bez podkręcania procesora? Naprawdę nie jest to takie proste jak się wielu osobom wydaje. Wiele osób lubi siać niepotrzebną panikę, ale o ile sprzęt nie jest jakiś wadliwy ze sklepu, to nie ma się czym przejmować.

0

Oczywiście, że tak, przegrzała się i popłynęły kondensatory :D

0
mr_jaro napisał(a):

Oczywiście, że tak, przegrzała się i popłynęły kondensatory :D

No dobra, to przynajmniej wiem czemu się tym przejmujesz. Chociaż też szczegółów całej akcji nie znam, więc może coś tam było w ogóle nie tak z płytą.
Ja ze swojej strony mogę powiedzieć, że mam w domu stację z B450 Aorus Elite + 3900x, sporo jest ten zestaw obciążany. Nie ma z nim żadnego problemu. Jak ktoś się obawia to oczywiście może dopłacić do x470 (choć sam fakt, że chipset byłby x470 nie oznacza, że ma lepszą sekcję zasilania).

Odkąd pamiętam płyta główna zawsze była elementem, na którym mocno oszczędzałem i nigdy nie miałem problemów. Dużo gorzej, jeśli ktoś próbuje oszczędzać na zasilaczu - to się faktycznie może słabo skończyć.

0

Tą? http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/b450_aorus_eliterev_10#kf
To teraz sobie porównaj sekcje zasilającą tą u ciebie a tą na płycie autora postu. Ta na aourusie jest ze 2 levele wyżej.

Oprócz wysypania się sekcji zasilającej, jest jeszcze jedna rzecz, która napisałem wyżej: throttling sekcji. Mało osób o tym wie, że w słabe sekcje/słabo chłodzone sekcje osiągają w takich prockach bardzo wysokie temperatury przez co płyta główna zrzuca zegary cpu by się wychłodzić.

0

Tą? http://www.gigabyte.pl/produc[...]/mb/b450_aorus_eliterev_10#kf
To teraz sobie porównaj sekcje zasilającą tą u ciebie a tą na płycie autora postu. Ta na aourusie jest ze 2 levele wyżej.

Tą. Jeśli w tym jego Asusie jest jakoś znacząca słabsza sekcja zasilania, to niech po prostu OP też kupi tego Aorusa. Cena jest podobna do tej, którą podał za swój wybór.

Oprócz wysypania się sekcji zasilającej, jest jeszcze jedna rzecz, która napisałem wyżej: throttling sekcji. Mało osób o tym wie, że w słabe sekcje/słabo chłodzone sekcje osiągają w takich prockach bardzo wysokie temperatury przez co płyta główna zrzuca zegary cpu by się wychłodzić.

Tylko jakie realnie będziesz miał obniżenie wydajności przez coś takiego, tak w procentach? Jeśli ktoś nie ma dużo pieniędzy do wydania na komputer to naprawdę raczej lepiej kupić pod taki procesor naprawdę solidne chłodzenie powietrzne i przyoszczędzić na płycie. Przynajmniej ja tak to widzę. Samo chłodzenie tego procesora zbyt łatwe nie jest.

2

Tu się kompletnie nie zgadzamy. Jesli kupujesz procesor to płyta główna ma być taka, żeby nie ograniczała jego działania i zapewniła mu stabilne napięcia. Słabe sekcje nie trzymające napięć pod obciążeniem nie dość, że degradują procka to jeszcze potrafią powodować crashe. Zresztą jak mowię, takiego procka nie kupuje się by sobie chodził na 1% tylko by wykorzystać te 12 rdzeni pod sporym długotrwałym obciążeniem, a w takich sekcjach to i 5 minut wystarczy by zaczęły zrzucać zegary. Tego nie wyliczysz w %. Po prostu po pierwszym dogrzaniu będziesz miał zrzuty zegarów do 700-900mhz na 5-20s w zależności jak szybko spadnie temperatura i wtedy to już tak cyklicznie, bo wszystko wraca do pełnego obciążenia zazwyczaj gdy temperatura spadnie o 5 stopni... a throttling jest przy ~120 stopniach. Sobie pomyśl co się dzieje z mofetami przy takich temperaturach.

0

Ja to tylko tu zostawie

0

Ja podczas dwugodzinnych renderów nie zauważam jakiś specjalnych spadków na tym zestawie, który podałem. Już nie mówiąc o jakiś zrzutach do 700-900MHz, o których wspomniałeś. Spodziewam się, że gdybym mojego B450 zastąpił jakimś najbardziej wyczesanym X570 to może bym zyskał no z 1-2% wydajności, o ile w ogóle nawet tyle. Jak dla mnie nie warto. Natomiast mam tam bardzo dobre chłodzenie i na tym zyskałem naprawdę sporo, bo temperatury ten procesor generuje niesamowicie wysokie.

