konfiguracja sieci - fedora

0

Witam chcę sprawdzić konfiguracje sieci i zapisać sobie jej ustawienia
w takim razie wchodze do katalogu:

 cd /etc/sysconfig

i chciałbym podejrzeć co jest w pliku network

nano network

problem polega na tym ze plik jest pusty ;D Prosiłbym o pomoc.. z tego co czytam z tutoriali powinny być tam informacje na temat tej sieci..

0

Nie znam się na sieciach, ale z tego, co widzę, we dwóch źródłach jest napisane, że:

Domniemywam z tego, że chodzi o to, że tam wpisujesz to, co Ty chcesz. Czyli – domyślnie nie musi tam być nic.

Ale to tylko moje domysły. Może podaj, w jakich tutorialach tak jest napisane, może da się ustalić, o co dokładnie chodzi.

1

Widzę, że jest tam dość enigmatycznie napisane "zawiera". Ja zazwyczaj staram się szukać w przypadku tak enigmatycznych stwierdzeń innych źródeł (raczej angielskich). Tak więc jeśli chodzi o moje zdanie, opierałbym się na słowie desired (pożądany) z dokumentacji TLDP lub Red Hata.

Jeśli zaś chodzi o konfigurację sieci konkretnie w Fedorze: jeśli nie przeszkadza Ci, że niektóre informacje mogą być przestarzałe, to możesz zobaczyć przewodnik po sieciach w Fedorze 25: https://docs.fedoraproject.org/en-US/Fedora/25/html/Networking_Guide/index.html

Podkreślam: Fedora 25 jest systemem (wersją systemu) od dawna niewspieranym *. Jeśli znajdziesz nowsze źródło, skorzystaj z niego zamiast tego (ja nie mogłem znaleźć).

Możesz także zajrzeć tu: https://opensource.com/life/16/6/how-configure-networking-linux


* UPDATE: A dokładnie Fedora 25 jest niewspierana od 12 grudnia 2017 r. (źródło).


UPDATE2: Do tego ten przewodnik po sieciach ma status tzw. szkicu (UPDATE3: zauważ różowy, ukośny napis "DRAFT" w tle głównego tekstu). ;) Jeśli chodzi o mnie, zazwyczaj nie przejmuję się takim statusem za bardzo – w razie wątpliwości szukam informacji gdzie indziej. Ale może Tobie robi to różnicę.


UPDATE3: Jeśli jeszcze chodzi o ten plik, to w dokumentacji Oracle Linux <- https://docs.oracle.com/cd/E37670_01/E41138/html/ch11s02s04.html jest napisane, że:

The /etc/sysconfig/network file specifies additional information that is valid to all network interfaces on the system.

Jakkolwiek słowo "additional" można rozumieć na kilka sposobów w kontekście Linuksa (więc też jest enigmatyczne), to w połączeniu z powyżej podanymi źródłami TLDP i Red Hata można, tak myślę, domyśleć się jego znaczenia.

Co jednak ciekawe, w innym miejscu konfiguracja Red Hata mówi, że w tym pliku (na ich systemie, nie na Fedorze!) powinno coś być <- https://access.redhat.com/documentation/en-us/red_hat_enterprise_linux/6/html/deployment_guide/ch-the_sysconfig_directory#s2-sysconfig-network – cytat:

By default, it contains the following options (...)

By być pewnym, czemu u Ciebie – na Fedorze – nic nie ma, trzeba by znaleźć podobną dokumentację dla Fedory...


UPDATE4: Poprawiam się – po przeczytaniu zawartości tej sekcji w dok. Red Hata wygląda na to, że może w niej chodzić o to, że "może zawierać", a nie że "zawiera".

0

kurcze.. teraz juz sie sam pogubilem :) Może napiszę fragment zadania ktory do mnie nalezy mianowicie:
"Sprawdz konfiguracje sieci i zapisz sobie jej ustawienia. Następnie zatrzymaj działanie sieci i skonfiguruj sieć ręcznie używając wyłącznie polecenia ip z odpowiednimi opcjami, przypisując intefejsom sieciowym te same adresy oraz ustawiając w routingu tę samą bramę. Sprawdz poprawność ustawień oraz poprawność tej kofiguracji"
Mozliwe ze szukam w złym miejscu i tu nie chodzi nawet o katalog sysconfig, Nie sądziłem, że początek nauki z usługami sieciowymi sprawi mi od razu tyle problemow :)

0

Sprawdz konfiguracje sieci i zapisz sobie jej ustawienia.

