Mój pierwszy laptop [3800PLN] [POMOC W WYBORZE]

0

Cześć,

śledzę już forum od dłuższego czasu, ale postanowiłem założyć i konto, i wątek, ponieważ nie otrzymałem jednoznacznej odpowiedzi czytając wiele postów.

Poszukuję PIERWSZEGO laptopa do programowania, mój budżet 3.800 PLN.

Od kilku dobrych tygodni szukam konkretnych informacji, ale co wątek inna odpowiedź.

Więc z tego, co udało mi się wywnioskować, laptop dla programisty powinien mieć:

  • dużą moc obliczeniową
  • "duży", matowy ekran
  • co najmniej 16 GB pamięci RAM
  • przynajmniej 256GB SSD

Planuję kupić laptopa jeszcze w tym miesiącu lub w grudniu, może przytrafi się jakaś obniżka ceny, ale póki co zastanawiam się nad tym jednym konkretnym modelem i proszę osoby, które rzeczywiście mogą pochwalić się swoimi doświadczeniami w wyborze laptopa, o swój komentarz. Czy będzie wygodny, czy się "nada", czy ma wystarczającą moc itp. (wiem, że z tą wygodą to kwestia indywidualna, ale proszę o sugestie).

https://www.x-kom.pl/p/523014-notebook-laptop-156-dell-vostro-3590-i7-10510u-16gb-256-win10p-r610.html

Pozdrawiam,
P.

0

Zawsze kiedy widzę tanie laptopy z mocnymi podzespołami to zapala mi się lampka : „na czym producent przyoszczędził że jest taki tani?”
Musisz sobie określić do czego laptop będzie ci potrzebny. Jeżeli programowanie to dobry procek, dysk ssd i sporo RAMU. Reszta to bajery potrzebne mniej lub bardziej.

0

Taki mam zamysł, aczkolwiek producenci pchają karty graficzne, co podbija cenę.

4
pawelwmd napisał(a):

Więc z tego, co udało mi się wywnioskować, laptop dla programisty powinien mieć:

  • dużą moc obliczeniową

i7-10510U kaman ;)
wątków ostatnio od groma, jak dla mnie to używka jakiejś biznesówki, z nowych raczej kupisz tylko wyjący plastik

0

Wolałbym coś nowego, przynajmniej będzie gwarancja.

1

jak tyle wydajesz to zwieksz ssd do min. 512

0

16GB RAM i 500GB SSD to optymalne minimum. Pamiętaj też, że "duża moc" nigdy nie zostanie użyta jeśli będziesz pracował bez zasilania sieciowego.
Unikałbym też "gwarancji sklepu", w tej cenie można mieć gw producenta door-to-door.

2

Duuuuuuża moc obliczeniowa bo wiadomo, programista programuje w Photoshopie
O niski poziom mocy, wydajny i tani w wymianie akumulator, trwałą obudowę, 'nie-wycie' wiatrakami mało kto pyta.
Trzeszczące plastiki, duży ekran na plastikowych zawiasach (raz pyk i pęknięte), kijowy trackpad (bo ja tylko myszą). Pikuś, nie ważne. Bo nowy tani 'wydajny' laptop cudów nie zaoferuje w cenie plastikowej wydajnej budżetówki.

Nie wiem jak wy, ja używam głównie ASCII, UTF. Nie włączam i wyłączam laptopa, usypiam zamykając klapę, więc nie czekam za każdym razem aż mi wystartuje IDE i się zindeksuje projekt. Nie szukam za każdym razem nim usiądę gniazdka do podłączenia zasilacza. Kupując zwracałem uwagę na wzmocnioną obudowę, wydajny akumulator. Jednej albo dwóch maszyn wirtualnych nie wyłączam tygodniami, dlatego że SSH daje radę, nie instalowałem do nich obowiązkowo GUI żeby zrobić coś z plikami. I tak dalej...

2

Duuuuuuża moc obliczeniowa

Możesz się śmiać - ale:

  • chrome
  • slack ...

i już i7 klęka i kwiczy - a 16gb zaczyna swapować

  • a niektórzy jeszcze kompiluja Scalę
  • na vmce :-)
  • i jeszcze mają intellij odpalone

Bez chrome i slacka niby nie ma dramatu, ale czy to jest życie ?

A co do wątku - to dla mnie nie ma czegoś takiego jak laptop do programowania
do jakiego programowania?

Jakie języki, środowiska, IDE?

Front, backend? idt...
Są różnice.

Jak robisz backend - to spokojnie bieda maszyna wystarczy. Trzy bazy danych i środowisko do pracy w 8gb się zmieści... (chyba, że piszesz pod java ee - ale najlepiej nie pisz pod java ee -życie jest za krótkie na takie pierdółki).
Jak wdepniesz we front to nie ma takiego CPU i dysku, żeby tego npm nie zjadł :-)

0

Bez scali, bez Slacka, z Chrome, Opera, IntelliJ, DataGrip, 1, 2 vm, AdobeReader.
Intel i3, 8 GB RAM, średnio 5%, 10% cpu usage. Najwięcej z cpu ciągnie muzyka online.
Cisza, spokój, wiatraki nieaktywne. Last but not least, nie ma Windows. Uptime 40, 60 dni, różnie, do czasu aktualizacji bezpieczeństwa wymuszającej restart laptopa.

Nie robię front-end.

0

Z takim budżetem brałbym coś z procesorem w wersji H (np: https://www.x-kom.pl/p/514116-notebook-laptop-156-dell-inspiron-g3-i5-9300h-16gb-512-win10-gtx1650.html), niestety tak jak pisałeś producenci w laptopach z takimi procesorami montują drogie karty graficzne co mocno podnosi cenę.

0

Wszystko zależy, jaki i7U oraz jakie kości ram. I7U trochę się dławi, więc nie mówimy o pełnej wydajności tego procesora.
Jeżeli będziesz potrzebował większej mocy obliczeniowej, celowałbym w procesor i5H 8-9 generacja.
Lenovo Legion Y530-15 i5-8300H/16GB/256+1TB/Win10 GTX1050
ASUS VivoBook Pro 15 N580GD i5-8300H/16GB/256/Win10
Acer Aspire 7 i5-8300H/16GB/512/Win10 GTX1050Ti IPS

0

Czy taki laptop się nada?

https://allegro.pl/oferta/lenovo-l340-15-gaming-i5-9300h-16gb-ssd512-gtx-w10-8544691993

Wolałem trochę skroić budżet skoro i tak wg opinii wielu z Was to "plastikowy" chłam.

0

Wystarczy, choć to bardziej budżetowa wersja od ww.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1