Konfiguracja serwera VPS

1

Witam,
na początku chciałbym zaznaczyć, że jest to moje pierwsze podejście do pełnej instalacji i konfiguracji VPS'a. Na Linuxie też za dobrze się nie znam aczkolwiek zainstalowałem go na drugim PC i zaczyna naprawdę mi się podobać (chodzi mi o funkcję Terminala).
Poniżej opiszę dokładnie w jaki sposób instalowałem serwer i prosiłbym o feedback z waszej strony ponieważ zależy mi żeby VPS był skonfigurowany prawidłowo.

**1. Wybór serwera. **
Wybór nie był trudny. Wielu ludzi polecało mi serwery firmy OVH. Wybrałem najtańszą opcję ale do tego co potrzebuje na tę chwilę to w zupełności wystarczy.
System operacyjny - Ubuntu 18.04 Server. Ubuntu korzystam na drugim komputerze więc tutaj też nie zastanawiałem się zbyt długo. Nie rozumiem tylko po co taki wybór systemów operacyjnych. Tak jak mówię, na Linuxie nie znam się zbyt dobrze.

2. Pierwsze kroki
PuTTY itd. to na szczęście znam i nie miałem problemu z połączeniem się z moim serwerem.

Komendy jakie wprowadzałem kolejno to

sudo apt update
sudo apt full-upgrade

Następnie ustawiłem prawidłową strefę czasową za pomocą komendy

sudo dpkg-reconfigure tzdata

3. Virtualmin
Po krótkim googlowaniu darmowej alternatywy dla DA i cPanel decyzja padła na Virtualmin. Instalacja przebiegła bez żadnych problemów.

wget http://software.virtualmin.com/gpl/scripts/install.sh
sudo /bin/sh install.sh

I tutaj w zasadzie skończyła się moja przygoda w PuTTY. Resztę konfiguracji musiał wykonać w przeglądarce i to tutaj mam najwięcej problemów.

Pierwszym krokiem jest przejście przez Post-Installation Wizard

screenshot-20190427223629.png
screenshot-20190427223736.png
screenshot-20190427223832.png
screenshot-20190427223901.png
screenshot-20190427224000.png
screenshot-20190427224019.png
screenshot-20190427224050.png

Kolejnym krokiem jest zapewne stworzenie nowego serwera jednak zanim będę to robił to chciałbym się dowiedzieć czy te wszystkie kroki zostały wykonane prawidłowo? Czy coś pominąłem albo czy coś muszę jeszcze zrobić?
Kolejnym pytaniem jest adres mojego serwera. Póki co z panelem Virtualmin łączę się poprzez adres nadany przez ovh https://vps000000.ovh.net:10000. W jaki sposób podpiąć ten panel pod moją domenę?
Proszę o komentarze.

0

Czy coś pominąłem albo czy coś muszę jeszcze zrobić?

Zależy, czego oczekujesz od swojego serwera :) Nie znam się na Virtualmin, więc nie wiem, co on oferuje i w czym ci pomaga - ale do hostowania stron internetowych potrzebujesz na pewno jakiegoś serwera HTTP - np. Apache albo nginx - aczkolwiek jak przejrzałem ten skrypt instalacyjny to Virtualmin już zainstalował to, jak i interpreter języka PHP. Ale serwer może służyć do innych rzeczy i wtedy musisz zainstalować jakieś dodatkowe oprogramowanie - znów, w zależności, czego potrzebujesz.

Zaznaczyłeś tutaj opcję, aby MySQL używał dużej ilości pamięci operacyjnej, co jest polecane tylko do intensywnie wykorzystywanych serwerów baz danych. Prawdopodobnie mógłbyś spokojnie wybrać mniejszą opcję, aby nie zabierać tak dużo pamięci (najtańsze OVH mają jej w okolicach tylko 2 GB), raczej nie będziesz miał na swoim serwerze bardzo dużej liczby odwiedzin :)

Kolejnym pytaniem jest adres mojego serwera. Póki co z panelem Virtualmin łączę się poprzez adres nadany przez ovh https://vps000000.ovh.net:10000. W jaki sposób podpiąć ten panel pod moją domenę?

Musisz zmienić rekord A swojej domeny tak, aby wskazywał na adres IP twojego serwera. Wtedy swój panel virtualmin będziesz miał pod adresem http://example.com:10000. Twoja domena musi być "zaparkowana" na serwerach DNS - w OVH dostajesz je automatycznie wraz z sensownym panelem administracyjnym. Możesz też trzymać domenę na swoim serwerze, ale nie jest to całkowicie polecane - bo kiedy przestaje działać, domena też przestaje działać.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1