Co do degradacji CPU - ile czasu zamierzasz używać konkretny procesor, że przejmujesz się jego lekko przyśpieszoną degradacją? Bo jeśli mniej niż 7 lat to nie sądzę, że będzie to miało specjalną różnicę. Prawdopodobnie poużywasz go ze 4-5 lat o ile nie mniej i sprzedasz.

0

Cóż przy odpowiednich warunkach degradacji procesora można dokonać i w jeden dzień :) Ale zgodnie z testami ludzi zajmujących się na co dzień oc, delikatnie zbyt duże duże napięcia na ryzenach po rocznym używaniu obniżają jego maksymalne taktowanie o 100-150mhz.

0

Nie znam się ale wydaje mi się że kupowanie super drogiego procesora do przeciętnej płyty jest takie sobie. Jak brakuje kasy to może lepiej kupić dobrą płytę a procesor wymienić później. AMD dość długo jedzie na jednej podstawce więc to ma chyba sens. Przy Intelu zmiana proca to zmiana płyty więc można przy płycie przydziadować (w granicach rozsądku). AMD chyba lubi szybkie pamięci więc też trzeba kupować najszybsze na jakie stać.

1

Ale zgodnie z testami ludzi zajmujących się na co dzień oc, delikatnie zbyt duże duże napięcia na ryzenach po rocznym używaniu obniżają jego maksymalne taktowanie o 100-150mhz.

Wcześniej używałem 1700x na tanim B350 i po dwóch latach czegoś takiego procesor miał zegary bardzo zbliżone do tych, jakie miał od nowości. Nie twierdzę, że to o czym mówisz się nie zdarza, ale może bardziej jeśli ktoś robi jakieś nieumiejętne OC.

W każdym razie - nie przekonamy się chyba, więc let's agree to disagree. Ja osobiście uważam, że na moim oszczędzaniu na płytach wyszedłem i wychodzę dobrze, więc tego się będę trzymał.

0
somedev napisał(a):

Ja bym poszedł w ssd na pcie i wziął min 64GB ram.

  • koniecznie plyte z obsluga PCIe 4.0 NVMe i taki sam dysk.
0

Hmm po waszych postach wywnioskowałem, że ten zestaw kompletnie nie ma sensu.

Komputer chcę po prostu do programowania i regularnego korzystania. Chcę, żeby IDE szybko chodziło i nie miało problemu z pracą na wielu okienkach itd. Pewnie jakaś wirtualizacja czasem, gry mnie na mniejszych wymaganiach również zadowalają więc nie jest tak, że szukam fpsów w grze.

Obniżę w takim razie półkę procesora żeby przerzucić pieniądze na dobre chłodzenie, dobrą płytę główną oraz dobrą obudowę. Jestem otwarty na propozycję a jeśli takowe się nie pojawią to za jakiś czas wrócę tu z innym zestawem.

Dzięki chłopaki, @mr_jaro jak zawsze pomocny w Hardware

@axde "koniecznie plyte z obsluga PCIe 4.0 NVMe i taki sam dysk."

Jaki wzrost realnej przydatnej prędkości przy tym mam? (Chodzi mi o to, że np. wyszukanie plików trwa 0.1s szybciej, lub system odpala się 2s szybciej itd.)?
Bo generalnie to na SSD swoim mam Windowsa i po prostu nie chce mi się bawić w przenoszenie to po prostu przerzuciłbym sobie dysk i problem z głowy, bo tak to nawet nie wiem czy mogę zainstalować windowsa gdzie indziej? Kupowałem komputer poleasiongowy z systemem

@mr_jaro @C.mind moglibyście podać swoje maszyny?

0

https://tpucdn.com/review/pci-express-4-0-nvme-ssd-test-amd-x570-ryzen-3000/images/pci-express-speeds.jpg

Dysk mozesz sobie oszczedzic patrzac po Twoich wymaganiach ale plyte bralbym na wszelki wypadek z nowym standardem. Skoro jest juz w uzytku to nie zaszkodzi. Zeby nie wymieniac za rok-dwa jak Ci sie odwidzi.

0

No dobra a realna przydatność tak szybkiego zapisu i odczytu? Na aktualnym dysku i procku a mam bardzo słabe to wyszukanie w IDE działa w sekundę. Do czego innego może się przydać szybki dysk jeśli ktoś nie pracuje w centrum danych i nie robi za pośrednika xd?

