[Laptop] Co po Macu?

0

Cześć!
Dotychczas byłem użytkownikiem Macbooka Pro w mocno budżetowej (o ile tak można powiedzieć :) Po prostu najsłabszej) wersji.
Poszukuję jego następcy w budżecie max 4200, chociaż im mniej tym lepiej - nie chcę zbędnie dopłacać. Sprzęt wykorzystuję do:

  • Android i Web dev
  • Okazjonalne projekty na studia w różnych innych technologiach
  • Trochę multimediów typu YouTube itp. (żadne gry)

Nie musi być na wyposażeniu system.

Na oku mam:
https://www.x-kom.pl/p/507935-notebook-laptop-156-lenovo-ideapad-l340-15-i7-9750h-16gb-480-gtx1650.html
https://www.x-kom.pl/p/508549-notebook-laptop-156-lenovo-legion-y530-15-i7-8750h-16gb-256-win10-gtx1050.html
https://www.x-kom.pl/p/509921-notebook-laptop-156-lenovo-legion-y540-15-i7-9750h-16gb-256-gtx1650.html

Co sądzicie? :)

1

IMHO jak masz obycie z Makiem i nie chcesz używać gier, to przemyślałbym, czy jest sens płacić za Windowsa.

1

Inna sprawa że ciezko powiedziec jak budzetową wersje maca bedziesz miec. Ale jestem prawie pewny że będziesz niezadowolony z nowego laptopa i będziesz mysleć dałem 4k+ za taka zabawkę.

0

Jeśli nie używałeś na co dzień innych systemów to odradzam cokolwiek innego, niż maka, żeby potem nie było płaczu, że coś nie działa.

0

aktualnie mam i5/8GB RAM/128GB SSD i momentami nie wyrabia na emulatorze czy w trakcie użytkowania android studio + localhosta + Internet.
Co do systemu to nie wiąże się z Windowsem, zobaczymy jak wyjdzie :) Stąd system nie musi być na wyposażeniu

0
Zielony Banan napisał(a):

aktualnie mam i5/8GB RAM/128GB SSD i momentami nie wyrabia na emulatorze czy w trakcie użytkowania android studio + localhosta + Internet.
Co do systemu to nie wiąże się z Windowsem, zobaczymy jak wyjdzie :) Stąd system nie musi być na wyposażeniu

Czy jesteś świadom, że przy instalacji systemu itp będziesz musiał zmierzyć się z pewnymi problemami, których na maku nie miałeś? Maka kupujesz - używasz.

0

Oczywiście, na codzień mam stacjonarke z Windą. Laptop będzie użytkowany na uczelni, wyjazdach i głównie w pracy.

0

Zawsze można spróbować Hackintosh ;)

https://www.hackintosh.com.pl/forum/viewtopic.php?f=17&t=280

1

Tu nie ma porównania gdyż na Windows zyskujesz zdecydowanie sporo wydajniejszy sprzęt.
Z podanych Lenovo Legion Y530-15 i7-8750H/16GB/256/Win10 GTX1050
Matryca FULL HD matowa IPS, procesor 8 generacji 6 rdzeniowy, ciekawy design stonowany i elegancki, wygodna podświetlana klawiatura, dobra kultura pracy stabilna praca procesora i procesora graficznego pod obciążeniem, umiarkowane temperatury i hałas.

Ewentualnie Zestawienie polecanych laptopów. Ranking laptopów. Co warto kupić? Październik 2019 r.

1

Parametry dobierzesz sobie sam, a ja polecę sprawdzenie hasła w google "Linux compatible laptop". Ludzie sprawdzają jaki sprzęt działa bez problemów z instalacją Linuksa, sterowników i apek. Oczywiście na tych samych lapkach Windows też zadziała ;) . Thinkpady w ogóle dobrze się tu sprawdzają.

0

Jeżeli nie musi być cienki i grzałka to ten Asus ma mocny procesor.
https://www.x-kom.pl/p/492874-notebook-laptop-173-asus-tuf-gaming-fx705dt-r7-3750h-16gb-5121tb.html

1

Rozważ może coś poleasingowego. W dziale hardware w ciągu ostatnich kilku miesięcy było przynajmniej kilkanaście podobnych wątków. Przejrzyj je proszę i się zastanów nad jakimś ThinkPadem - używką.

2

Wez uzywke della na allegro. Ja za swoja cegle dalem 2.5k (i7, Win10, 16GB, 1 TB HDD). Dodajesz 500 zl i masz 1 TB SSD.

Pamietaj zeby wziac matryce IPS mat (chyba ze lubisz puszczac zajaczki).

Co do OS to najlepiej Linuxa Cinnamon bo funkcjonalnie jest on zblizony do Maca i jest kilka dodatkow zblizajacych go wygladem do Maca.

Nie podaje linkow bo jestem na tel.

2

co po macu.. mac, ja sam po macu wziąłem thinkpada, ale jakby mnie było stać to bym kupił spasnego MB Pro :) :D

jak budżet 4200 szukałbym poleasingowego mocarza, choć mocną nówkę (nie mb) też kupisz w tej kasie, zalezy czy ci zależy tylko na bebechach czy też na innych rzeczach
albo używany MB Pro ciut starszy ale z dobrą specką; w tej kasie kupisz cos rozsądnego

ale przede wszystkim:
co byś nie wziął, weź laptopa klasy biznesowej

EDIT:
https://www.olx.pl/oferta/macbook-pro-mid-2015-i7-16gb-256-gb-CID99-IDBmqai.html#04f07719fb
https://www.olx.pl/oferta/lenovo-thinkpad-x1-4gen-i7-256ssd-16gb-stacja-dok-CID99-IDBJJHH.html#11a89319f7
https://www.olx.pl/oferta/nowy-lenovo-thinkpad-t480s-i7-8550u-16gb-512ssd-CID99-IDBbBZm.html#11a89319f7

totalnie na szybko z olx, pierwsze z góry w tych pieniądzach. leciutko mozna kupic cos bardzo mocnego i porządnego

1

Ostatnio kupilem thinkpad t480. 8 generacja intela.
Taki spoko grubasek. Z zalet nad mackiem pro:
Lepsza klawiatura
Nie grzeje sie
Wszystko konfigurowalne. Dolozylem 32gb ram np.

Minusy:
Gorszy ekran
Gorszy trackpad
Wydaje mi sie ze na standardowej baterii ktorcej hula. Mam ubuntu na nim.

1
InterruptedException napisał(a):

[...]
Minusy:
Gorszy ekran
Gorszy trackpad

Touchpad jest gorszy (od tego w maku), ale zapomniałeś o wspomnieniu TrackPointa wśród zalet.

0

Po pracy z firmowym UNIX na Mac rozważasz Windows?

Po mac to im lepszy będzie ekran tym lepiej, natomiast w tej samej cenie mac każdy (prawie) laptop będzie bardziej wydajny od mac.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1