Laptop do 5k do pracy, czasem grania, mobilny

0

Siema,

Chciałbym zakupić jakiegoś porządnego lapka do ~5k, głównie będzie służył mi do pracy, ale czasami dla relaksu chciałbym pograć w np. League of Legends albo CS'a. Moje wymagania poniżej:

  • 17 cali, ale się nie upieram, minimum to 15,6
  • mobliność, żeby nie było takim typowym gejmingowym grubasem, czasem będę go woził
  • płynność działania, możliwość pogierczenia w CS'a/LoLa - i tutaj pytanie warto inwestować w odświeżanie 144hz do tego? daje to też jakiś komfort poza graniem?
  • klasyczny design, nie jarają mnie gejmingowe designy (kolorowe), bardziej przemawiają do mnie lapki w stylu biznesowym
  • jakość wykonania, nie lubie jak coś jest słabo wykonane np. trzeszczące plastiki itp. fajnie jakby sprzęt za 5k wyglądał konkretnie i wszystko działało sprawnie

PS. Co do wymagań powyżej, jest sens brać np lapek poleasingowy za 3-4-5k o ile takie są i skorzystać na tym, że był używany a mieć sprzęt znacznie lepszej klasy? Albo jakieś używki? Chociaż wolałbym nowy jak już tyle kasy ładuje

Z góry dzięki za polecenia i rady

1

Ja dosłownie kilka dni temu miałem przesiadkę z ThinkPad W520 na W541. Cudowna maszyna. Wprawdzie się trochę może grzać, ale to nie przeszkadza, a grzanie wynika z tego, że ma "prawdziwego" czterordzeniowego i7, a nie jakieś niskonapięciowe wynalazki. Do tego pełna klawiatura (z numerycznymi klawiszami po prawej), podświetlenie klawiatury, ThinkPadową jakość wykonania, zajefajną matrycę. Naprawdę - śmiało polecam. Nowy taki kosztował koło 10kpln, kupiłem używkę poleasingową w bardzo ładnym stanie za ok. 3kpln.

1

w takiej kwocie to ty nie myśl o 144hz, tylko myśl, żeby w ogóle było płynne na tych 60hz.

1

Nie uważasz, że 17" trochę się gryzie z mobilnością? ;)

Nawet jak znajdziesz lekki model, to gabaryty będą spore. Będzie zajmował mnóstwo miejsca, czy to na biurku, czy w plecaku albo torbie, które zresztą też będą musiały być odpowiednio duże. A przy tej przekątnej 2,5kg to już chyba waga piórkowa - miałem niegdyś 17,3" Asusa, który ważył z baterią niecałe 4kg.

Co nowych do laptopów konsumenckich w tej cenie, weź te czynniki:

  • jakość wykonania
  • czas życia na baterii
  • jakość/moc podzespołów/płynne działanie
  • jakość obrazu
  • waga/mobilność
  • chłodzenie

I... spokojnie możesz skreślić ze 2-3 najmniej istotne. Kompromisu nie unikniesz ;)

0

Wymagania masz na laptopa ale za 7-9k, a nie do 5k. O ile w roku 2013/2014 kupilbys Asus ROG 17 z dobrymi bebechami za niecale 6k o tyle dzis ciezko.
Mam w domu ladny sprzet od Acera 17.3 gamingowy ale wyglada malo kosmicznie, i nie jest to mobilny sprzet. A kosztowal 8.5k.

0

@superdurszlak Nie gryzie się z mobilnością, wszystko zależy od przypadku użycia, jakbym miał z tym problem to był nie pisał, że rozważam 17 cali, będę go woził raz na dwa tygodnie razem z innymi 5 torbami, więc nie będzie problem go gdzieś wrzucić, bardziej mi zależy na lepszym komforcie przy pracy i grywaniu w coś.

@mr_jaro Przecież nie mówię, że to must have tylko zadałem pytanie osobom bardziej zorientowanym czy warto tego szukać przy wyborze

Kolejna sprawa, że "głównie będzie służył mi do pracy, ale czasami dla relaksu chciałbym pograć w np. League of Legends albo CS'a" i nie znajde lapka za 5k, który pociągnie LoLa i CS'a i nie jest grubasem?

https://www.x-kom.pl/p/483728-notebook-laptop-156-lenovo-legion-y530-15-i7-16gb-2561tb-win10x-gtx1060.html
https://www.notebookcheck.net/Lenovo-Legion-Y530-i7-8750H-GTX1060-Laptop-Review.379946.0.html

  • 5k, nie jest kobyłą, nie wygląda jak choinka, pociągnie wiedźmina 3 na ultra high w 40 fpsach to i chyba z LoLem/CSem sobie poradzi? ;) Jedyna rzecz do odpuszczenia to 17 cali, gdzie jak napisałem, że się nie upieram
1

Nie pociągniesz wieśka na ultra na 1060 mobilnej. Nawet na desktopowej 1070 przy włączonym wszystkim co się da na ultra potrafiły fpsy spaść poniżej 60. Na wysokich z wyłączonymi hairworksami i jakimś tam innym kompromisami pewnie będziesz miał na tej mobilnej grafie ~60fps

Edit. Jakby ci się zachciało grać w gry ubisoftu to będziesz miał jeszcze gorzej, Bo oni robią gry wyciskające ostatnie poty z procka.

0

Na max może nie, ale pewnie wystarczyłoby zjechać z jakiegoś cieniowania z ultra na wysokie i git, można to przeżyć. Legion ma niezłe recki, tradycyjnie słaba matryca w tych modelach, ale wydajnościowo nie ma dramatu.

