Laptop na studia do 4000 zł

1

Cena - do 4000 zł
Nowy/używany - nowy
Rozmiar matrycy - 15.6"
Zastosowanie - internet, filmy, VisualStudio, AndroidStudio inne programy wymagane na studiach (3 rok inżynierki - kierunek Informatyka), nie gram za bardzo w gry, mieszkam w akademiku i w domu mam jeszcze desktop
Miejsce użytkowania - uczelnia, akademik, pociąg, dom
Wymagania - matowa matryca, porty USB, port HDMI, podświetlana klawiatura, fajnie jeśli będzie aluminiowa obudowa
System operacyjny - brak systemu lub Windows 10 Pro
Moja propozycja - myślę o Dell Vostro 5581

Link do interesującego mnie laptopa: https://www.x-kom.pl/p/470799-notebook-laptop-156-dell-vostro-5581-i5-8265u-8gb-1281000-win10pro-mx130.html

Plusy:

  • matowa matryca IPS
  • 8 GB RAM + wolny slot na drugą kość
  • dysk SSD PCIe + HDD
  • gwarancja Dell Next Business Day
  • procesor 4 rdzeniowy, tak wiem - niskonapięciowy, ale w moim przypadku zupełnie wystarczający. W lapku, który posiadam mam Pentium B590 ;-)

Myślicie, że to będzie dobry wybór? Mogę dostać w tej cenie coś lepszego?

Dziękuję za pomoc!

0

Z taką specyfikacją, za taką kasę w życiu bym nic nowego nie kupił.

1

W tej cenie nie spodziewałbym się zbyt wysokiej jakości wykonania, jeśli chcesz mieć wszystkie wymienione bajery (podświetlenie, aluminium, IPS itp) - na czymś muszą zaoszczędzić, żeby zaoferować daną cenę i na tym nie stracić, więc na pierwszy ogień pójdą:

  • jakość obudowy - gorszy plastik, cieńsza blacha, gorzej spasowane elementy, mniej wytrzymałe zawiasy itp.
  • jakość komponentów - wsadzą słabszą płytę główną, albo byle-jaki dysk SSD który padnie jeszcze przed upływem gwarancji - choć lepsze to, niz zaraz po

W tej cenie kupisz sobie naprawdę dobry model używanego laptopa w dobrym stanie z nowym dyskiem w jakimś sklepie, który się specjalizuje w sprzedaży takich sprzętów, wydłużysz na niego gwarancję sprzedawcy do 2-3 lat (zwykle takie sklepy dają z rok) i wymienisz baterię na oryginał (jeśli jest w sprzedaży) lub zamiennik. Powinno dać się też wybrać, czy chcesz no OS czy Win XYZ Refurbished za niewielką dopłatą. Tylko nie wiem, czy są jakieś korpo-laptopy z podświetlaną klawiaturą, do pracy w biurze które i tak jest dobrze oświetlone nawet w środku nocy raczej nikt jej nie potrzebuje :)

PS. jak poprzedni laptop mojej lepszej połówki wziął i wyzionął ducha i potrzebowała czegoś taniego na już, to za jakieś ~1800zł wyhaczyłem używanego laptopa w bardzo dobrym stanie, z wydłużoną gwarancją, wymienionym dyskiem SSD, OS, procesorem i5 mobilnym bodajże w wariancie 2 rdzenie + HT, nie tym niskonapięciowym. Tylko baterię przydałoby się wymienić, bo faktycznie trzyma może z 1-1,5h, ale i tak jest w użyciu praktycznie zawsze w pobliżu gniazdka. Chodzi już prawie rok i nie ma z nim problemów :)

3
Mateusz Ząbek napisał(a):
somedev napisał(a):

Z taką specyfikacją, za taką kasę w życiu bym nic nowego nie kupił.