Informacja zbyt ogólna. Poproś osobę, która dała Ci to zadanie, o uszczegółowienie (jeśli masz możliwość).

Następnie zatrzymaj działanie sieci

Informacja zbyt ogólna. Jak wyżej. Które konkretnie usługi powinny być zatrzymane? Dostęp do których portów / za pomocą których protokołów uniemożliwiony?

skonfiguruj sieć ręcznie używając wyłącznie polecenia ip z odpowiednimi opcjami, przypisując intefejsom sieciowym te same adresy oraz ustawiając w routingu tę samą bramę

W celu wykonania tego fragmentu zadania (zakładając, że powyższe dwa albo już ogarnąłeś, albo nie mają na niego wpływu), zacząłbym od man ip. Ewentualnie od jakichś samouczków, które mówią o tym poleceniu (jeśli nie lubisz czytać tak skondensowanych informacji, jakie są w man linuksowych).

Sprawdz poprawność ustawień oraz poprawność tej kofiguracji

Informacja zbyt ogólna. Jak wyżej. Poprawność sprawdza się względem czegoś. Chyba że chodzi po prostu o wyświetlenie ustawień?

1

Pewnie nic Ci to nie pomoże (jak poprzednio :) ) ale podany przez Ciebie plik etc/sysconfig/network jest pusty (jest tam tylko coś w stylu "# Created by anaconda"). Sprawdzałem na Fedorze30 która łączy się kablem ethernet z modemem kablówki.

1

W kwestii konfiguracji sieci na Fedorze możesz zobaczyć man nmcli. nmcli jest narzędziem, które kontroluje usługę NetworkManager. Zaś usługa NetworkManager jest główną usługą odpowiedzialną za konfigurację sieci na Fedorze. Więcej informacji: https://fedoraproject.org/wiki/Tools/NetworkManager


UPDATE: Gdybyś w razie chciał poznać dokładnie tę usługę (poza przydzielonym zadaniem), możesz zacząć od tego: https://fedoramagazine.org/networkmanager-1-0-released/ :) Dalej znalazłem to: https://fedoramagazine.org/networkmanager-changes-improvements/

0

a może jeśli chodzi o sprawdzenie konfiguracji sieci to moge to zrobic z poziomu desktopowej zamiast termianala? Co myslisz?
https://naforum.zapodaj.net/f2c3d9023291.png.html

0

Jak napisałem wyżej, ja się na sieciach nie znam. Nie mam więc porównania, czy da się to zrobić łatwiej w terminalu, czy w GUI.

Jeśli miałbym mówić za siebie, to wybrałbym GUI, jeśli bym wiedział dokładnie, czego potrzeba. Interfejs CLI (terminalowy), moim zdaniem, daje na Linuksie więcej możliwości (opcji, widoków itp.). Z jednej strony daje to prawie pewność, że jeśli coś można zmienić, to znajdzie się odpowiednią opcję / konfigurację opcji. Jednak czasem można pogubić się w nim.


PS. Dla doprecyzowania: wiele razy miałem taką sytuację, że niby wiedziałem, czego chcę, ale okazywało się, że tego nie ma w GUI tam, gdzie powinno być. Jeśli wiesz, czego chcesz, możesz wtedy od razu przejść do CLI i szukać tam. Jeśli nie – zaczynasz się denerwować "taka prosta rzecz i nie zrobili dla niej interfejsu GUI!", a potem okazuje się (po poznaniu tej rzeczy głębiej), że to Ty nie wiedziałeś, że to po prostu jest zbyt skomplikowana rzecz, by umieszczać ją w GUI.

0

Nie wiem ale może poczytaj o poleceniach: route i ifconfig

1

Dawno już nie używałem Fedory i być moze Fedorka przeszła już na systemd? Jeśli tak to raczej ten plik, o którym piszesz będzie pusty a konfigurację sieci być może będziesz mieć właśnie w systemd.

Zobacz coś takiego:

systemctl list-unit-files | grep systemd-networkd

i podeślij wynik tego polecenia.

Zobacz sobie również komendy: ifconfig, route, ip, dhclient, dhcpcd.

podaj też co zwracają komendy:

ifconfig -a

route -n

Poza tym kiedyśtam dawno temu Fedorka miała dosyć przyjazny program o nazwie "setup", gdzie można było ustawić i zapisać sobie konfigurację sieci. Zobacz czy masz go zainstalowanego.

