LAPTOP DO PRGRAMOWANIA/STUDIÓW informatycznych ok 3 tys zł

0

Witam z racji ,że będzie blackfriday zastanawiam się nad kupnem laptopa.W nastepnym roku zacznę studiować więc przy okazji będzie też to laptop dla studenta.Aktualnie uczę się w tech i programuje.CO weekend wyjeżdżam do dziewczyny i chciałbym u niej czasem coś porobić w kodzie lub w trakcie podróży która trwa z 2h w busie.

Zajmuję się front-endem tzn tworzę stron internetowe.Używam oczywiście przeglądarki i do tego visualcode studio.Chciałbym też aby aby ten laptop potrafił na jakimś poziomie odpalić jakąś grę ale z tego co patrze i popytałem cięzko jest by laptop był mocny i dodatkowo trzymał długo na baterii.Oczywiście priorytetem jest tu programowanie bo grać raczej rzadko na laptopie bo posiadam jeszcze komputer bestie.

Języki w których programuje to min. HTML,CSS,JS.Freamworki dodatkowo REACT,BOOSTRAP, w przyszłości wordpress i może troche backend node mogodb itd

Specyfikacja:

Procesor i5 lubi i7 (ale z tego co wiem to lepiej wziasc i5 z 8 np generacji niz i7 z jakas słabsza) minimum 4 rdzenie

Karta graficzna:Chciałem dedykowaną karte graficzna ale w laptopach typu biznes to wszystkie są zintegrowane.Co o tym myślicie co wziąć ? Jesli chciałbym coś zagrać to mi się wydaje ze karta graficzna dedykowana.Dodatkowo gdzieś wyczytałem ,że po prostu karty dedykowane są o wiele lepsze ale one się pojawiają w tych laptopach gamingowych głownie.

Przekatna 15.6 full hd ips matowy

**Klawiatura **wyspowa z podświetleniem

Dysk minmum jeden 250gb ssd lub ten ssd m2 z mozliwościa dołozenia 2 np ssd.

Minimum 8 gb ramu z mozliwościa rozbudowy

**Czytnik **linii papilarnych ale to opcjonalnie

Bateria minimum 6h pracy im więcej tym lepiej.
System operacyjny Windows 10, ale nie musi być wbudowany.W szkole mamy program microsoft prime czy jakos tak i moge miec za darmo wersje edukacyjna.

Trudno jest podzielić mobilność i czas pracy na baterii z mocnym sprzętem ale może coś doradzicie.Fajnie jakby ktoś kto programuje wypowiedział się.W domu oczywiście używam komputera.Ale do szkoły jak najbardziej wole laptopa z konfiguracja pod siebie.Budżet 3 tyś.Pisałem też na grupie na fb i było takie propozycje podrzuce linki, 

https://www.x-kom.pl/p/513955-notebook-laptop-156-msi-gf63-i5-9300h-8gb-256-gtx1050ti.html?fbclid=IwAR2MRWT1rIJgnkPApDbixQg9zj5nG0PapvZX1R-ItgBK_NYEGz9kH0cBa-Q

https://www.x-kom.pl/p/513955-notebook-laptop-156-msi-gf63-i5-9300h-8gb-256-gtx1050ti.html?fbclid=IwAR2MRWT1rIJgnkPApDbixQg9zj5nG0PapvZX1R-ItgBK_NYEGz9kH0cBa-Q

Laptop bez systemu juz kosztuje 3200 wiec tak no .. nie wiem jak to jest z tym windowsem 10 co za darmo był przynajmniej ja na swoim przeszedłem za darmo dalej to tak działa ?

https://www.x-kom.pl/p/491895-notebook-laptop-156-lenovo-ideapad-330-15-i5-8300h-20gb-256-gtx1050.html?fbclid=IwAR20ILSelWqs900UN6IGmq877E3Jfgo5FCb9x-ZfWpu6PVu9P1AXdlHCiXY#Specyfikacja

https://m.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/huawei-laptop-d-i5-8gb-1tb128ssd-mx150-w10-blue.bhtml?fbclid=IwAR3svQgFSFPK95YTD_MK1kAxFvTye1ycLiyqbhWsBroWeqsh86oQzqi9aUw

https://www.x-kom.pl/p/513155-notebook-laptop-156-hp-pavilion-gaming-i5-9300h-8gb-256-gtx1650-green.html działa podobno 5h na baterii tak uzytkownik napisał

