Windows - uruchomienie programu jako administrator z autostartu

Odpowiedz Nowy wątek
2019-09-11 10:38
0

Witam,
mam problem dotyczący deployu aplikacji.
Program napisany jest w Qt, skompilowany MSVC. Potrzebuję go uruchomić możliwie jak najszybciej po starcie systemu jako administrator.
Kiedy w harmonogramie zadań lub w autostarcie dla skrótu ustawię "Uruchom jako administrator" program nie zdąży załadować jakiś bibliotek runtime-mowych i krzyczy, że nie może załadować "QPSQL" lub nie startuje wcale.

Pozostało 580 znaków

2019-09-11 11:12
1

Rzuć okiem na https://www.thewindowsclub.co[...]tart-programs-windows-10-make


That game of life is hard to play
I'm gonna lose it anyway
The losing card I'll someday lay
So this is all I have to say

Pozostało 580 znaków

2019-09-13 10:28
0

Sprawdziłem - niestety wciąż jest bolączka w postaci "QSqlError("", "Driver not loaded", "Driver not loaded")" .

Wykluczyłem problem samych sterowników, bo jak tylko uruchomię ją ręcznie klikając tylko ten exec, to problem znika.

Edit:

  • niestety nie zawsze - jest jakiś też mankament z tym deployem postgresowym - na jednym windowsie 7 działa, na innym nie :/
edytowany 1x, ostatnio: BartoSAS, 2019-09-13 10:29

Pozostało 580 znaków

2019-09-13 10:52
0

Może jeszcze być kwestia, że niektóre usługi/aplikacje się długo odpalają i w chwili, w której Ty się starasz uruchomić swoją apkę, jeszcze jakieś rzeczy nie są gotowe. Spróbuj skorzystać z czegoś w stylu https://www.dobreprogramy.pl/[...]er,Program,Windows,33672.html i ustal odpalanie Twojego programu z jakimś opóźnieniem rzędu kilkunastu/kilkudziesięciu sekund. Może to pomoże ;)


That game of life is hard to play
I'm gonna lose it anyway
The losing card I'll someday lay
So this is all I have to say
edytowany 1x, ostatnio: cerrato, 2019-09-13 11:15

Pozostało 580 znaków

2019-09-13 11:20
0

Napisz coś w rodzaju Promise z JavaScript. Jeśli będzie w cudzysłowie status 100, to kod ma tak długo czekać, aż status zmieni się na 200 i tak ze wszystkimi modułami do załadowania. Warto jeszcze napisać, że jeśli minie np. 5 minut, to żeby nie czekał, aż się załaduje dany moduł, tylko rzucił błąd np. 404, ponieważ teoretycznie może się tak zdarzyć, że będziesz czekał w nieskończoność, więc po co program ma być włączony cały czas jak nic z tego nie będzie. Lepiej rzucić błędem, ewentualnie wyjątkiem.
Przykład jak to może wyglądać, ale nic nie stoi na przeszkodzie, abyś to inaczej zaimplementował.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0