0

Do czego innego może się przydać szybki dysk jeśli ktoś nie pracuje w centrum danych i nie robi za pośrednika xd?

Zwykłemu użytkownikowi? Do zmarnowania pieniędzy.
Kup sobie dobrej jakości SSD, np. Samsung 860 EVO. W zupełności wystarczy. Może być nawet po SATA.

0

@C.mind Znowu się muszę nie zgodzić. Mam porównanie między zwykłym ssd a porządnym nvme na pcie 3.0 to dla pracy na kilku serwerach lokalnych jednocześnie to niebo a ziemia. Fakt jest taki, że z 4.0 dyski póki co robią użytek tylko przy kopiowaniu bardzo dużych plików lub... gdy chcesz mieć 2 dyski to sobie ustawiasz zamiast 4 linie na jeden dysk to 2 linie na dysk i masz 2 dyski nvme działające z taka samą prędkością, przydatne gdy ktoś robi raida.

0
mr_jaro napisał(a):

@C.mind Znowu się muszę nie zgodzić. Mam porównanie między zwykłym ssd a porządnym nvme na pcie 3.0 to dla pracy na kilku serwerach lokalnych jednocześnie to niebo a ziemia. Fakt jest taki, że z 4.0 dyski póki co robią użytek tylko przy kopiowaniu bardzo dużych plików lub... gdy chcesz mieć 2 dyski to sobie ustawiasz zamiast 4 linie na jeden dysk to 2 linie na dysk i masz 2 dyski nvme działające z taka samą prędkością, przydatne gdy ktoś robi raida.

To teraz przeczytaj co autor napisał jeśli chodzi o swoje wymagania co do komputera.
Sztuką nie jest polecanie komuś najdroższego sprzętu jaki istnieje i cieszenie się, że dobrze działa. Sztuką jest dobranie sprzętu tak, żeby dawał najlepszy stosunek wydajności do wydanych pieniędzy przy spełnaniu postawionych wymagań. Chyba, że kogoś dosłownie pieniądze nie interesują i wtedy po prostu kupuje wszystko co najdroższe. Tak też oczywiście można.

0

@C.mind: aleee ty jesteś świadom, że nvme dziś kosztuje niewiele więcej niż zwykłe ssd? Różnica na poziomie 20-50zł za 256GB to ma być koszt taki by sobie odmówić dużo szybszego dysku? Serio ja współczuje wszystkim komu dobierasz sprzęt.

0

500GB nvme dosć fajny jesli chodzi o parametry 300zł https://www.x-kom.pl/p/508126-dysk-ssd-silicon-power-512gb-m2-pcie-nvme-a80.html

a tu zwykłe porządne ssd 500GB.... również 300zł :D https://www.x-kom.pl/p/400625-dysk-ssd-crucial-500gb-25-sata-ssd-mx500.html

0

@mr_jaro: NVMe podobnej jakości co SSD po SATA kosztuje więcej. Z tych, które przytoczyłeś to ja bym dla zwykłego użytkownika wziął Cruciala, bo to są jedne z najlepszych jakościowo SSD po Samsungach i dużo lepsze niż ten Silicon. Dla zwykłego użytkownika szybkość nie będzie miała żadnego znaczenia (i żadne syntetyczne benchmarki tego nie zmienią), a masz pewność co do tego, że taki dysk Ci posłuży.

Jeśli chodzi o to jak dobieram sprzęt i o poziom zadowolenia osób, które z tego korzystają to robię tego dość dużo, zarówno jeśli chodzi o profesjonalne stacje robocze jak i zastosowania domowe i wszyscy ci użytkownicy są bardzo zadowoleni. Tobie też mogę coś polecić jak będziesz potrzebował. :)

0

Jeśli autora wątku nazywasz ZU to mnie tak samo możesz nazwać ZU a ja jak mówie nie wyobrażam sobie dziś pracy z np node.js lub php na zwykłym dysku. A tym bardziej nie wyobrażam sobie pracy z większymi bazami danych. Jakiś miesiąc temu sporo walczyłem z dość sporymi bazami gdzie pewne generowanie danych u mnie lokalnie trwało 30 minut a wąskim gardłem był dysk, który pracował w tym czasie na 100% Jakbym to samo ruszył na ssd to by się to wykonywało jakieś 1,5-2h. Tak testowaliśmy to też na sprzęcie ze zwykłym ssd, wykonując tylko cząstkowe obliczenia, całość trwała 4x dłużej.

Aha i nie wiem czemu ty się przejmujesz awarią dysku. Ja na plextora dostałem 5 lat gwarancji. A przecież żaden programista tak czy tak nie jest taki głupi by backupów nie robić.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1