Laptop na studia informatyczne

Odpowiedz Nowy wątek
2019-09-03 12:13

Rejestracja: 1 rok temu

Ostatnio: 6 miesięcy temu

0

Czy laptop lenovo V310 intel core i3 będzie wystarczający na kierunku informatyka stosowana? Laptop jest dosyć nowy, aktualnie nie stać mnie na nic lepszego i zastanawiam sie czy dam rade na nim funkcjonowac na studiach

Pozostało 580 znaków

2019-09-03 12:19

Rejestracja: 9 lat temu

Ostatnio: 7 godzin temu

0

tak, ale jak masz 4GB ramu to bedzie bolalo...

edytowany 1x, ostatnio: WhiteLightning, 2019-09-03 12:20

Pozostało 580 znaków

2019-09-03 14:56

Rejestracja: 9 lat temu

Ostatnio: 3 godziny temu

Lokalizacja: Grudziądz/Bydgoszcz

0

jak ma to to tylko 4gb to sprawdź czy masz miejsce na jeszcze jedną kostkę i zrób, żeby tam te 8gb było. 4gb ramu to bolały na studiach już w 5 lat temu.


It's All About the Game.

Pozostało 580 znaków

2019-09-06 16:36

Rejestracja: 3 lata temu

Ostatnio: 10 godzin temu

0

Wszystko zależy jakie posiadasz preferencje.
1) Kwota przeznaczona na zakup:
2) Rozmiar matrycy (+ewentualnie wymagana rozdzielczość):
3) Główne zastosowanie (np. gry, inne multimedia, praca biurowa, konkretny program itp.)
4) Wymagania specjalne (np. matowa matryca.):
5) Osobiste preferencje:
6) System operacyjny (laptop z systemem bądź bez niego)

Ranking laptopów na wrzesień 2019 r.


Pozostało 580 znaków

2019-09-18 13:40

Rejestracja: 1 rok temu

Ostatnio: 6 miesięcy temu

0
WhiteLightning napisał(a):

tak, ale jak masz 4GB ramu to bedzie bolalo...

pamięć RAM zainstalowana to 8 GB

Pozostało 580 znaków

2019-09-19 10:44

Rejestracja: 4 lata temu

Ostatnio: 7 godzin temu

Lokalizacja: Polska

1

Ja swoja informatyke przezylem na core 2 duo. Na studiach tak naprawde nie jest potrzebna duza moc obliczeniowa. Te i3, 8gb ram wystarcza. Jak masz dysk HDD to zmien na SSD. SSD bardzo potanialy ostatnio. Znajdz tutorial jak go w srodku wyczyscic, zaopatrz sie w paste termoprzewodzaca i tyle.


Mess with the best – die like the rest.

Pozostało 580 znaków

2019-09-19 11:13

Rejestracja: 5 lat temu

Ostatnio: 7 godzin temu

Lokalizacja: Piwnica

0

Tam siedzi pewnie i3 2,3 15w, więc energooszczędny, powinien styknąć na jakiś Sublime, czy N++ więc jak to ci wystarczy to luz.


Pozostało 580 znaków

2019-09-19 11:33

Rejestracja: 5 lat temu

Ostatnio: 5 dni temu

1

ja na studiach mialem pentium2 z riva 128 i czarno bialy monitor datas to tego ram 64MB i win 98

machniecie czegos w autocad to byl wyczyn

poza tym matlab/simulink i maple

i pakiet office 97

Pozostało 580 znaków

2019-09-19 11:37

Rejestracja: 8 lat temu

Ostatnio: 10 godzin temu

1

thinkpad x240 (~700-800zł) + druga bateria(80-200zł) i starczy ci na cały dzień na uczelni bez kabla.

edytowany 2x, ostatnio: Schadoow, 2019-09-19 11:39

Pozostało 580 znaków

2019-09-19 11:39

Rejestracja: 5 lat temu

Ostatnio: 7 godzin temu

Lokalizacja: Piwnica

1
krzychu82a napisał(a):

ja na studiach mialem pentium2 z riva 128 i czarno bialy monitor datas to tego ram 64MB i win 98

łooo Panie, ja miałem kamienne tablice, potem starło mi się dłuto to paznokciami dłubałem, ludzie myśleli, że to na czerwono błędy w kodzie, a to moja krew z palców była.


mozesz jasniej ? - krzychu82a 2019-09-19 11:43
wolalem tamte komputery bo to byla moja mlodosc ;-) - krzychu82a 2019-09-19 11:44

Pozostało 580 znaków

2019-09-19 11:51

Rejestracja: 1 rok temu

Ostatnio: 5 godzin temu

Lokalizacja: Warszawa

0
renifery01 napisał(a):
WhiteLightning napisał(a):

tak, ale jak masz 4GB ramu to bedzie bolalo...

pamięć RAM zainstalowana to 8 GB

8 GB RAM wystarczy do odpalenia IDE i maszyny wirtualnej z serverem do której zalogujesz się w terminalu.
Przeglądarkę do forum roku, PDFów spokojnie też dodatkowo na tym odpalisz i edytor tekstu, ew arkusz kalkulacyjny do laborek.

Bardziej warto zwrócić uwagę, żeby laptop nie był delikatnej budowy i pasował ci wymiarami ekranu.

I żeby bateria nie była droga w wymianie i na długo starczała. ;)

Nic więcej od laptopa na studiach z informatyki nie będziesz wymagać.

Gdyby się okazało, że Corele, Photoshopy, CADy, inne kobyły do symulacji fizycznych nie chcą ci chodzić, to znaczy, że to nie są studia Informatyka, choć taką noszą nazwę.


"Ktoś sobie uświadomił, że pisał pod pseudonimem rzeczy, które lepiej żeby w firmie nie wypatrzyli :-)"
"Kiedy wiedzieć czy zacząć nauke Springa? bo w czystej Javie to nic ciekawego nie zrobie chyba"
edytowany 1x, ostatnio: BraVolt, 2019-09-19 11:52
jak słabe cpu i hdd to odpalenie średniego projektu+indexowanie potrafi jednak zaboleć :] - czysteskarpety 2019-09-19 11:54
każdy sensownie zrobiony projekt ze studiów pójdzie bez problemu na Core i3 z 8 GB RAM i zwykłym SDD 256 GB. Po drugie na studiach dużo się myśli, szuka, kombinuje, a stderr potrafi wywalać regularnie więcej linijek niż ma sam kod. - BraVolt 2019-09-19 12:03
nie jestem programista choc dzialam w IT# ;-) html/php/pascal/lazarus - krzychu82a 2019-09-19 18:15

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0