Problem z instalacja XAAMP lub WAMP server - nie działa PHP

0

Znalazlem wiele podobnych rozwiazan i wszystkie opieraja sie na jednym prawie. Trzeba usunac i zainstalowac biblioteki :
https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=48145

Tyle ze u mnie nie da sie tego zainstalowac. Na koncu jest info ze instalacja nie powiodla sie. Ktos mial taki problem i go rozwiazal ??

To ma byc na laptopie Toshiba Sattelite c850 win 8.1. Wczoraj mialem win 7 i bylo to samo.

0
  1. Jaki masz problem?
  2. Co to znaczy nie da się?
0

Problem jest taki ze po odpaleniu Panelu Xaamp-a i próbie załączenia php mam takie info:
api-ms-win-crt-runtime-l1-1-0.dll is missing
Znalazlem na necie ze za to odpowiadaja te biblioteki C++ i trzeba najpierw je odinstalowac a potem zainstalowac. Wczesniej sprawdzic aktualizacje Windowsa i ew. wszyystkie pobrac i zainstalowac.
Przy probie instalacji tych bibliotek na koncu mam informacje ze "próba instalacji nie powiodła się"

Chciałem więc zainstalowac nowszy system bo byc moze nie bedzie problemu ale dalej jest.

0

Zobacz na wymagania, prawie na pewno musisz zainstalować wszystkie Microsoft Visual C++ x64/x86 ;)

0

Ale jak wszystkie. Tam widzialem tylko dwa pliki x86 i x68 2015.

Problem w tym ze ich wlasnie nie moge zainstalowac

1

A masz zainstalowane KB2999226? Ten plik jest zawarty właśnie w niej.
https://support.microsoft.com/pl-pl/help/2999226/update-for-universal-c-runtime-in-windows

1

Którego xampa instalujesz

0

Miałam podobny problem na swojej stareńkiej maszynie. Żaden gotowy, zintegrowany serwer nie chciał mi się instalować. Rozwiązałam go tak, że dobrałam sobie ręcznie takie wersje Apacha, PHP i MySQL, które były uprzejme działać na moim systemie i były uprzejme ze sobą współpracować, a później zmontowałam to w jeden kombajn uruchamiany za pomocą PStart / your portable start menu, uzyskując podobną funkcjonalność jak w WAMP-ie.
Ale na 7-ce raczej nie powinno być takich problemów :/ Może wypróbuj najpierw jakieś starsze wersje XAMP-ów WAMP-ów?

0

Wersja xaamp-a to: xampp-windows-x64-7.3.4-0-VC15-installer

0

Czemu nie zainstalujesz sobie sam PHP ? Instalacja to jest jeden exe i po kłopocie.
Mysql z boku to samo, jeden exe i po kłopocie.

A np developwanie appki PHP możesz robić na wbudowanym serwerku (DEV) https://www.php.net/manual/en/features.commandline.webserver.php I wszystkie problemy znikają.

0

@szok jeden exe i po kłopocie o potem co zrobisz, gdy trzeba zmienić wersje php? Osobiście mam armie xampów z różnymi wersjami php. Tak jestem leniwy i wole xampa niż stawianie dockera :p

0
mr_jaro napisał(a):

@szok jeden exe i po kłopocie o potem co zrobisz, gdy trzeba zmienić wersje php? Osobiście mam armie xampów z różnymi wersjami php. Tak jestem leniwy i wole xampa niż stawianie dockera :p

php7.2 -S localhost:8080
php7.3 -S local...
php...
Po to ktoś wymyślił developerskie serwerki (jak runserver w django/python) żeby z tego korzystać i mieć łatwiejszy development)

Tutaj dockera nie potrzebujesz, ale docker też jest super rozwiązaniem bo masz otagowane obrazy i startuje który tylko chcesz i z wersja którą chcesz.
Zamiast armi Xampów. Ewentualnie jakiś phpenv czy coś takiego. Ale nie sądze aby takie rozwiązania na Windowsach działały.

1

Nadal wolę xampa, mając stos rożnych aplikacji, każda siedzi pod inną domena, czasem też stos microserwisów odpalonych które muszą ze sobą gadać lokalnie.

0

@zdun: https://www.microsoft.com/pl-pl/download/details.aspx?id=48145 i to próbowałeś instalować i się wywala?

0
mr_jaro napisał(a):

Nadal wolę xampa, mając stos rożnych aplikacji, każda siedzi pod inną domena, czasem też stos microserwisów odpalonych które muszą ze sobą gadać lokalnie.

To tym bardziej docker jest tutaj idealny.
Nie ogarniam jak mając "stos microserwisów" stawiasz dla każdego z nich xampa? Na prawdę zobacz inne rozwiązania, bo mam wrażenie że robisz sobie kuku, a można to zrobić o wiele lepiej.
docker-compose dzięki któremu jednym poleceniem odpalasz jedną appke z kilkoma kontenerami każdy może być inna usługa, spięte ze sobą razem, każdy ma swój hostname. Idealne.

Albo kubernetes i lokalnie minikube to już w ogóle zupełnie jak byś to miał na produkcji.

0
szok napisał(a):

Nie ogarniam jak mając "stos microserwisów" stawiasz dla każdego z nich xampa?

eeee nie? ustawiam httpdconf i robię sobie domeny. Każdy xamp to inna wersja php.

1
mr_jaro napisał(a):
szok napisał(a):

Nie ogarniam jak mając "stos microserwisów" stawiasz dla każdego z nich xampa?

eeee nie? ustawiam httpdconf i robię sobie domeny. Każdy xamp to inna wersja php.

Poczytaj o dockerze, docker-compose, minikube i innych fajnych rzeczach które ułatwiają development, bez konfigurowania i insalowania wszystkiego w swoim systemie operacyjnym :)

0

@szok: mam xampy portable :p

0

@Ktos: stokrotne dzieki!!! Udało się uruchomić php po zainstalowaniu tego co napisałeś.czyli:
https://support.microsoft.com/pl-pl/help/2999226/update-for-universal-c-runtime-in-windows

Walczyłem z tym od kilku dni i ludzie też maja z tym problemy. Jeszcze raz dziekuję.

0

Tak BTW, pakiety vcredist też powinny dostarczać tych apiset forwarders (plików api-ms-*.dll) dla UCRT z Windows 10, i jeśli masz przy nich "błąd instalacji" to możliwe, że po prostu twój system operacyjny nie ma zainstalowanych jeszcze jakiś poprawek.

0

Zły omen. Jeszcze nie zacząłeś klepać, a tu takie problemy :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1