Windows - uruchomienie programu jako administrator z autostartu

Odpowiedz Nowy wątek
2019-09-11 10:38

Rejestracja: 6 lat temu

Ostatnio: 4 minuty temu

0

Witam,
mam problem dotyczący deployu aplikacji.
Program napisany jest w Qt, skompilowany MSVC. Potrzebuję go uruchomić możliwie jak najszybciej po starcie systemu jako administrator.
Kiedy w harmonogramie zadań lub w autostarcie dla skrótu ustawię "Uruchom jako administrator" program nie zdąży załadować jakiś bibliotek runtime-mowych i krzyczy, że nie może załadować "QPSQL" lub nie startuje wcale.

Pozostało 580 znaków

2019-09-11 11:12
Moderator Kariera

Rejestracja: 2 lata temu

Ostatnio: 4 minuty temu

Lokalizacja: Poznań

1

Rzuć okiem na https://www.thewindowsclub.co[...]tart-programs-windows-10-make


Naczelny forumowy hejter Apple

That game of life is hard to play, I'm gonna lose it anyway
The losing card I'll someday lay, So this is all I have to say

Pozostało 580 znaków

2019-09-13 10:28

Rejestracja: 6 lat temu

Ostatnio: 4 minuty temu

0

Sprawdziłem - niestety wciąż jest bolączka w postaci "QSqlError("", "Driver not loaded", "Driver not loaded")" .

Wykluczyłem problem samych sterowników, bo jak tylko uruchomię ją ręcznie klikając tylko ten exec, to problem znika.

Edit:

  • niestety nie zawsze - jest jakiś też mankament z tym deployem postgresowym - na jednym windowsie 7 działa, na innym nie :/
edytowany 1x, ostatnio: BartoSAS, 2019-09-13 10:29

Pozostało 580 znaków

2019-09-13 10:52
Moderator Kariera

Rejestracja: 2 lata temu

Ostatnio: 4 minuty temu

Lokalizacja: Poznań

0

Może jeszcze być kwestia, że niektóre usługi/aplikacje się długo odpalają i w chwili, w której Ty się starasz uruchomić swoją apkę, jeszcze jakieś rzeczy nie są gotowe. Spróbuj skorzystać z czegoś w stylu https://www.dobreprogramy.pl/[...]er,Program,Windows,33672.html i ustal odpalanie Twojego programu z jakimś opóźnieniem rzędu kilkunastu/kilkudziesięciu sekund. Może to pomoże ;)


Naczelny forumowy hejter Apple

That game of life is hard to play, I'm gonna lose it anyway
The losing card I'll someday lay, So this is all I have to say
edytowany 1x, ostatnio: cerrato, 2019-09-13 11:15

Pozostało 580 znaków

2019-09-13 11:20

Rejestracja: 4 lata temu

Ostatnio: 3 dni temu

0

Napisz coś w rodzaju Promise z JavaScript. Jeśli będzie w cudzysłowie status 100, to kod ma tak długo czekać, aż status zmieni się na 200 i tak ze wszystkimi modułami do załadowania. Warto jeszcze napisać, że jeśli minie np. 5 minut, to żeby nie czekał, aż się załaduje dany moduł, tylko rzucił błąd np. 404, ponieważ teoretycznie może się tak zdarzyć, że będziesz czekał w nieskończoność, więc po co program ma być włączony cały czas jak nic z tego nie będzie. Lepiej rzucić błędem, ewentualnie wyjątkiem.
Przykład jak to może wyglądać, ale nic nie stoi na przeszkodzie, abyś to inaczej zaimplementował.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0