Edit: @Silv pisze o tym, że Fedorka już jakiś czas temu przeszła na systemd, więc:

man systemd.network

a potem zobacz jakie masz pliki w /etc/systemd/network bo być może już tam coś jest?
Jeśli nie to zobacz jak nazywa się twój interface sieciowy (eth0?) i utwórz np. plik "10-ethernet.network" w powyższym katalogu i wrzuć do niego:
[Match]
Name=eth0

[Network]
Address=192.168.0.1/24
Gateway=192.168.1.100

lub jeśli korzystasz z DHCP serwera to:
[Match]
Name=eth0

[Network]
DHCP=yes

a potem wywołaj:

systemctl enable systemd-networkd.service

systemctl start systemd-networkd.service

0

polecenie ifconfig zwraca mi :

enp0s3: flags=4163<UP,BROADCAST,RUNNING,MULTICAST>  mtu 1500
        inet 10.0.2.15  netmask 255.255.255.0  broadcast 10.0.2.255
        inet6 fe80::dd00:1da3:a3ef:71c1  prefixlen 64  scopeid 0x20<link>
        ether 08:00:27:aa:b9:9e  txqueuelen 1000  (Ethernet)
        RX packets 1994770  bytes 2864889782 (2.6 GiB)
        RX errors 0  dropped 0  overruns 0  frame 0
        TX packets 369626  bytes 23632710 (22.5 MiB)
        TX errors 0  dropped 0 overruns 0  carrier 0  collisions 0

lo: flags=73<UP,LOOPBACK,RUNNING>  mtu 65536
        inet 127.0.0.1  netmask 255.0.0.0
        inet6 ::1  prefixlen 128  scopeid 0x10<host>
        loop  txqueuelen 1000  (Local Loopback)
        RX packets 1496  bytes 132357 (129.2 KiB)
        RX errors 0  dropped 0  overruns 0  frame 0
        TX packets 1496  bytes 132357 (129.2 KiB)
        TX errors 0  dropped 0 overruns 0  carrier 0  collisions 0

virbr0: flags=4099<UP,BROADCAST,MULTICAST>  mtu 1500
        inet 192.168.122.1  netmask 255.255.255.0  broadcast 192.168.122.255
        ether 52:54:00:2e:41:11  txqueuelen 1000  (Ethernet)
        RX packets 0  bytes 0 (0.0 B)
        RX errors 0  dropped 0  overruns 0  frame 0
        TX packets 0  bytes 0 (0.0 B)
        TX errors 0  dropped 0 overruns 0  carrier 0  collisions 0

zatem:
interfejsy sieciowe to : enp0s3, lo, virbr0
adres mac00aa9e,520041:11
adres IP: 192.168.122.1
maska podsieci: 255.255.255.0 (Skrócona maska podsieci CIDR /24)
adres rozgłoszeniowy(broadcast): 10.0.2.255, 192.168.122.255

Po wpisaniu polecenia

 route -n | grep "UG" 

mam wynik:

0.0.0.0  10.0.2.2  0.0.0.0   UG  100  0  0  enp0s3

Zatem adresem bramy routera jest 10.0.2.2

zatrzymaj działanie sieci i skonfiguruj sieć ręcznie używając wyłącznie polecenia ip z odpowiednimi opcjami, przypisując intefejsom sieciowym te same adresy oraz ustawiając w routingu tę samą bramę.

Czy do zatrzymania działania sieci moze posluzyc polecenie:

ip link set dev enp0s3 down ?

Nie jestem pewny tego bo w pewnym tutorialu jest napisane, że jest to wyłączenie interfejsu

Następnie przypisanie intefejsom sieciowym tych samych adresów:

ip addr add 192.168.122.1/24 broadcast 10.0.2.255 dev enp0s3

ustawienie w routingu tej samej bramy:

ip route add 0.0.0.0/8 via 10.0.2.2

i teraz nalezy włączyc intefejs?

ip link set dev enp0s3 up

2
dcielak napisał(a):

polecenie ifconfig zwraca mi :

enp0s3: flags=4163<UP,BROADCAST,RUNNING,MULTICAST>  mtu 1500
        inet 10.0.2.15  netmask 255.255.255.0  broadcast 10.0.2.255
        inet6 fe80::dd00:1da3:a3ef:71c1  prefixlen 64  scopeid 0x20<link>
        ether 08:00:27:aa:b9:9e  txqueuelen 1000  (Ethernet)
        RX packets 1994770  bytes 2864889782 (2.6 GiB)
        RX errors 0  dropped 0  overruns 0  frame 0
        TX packets 369626  bytes 23632710 (22.5 MiB)
        TX errors 0  dropped 0 overruns 0  carrier 0  collisions 0