Dziękuje za każda radę pozdrawiam serdecznie :)

2

Studiów*

0

NIedawno tez szukalem lapka pod studia i do nauki infosec. Przejrzalem sporo postow, zadalem gdzies ze dwa pytania. Potrzebowalem dobry procesor i duzo ramu, szybki internet. Wybor padl na Legiona i7 9.gen, ssd PCI + hdd, 32gb ramu, do tego zwiekszylem predkosc neta z 10mb/s do 300mb/s. Super ekstra fajnie, ale uwazam, ze po prostu wywalilem kase. Do tego o czym piszesz wystarczy spokojnie jakas wiele tansza niz zakladasz i5 i z 8gb ramu. Gdybym kupowal lapka po raz drugi to bym zalozyl budzet max 2k bez mozliwosci przekroczenia. Jesli chodzi o Twoje zalozenia to procesory z H raczej odpadaja, jak do tego jakies bajery typu podswietlane klawiatury to tez, albo nie wlaczasz, albo tracisz wiecej baterii. Jesli pracujesz to poodkladaj na Thinkpada, jesli nie pracujesz to poszukaj poleasingowe lub poszukaj mozliwosci zarobku 'po godzinach'. W mojej opinii zaden z podlinkowanych laptopow nie jest ok. A OS to juz jak tam wolisz, ja zrezygnowalem z windowsa na rzecz 16gb ram, bo tak mi doradzono. Jestem zadowolony, wole Linuxy a wina zawsze mozna zrobic VMke.

1

OT

Szukasz laptopa na przyszłe studia? Musi być z Windows? Na studiach będziesz mieć legalnie Windows i dużo softu Microsoft (dużo ale bez MS Office!) za darmo.

0

Na razie wszystko jest na krytyke moich specyfikacji to prosze konkretne modele co polecacie.

0

Na pewno unikałbym tego lenovo, on ma prawdopodobnie jedną kość pamięci wlutowaną w płytę.

0

Jak chcesz programować to zacznij być dociekliwy i przeszukaj ostatnie tematy o lapkach w hardware.

0

Po pierwsze nie chce tylko programuje.To ,że ktoś jest programistą nie musi w każdej rzeczy dociekać dlaczego z czego się to wzieł etc.Powtarzam stworzyłem swój temat dlatego bo nie ma w innych tego co wyżej napisałem.Opisałem dosyć dobrze sprzęt i oczekuję na rade ale na razie tylko pisanie nie o tym co trzeba.Konkrety.

0

Lenovo IdeaPad L340-15 i5-9300H/16GB/480 GTX1050 brak mozliwosci dolozenai 2 dysku,1 slot ramu prawdopodbnie wlutowany.
Acer aspire 7 troszke slabszy procesor bateria 4-komorowa, 3220 mAh, Li-Ion ? czy to duzo sa 4 komory a zawsze widze 3 w innych ktore maja ponad 4000 mah
Ten 3 tak samo troszke slabszy procesor i karta grafizna niz konkurencja.

Mozna jakies propozycje nawet zintegrowana karta ale dobrym procesorem ? Ten laptop glownie do programowania nie musi byc do grania.
https://www.x-kom.pl/p/524311-notebook-laptop-156-dell-inspiron-3593-i7-1065g7-16gb-512-win10-srebrny.html
https://www.x-kom.pl/p/513981-notebook-laptop-156-msi-gf63-i5-9300h-16gb-2561tb-gtx1050ti.html

0

Wyniki pracy nie tylko od samej baterii zależą, przeciętnie Acer wytrzymuje około 5h. Na taką konfigurację, to dobry wynik.
Pomiędzy procesorami jest 10% różnicy.
Intel Core i7-1065G7 nie ma aż takiej przewagi. Poza tym ten Dell nawet nie posiada matryce IPS https://technical.city/en/cpu/Core-i5-8300H-vs-Core-i7-1065G7
MSI również nie posiada IPS.

Dream Machines G1050-15 i7-8750H/32GB/1TB GTX1050
Jeżeli stawiasz na maksymalną wydajność.

0

rzeczywiscie przeoczylem tego isp xd

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1