0

Osobiście polecam coś od Clevo. Mam z 1060 i I7 6700k. Ramu spokojnie do 64GB dasz i 4 dyski. Brak CD-ROM dla niektórych minus

0

Z nie-gamingowych, modele biznesowe, za piątkę przykładowo renev zbook g4:
https://allegro.pl/oferta/hp-zbook-15-g4-i7-7700hq-16gb-m1200-4gb-256gb-pcie-7396141226
grafa m1200 pozwoli na jakieś tam pykanie, wiesiek na średniowysokich uciągnie, więc i CS też.

Lenovo ThinkPad P50 z m2000m też podobna wydajność, ale tutaj już używki bardziej.

Oba modele mogę polecić, fajna klawka, dobry touchpad, bateria 4-5h spokojnie, wysokiej jakości materiały.

0

Asus zenbook/vivobook. Widziałem model ostatnio z 16gb ramu i matrycą IPS za 3.8k. Jak chcesz na nim grać i mieć 144hz, to nie ma bata, musisz dokupić monitor. Sam przymierzam się do kupna i widzę, że mamy identyczne kryteria i ja brałbym lapka tylko ze stajni zenbook/vivobook.

0

Musisz się określić, bo masz dylemat z cyklu "szybko, tanio i dobrze"

  1. Mobilny i gamingowy, który ciągnie w miarę gry do paru lat wstecz nie pożyje Ci długo na baterii, a za takiego, który jest premium wykonany przekroczysz budżet 3x-4x (jak chcesz premium gamingowego 17"). Do tego gamingowe są ciężkie.
    Z doświadczenia: Inspiron 7567 ma 1050Ti z i7 7700HQ, ale jest plastik fantastik i ciężki. No i 1050Ti nie wszystko pociągnie w 1080p
    Przy gamingowych poświęcasz mobilność (Czas pracy na baterii) i często też ciszę.

  2. Biznesowy zazwyczaj wyklucza się z gamingowym, to dwa różne światy laptopów. A jak skombinujemy jakość wykonania+biznesowy+w miarę czas życia na baterii+chcesz pograć w jakieś gry płynnie - albo idziesz w poleasingowe, albo ostro zwiększ budżet, bo nawet na najtańsze się nie załapią. Na myśl przychodzą mi tu takie mocarze jak np. XPS, Precision, ThinkPady X1/P1/P5*/P7* - wszystko to jest nowe bardzo drogie.

0

Chyba szedłbym w jakąś używke.

0

Ze swojej strony polecam Asus ux501 (vw, wcześniejsze jw). Ewentualnie nowsze modele Zenbooków. Dobra matryca FHD IPS 15,6", aluminiowa obudowa i brak problemów z chłodzeniem, Intel i7, 16-24GB RAMu, dysk 256-512GB SDD NVMe, grafika mx 960 także i pograć idzie. Na plus lekka elegancka kontrukcja, dobre kilka godzin na baterii i klawiatura numeryczna. Minusy (na siłę): duży zasilacz (co ciekawe zamienniki widziałem normalnej wielkości), nie jest to konstrukcja ekranu bezramkowa, ekran nie jest dotykowy, głośniki jak na sygnowane Bang & Olufsen raczej słabe.

Szukałem Windowsowej alternatywy dla Macbooka Pro i poza Dellem XPS i może HP Zbook to jest najlepsza opcja wg mnie. Bardzo dobry kompromis między konstrukcją i kulturą pracy biznesowego ultrabooka a wydajnoscią laptopa gamingowego.

Nowych już nie ma raczej (kosztowały 6-8k). Wyrwiesz używkę w dobrym stanie za 3-3,5k, np.: https://allegro.pl/oferta/asus-ux501vw-i7-512gb-ssd-24gb-ram-gtx960m-8002794539

0
tomek1221 napisał(a):

Siema,

Chciałbym zakupić jakiegoś porządnego lapka do ~5k, głównie będzie służył mi do pracy, ale czasami dla relaksu chciałbym pograć w np. League of Legends albo CS'a. Moje wymagania poniżej:

  • 17 cali, ale się nie upieram, minimum to 15,6
  • mobliność, żeby nie było takim typowym gejmingowym grubasem, czasem będę go woził
  • płynność działania, możliwość pogierczenia w CS'a/LoLa - i tutaj pytanie warto inwestować w odświeżanie 144hz do tego? daje to też jakiś komfort poza graniem?
  • klasyczny design, nie jarają mnie gejmingowe designy (kolorowe), bardziej przemawiają do mnie lapki w stylu biznesowym
  • jakość wykonania, nie lubie jak coś jest słabo wykonane np. trzeszczące plastiki itp. fajnie jakby sprzęt za 5k wyglądał konkretnie i wszystko działało sprawnie

PS. Co do wymagań powyżej, jest sens brać np lapek poleasingowy za 3-4-5k o ile takie są i skorzystać na tym, że był używany a mieć sprzęt znacznie lepszej klasy? Albo jakieś używki? Chociaż wolałbym nowy jak już tyle kasy ładuje

Z góry dzięki za polecenia i rady

Na początek ranking laptopów na maj 2019 r. https://forum.techlords.pl/co-kupic-f4/zestawienie-polecanych-laptopow-ranking-laptopow-c-t5.html

ASUS VivoBook Pro 15 N580GD i5-8300/16GB/256+1TB/W10
ASUS Vivobook Pro 15 N580GD i7-8750/16GB/256+1TB/W10
Matryca FULL HD AMVA, aluminiowa obudowa całkiem lekki, pełny procesor osobiście wybrałbym wersje z i5H, przyzwoita karta graficzna spokojnie pozwoli pograć w mniej wymagający gry, niezłe głośniki, podświetlana klawiatura.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1