(...)

zatem:
interfejsy sieciowe to : enp0s3, lo, virbr0
adres mac00aa9e,520041:11
adres IP: 192.168.122.1
maska podsieci: 255.255.255.0 (Skrócona maska podsieci CIDR /24)
adres rozgłoszeniowy(broadcast): 10.0.2.255, 192.168.122.255
(...)
Zatem adresem bramy routera jest 10.0.2.2

czyli jeśli chcesz ręcznie konfigurować sieć z shella to:

ifconfig enp0s3 10.0.2.15 netmask 255.255.255.0 up
route add default gw 10.0.2.2   

a w pliku /etc/systemd/network/10-ethernet.network

[Match]
Name=enp0s3

[Network]
Address=10.0.2.15/24
Gateway=10.0.2.2

a jeśli pobierasz te dane z DHCP to tak jak pisałem w poprzednim poście.

zatrzymaj działanie sieci i skonfiguruj sieć ręcznie używając wyłącznie polecenia ip z odpowiednimi opcjami, przypisując intefejsom sieciowym te same adresy oraz ustawiając w routingu tę samą bramę.

Czy do zatrzymania działania sieci moze posluzyc polecenie:

ip link set dev enp0s3 down ?

Nie jestem pewny tego bo w pewnym tutorialu jest napisane, że jest to wyłączenie interfejsu

możesz zrobić tak:

ifconfig enp0s3 down

to kasuje jedną z flag interfejsu wyłączając go z użycia.

Następnie przypisanie intefejsom sieciowym tych samych adresów:

ip addr add 192.168.122.1/24 broadcast 10.0.2.255 dev enp0s3

skąd ten broadcast? Nie pasuje do maski podsieci 192.168.122.0/24

ustawienie w routingu tej samej bramy:

ip route add 0.0.0.0/8 via 10.0.2.2

i teraz nalezy włączyc intefejs?

ip link set dev enp0s3 up

spróbuj tak zrobić jak napisałem powyżej.

0

nmtui jest najłatwiejsze

0

polecenie:

sudo ip route add 0.0.0.0/8 via 10.0.2.2

wywala mi to :
RTNETLINK answers: File exists

0

Wskazówki odnośnie ostatniego komunikatu:


PS. Polecam przeczytać cały wątek na ServerFault (w tym całe pytanie oraz komentarze do każdej odpowiedzi). Nie wiem, czy będzie przydatny, ale moim zdaniem czytanie całych wątków na stronach z sieci StackExchange poszerza horyzonty.

0

a jakbys chciał to statycznie ustawic ? W sensie musze zatrzymac dzialanie sieci nastepnie skonfigurowac siec statycznie(edytujac pliki /etc/sysconfig/network i /etc/sysconfig/network-script/ifcfg-enp0s3) przypisujac interfejsom sieciowym spisane uprzednio adresy oraz ustawiajac w routingu te sama brame domyslna co zapisana.Uaktywnic interfejsy sieciowe i sprawdzic poprawnosc ustawien oraz dzialanie tej kofiguracji.Na koniec przywrocic konfiguracje do stanu pierwotnego. Konfiguracja sieci powinna tworzyc automatycznie plik /etc/resolve.conf w przypadku jego braku w systemie
stworzyłem tyle:

/etc/sysconfig/network
NETWORKING=yes
NETWORKING_IPV6=yes
HOSTNAME=localhost.localdomain
GATEWAY=10.0.2.2

oraz

/etc/sysconfig/network-script/ifcfg-enp0s3
DEVICE=enp0s3
BOOTPROTO=static 
HWADDR=08:00:27:aa:b9:9e
IPADDR= 192.168.122.1
NETMASK=255.255.255.0 
ONBOOT=yes   
GATEWAY=10.0.2.2

Czy to o to chodzi? dobrze to ustawiłem ? Prosilbym o pomoc

0
dcielak napisał(a):

Witam chcę sprawdzić konfiguracje sieci i zapisać sobie jej ustawienia
w takim razie wchodze do katalogu:

 cd /etc/sysconfig

i chciałbym podejrzeć co jest w pliku network

nano network

problem polega na tym ze plik jest pusty ;D

A Fedora czasem nie używa NetworkManagera dla wszystkich połączeń sieciowych? Jeżeli tak, musisz używać nmtui, nmcli i innych jego narzędzi.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1