Kupuję z fakturą na firmę Taty, więc cena jest ograniczona ze względu na brak potrzeby amortyzacji zakupu + odliczenie podatku VAT i dochodowego.
Ciesze się też, że podałeś Swój pomysł, co można kupić. To było pomocne :)

To znaczy, że mało o biznesie wiesz. Amortyzować tego nie musisz w tej cenie, a nawet jeśli to pewnie stary o ile nie jest milionerem to łapie się na amortyzacje jednorazową... Co do reszty - sam posiadam firmę i to wcale nie taką na papierze, tylko mam pracowników, lokale i wielu klientów. Od lat kupuję komputery poleasingowe, bo zjadają na śniadanie te nówki zabawki za 4k... Ja bym szukał poleasingowego Della Precission M4800 - znajdziesz za połowę tej ceny a wydajniejszy. Normalnie sa firmy tym handlujące i dostaniesz FVAT więc VAT odliczysz, a reszte kosztów netto wrzucisz w koszt uzyskania przychodu starego. Do tego masz 6miechów gwary, a jak w tym czasie nic się nie stanie to przez kolejne 100lat będzie działał. Mam kilka takich stacji, desktopy też, wytrzymują u mnie dłużej mimo, że używanie, niż inny nowy sprzęt, zabawki z marketu. Vostro to nie seria dla profesjonalistów.

0

Tak i nie. Za 2-2.5k dostaniesz takiego w wersji z dyskiem 256GB SSD, 32GB ramu i prockiem 4rdzenie 8wątków z rozpędzeniem do tutbo 3.7GHZ a nie jakieś niskonapieciowce. Poza tymi, można szukać jeszcze HP EliteBook, czy ThinkPadów z serii W. Ja używam Delli akurat. Do tego potworka kupisz stacje dokującą za cenę poniżej wartości pół litra whisky i podłączysz dodatkowe 3 monitory FHD i co tam jeszcze chcesz. No i w tym masz opcje dołożenia drugiego dysku, lub wymiany CD na baterie, i dokładki dodatkowej bateri na spód laptopa do złącza stacji dokującej. Metalowa obudowa, podświetlana klawiatura, trackpoint w klawiaturze. To zupełnie inna klasa sprzętu niż śmieszne Vostro. Zresztą zobacz po ile stoją nówki Precissiona w obecnych konfiguracjach.

0

VisualStudio i AndroidStudio przy o 8GB RAM ? Zapomnij. U mnie komfortowa praca w takim zestawie (Backent .NET + Apka mobilna) zaczyna się dopiero przy 32 GB RAM (sic..). 16GB jest ledwo na styk.

0

DO 4000zł można całkiem dobry nowy laptop znaleźć. Fakt matryca 15.6 a nie 15.4 cala:
https://www.morele.net/laptopy/laptopy/notebooki-laptopy-ultrabooki-31/3800,4000,,,,,,,0,,,,18749O314226,18755O894471,20308O!75.!83/2/

0

Ja 2 lata temu kupiłem Thinkpada E470 - 480GB SSD (3700zł), 14", Core i5-7200U (2,5-3,1GHz x 2), 16GB RAM. Na baterii trzyma jakieś 5-7 godzin choć wtedy wydajność jest raczej mocno średnia chociaż da się pracować tylko sprzęt się musi rozpędzić, za to na kabelku na serio daje rade bez najmniejszego problemu i szczerze mówiąc do developmentu nie potrzebuję nic lepszego, a robiłem też jakieś prostsze rzeczy w Unity, Blenderze itd. Myślę że na studia tego typu sprzęt spokojnie wystarczy zwłaszcza że jest lekki i można go wszędzie zabrać. Chyba nawet ma jakiegoś bieda gforca :D

0

Ja osobiście na studia bym brał 14 cali.
Może coś w tym stylu
https://allegro.pl/oferta/dell-latitude-e7450-i7-16gb-480ssd-fhd-mat-pk-w10-7868882417

0

Ja mam starego trupa odkupionego od wujka za 300zł, padł mu dysk dlatego system mam na pendraku.
Bardzo dobrze się sprawdza, bo jak bym miał lepszego kusiłoby mnie żeby pykać w gierki zamiast się uczyć ;)

0

Dell Lattitude albo Thinkpad

0

Dell Vostro 5581 i5-8265U/8GB/128+1000/Win10Pro MX130
Nie jest złym wyborem, choć matryca jest dość przeciętnej jakości lecz z modelach biznesowych zazwyczaj nie ma cudów.

Jeżeli chodzi o alternatywę z biznesowych modeli
Lenovo ThinkPad E580 i5-8250U/16GB/256/Win10P FHD

1

Ja mam laptopa na studia za 1,6 koła i w zupełności wystarcza. Zależy też w sumie w czym chcesz siedzieć. Zwykle nie kod jest problemem a środowisko

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1