Przesiadka na Linuxa

0

Hej wam. Jestem zainteresowana przesiadką na linuxa. Niestety nie wiem, jaka dystrybucja byłaby najlepsza. Parametry mojego kompa:
MSI GL 62 6QC
Intel Core i7, 2.60 GHz , 64bitowy
CPU 2600 MHz , 4 rdzeniowy, 8 gb RAM

Nie zależy mi, aby łudząco przypominał Windowsa. Jak na razie rozważałam Ubuntu 18 albo ElementaryOS, ale nie wiem co byłoby lepsze. Najważniejsze aby móc swobodnie napisać pracę magisterską + przydałby się dobry program ala AutoCAD. W sieci odnalazłam opcję BricsCAD, która jest dostępna na linuxa. W pracy używam programu o nazwie GstarCAD. Czy jest możliwość odpalenia tego programu w jakiś sposób na linuxie, aby poprawnie funkcjonował? Próbowałam przy pomocy programu WINE odpalić pakiet offica, ale rzucał błędami jak z rękawa :/. Testowałam również linuxa na innym kompie pod kątem działania tableta graficznego, i zajarałam się tym, że na linuxie bez problemu zadziałał mi InkScape. W Windowsie nie mogę skonfigurować tego programu, aby rozczytywał tableta.

Dzięki za wszelkie cenne rady

0

Dystrybucja nie ma tu aż tak wiele do gadania. Teoretycznie na początek polecałbym najnowsze Ubuntu lub Mint. Co do oprogramowania CAD to raczej szukaj takiego, które jest pod Linux. Odpalenie czegoś z Windowsa na Linux raczej nie wchodzi w grę. Zastępstwo dla Office to LibreOffice. Gdybyś miała kostkę RAM więcej to od biedy możesz postawić wirtualkę z Windowsem na Linuxie i tam używać CAD. Inna sprawa, że według mnie to marnowanie zasobów bo wirtualka jednak trochę ich wcina.

Rozważałaś instalację Linuxa obok Windowsa? Windows odpalasz wtedy tylko do CAD, a jak nie pracujesz to restart i pyk jakaś dystrybucja. Taka instalacja jest bardzo prosta. Robisz partycję (wydzielasz z istniejącej) np. 60-80GB i na niej instalujesz. Jedynie co trzeba zachować to kolejność czyli najpierw Windows, a potem Linux. W drugą stronę ciężko to działa niestety.

0

Myślę że na linuxie programy których potrzebujesz nigdy nie będą działały tak dobrze jak na systemie na który zostały napisane. Jeśli chodzi o pakiet office to 2007 bezproblemowo działał na WINE. Jeśli chodzi o prace magisterskie polecam jednak darmowego LaTeXa - w moim przypadku oznaczało to zawsze +10 do respektu u prowadzących/komisji - i na prawdę dłuższe teksty pisze się w nim zdecydowanie sprawniej :)

Na początek najsensowniejsze będzie ubuntu - najmniejszy problem z instalacją programów, minimalna konfiguracja. Podobnie linux mint który na nim bazuje. Z tego co widzę właśnie na te systemy została przygotowana paczka instalacyjna bricsCAD, na pozostałe dystrybucje może okazać się nieco trudniejsza.

Generalnie rzecz biorąc to podejrzewam że znacznie prościej będzie skonfigurować inkScape na windowsie niż pozostałe programy na linuxie :)

EDIT: Piszę to jako wierny fan linuxa

0

Inkscape nie jednokrotnie próbowałam sparować z moim tabletem, ale nigdy mi się to nie udało niestety (zaś właśnie na linuxie mi zaskoczył). O latexie słyszałam, nigdy nie miałam jednak okazji z niego korzystać :)

0

Nadal uważam że większym problemem może być instalacja ulubionego CADa i offica na linuxie :)

EDIT: Pamiętam że od którejś aktualizacji windows10 był problem bo zmienili obsługę nacisku. Był jakiś prosty fix na to. Poszukam

0

Na początek najsensowniejsze będzie ubuntu - najmniejszy problem z instalacją programów, minimalna konfiguracja.

Chciałeś napisać Mint.

Generalnie sprawa jest całkiem prosta.

  • Musisz wydzielić ze swojego dysku np. 80GB. Zrobisz to spokojnie menadżerem dysków (chyba tak się to nazywa?) z Windows. To miejsce zostawiasz jako nieprzydzielone. Przykładowe video.
  • Następnie tworzysz dysk USB z lustrem dystrybucji *.iso. - przykładowe video.
  • W Biosie zmieniasz na Boot from USB jako pierwszą opcję.
  • Odpala się instalator Linuxa. I tu w opcjach nawet jest "Instalacja obok Windows", którą wybierasz.

Cały proces trwa z 15 minut i później po uruchomieniu masz menu GRUB z którego wybierasz albo Windows albo Linux za pomocą strzałek. Dodatkowo masz dostęp do plików z Windows co w drugą stronę nie ma miejsca.

0

Ogarniam już co i jak, dziękuje. Tylko zaintrygowała mnie opcja ewentualnego uszkodzenia systemu. Ktoś może zgłębić temat?

0

Dość ogólne pojęcie z tym CAD. Jak potrzebujesz deski kreślarskiej 2d to DraftSigth jest w wersji darmowej i płatnej. Ale jak używasz jakiś cudów z nietypowymi modułami itp. Podaruj sobie linuksa.

0
Amka napisał(a):

Ogarniam już co i jak, dziękuje. Tylko zaintrygowała mnie opcja ewentualnego uszkodzenia systemu. Ktoś może zgłębić temat?

Jesli masz podstawowa wiedze informatyczna nie powinienes nic zepsuc, jesli robisz to po raz pierwszy i nie masz pewnosci zrob backup dysku (ja robie to zawsze). Uszkodzic dane mozesz podczas zmniejszania partycji i instalowania linuxa (np. instalacja na zlej partycji)

0

@Amka: jest szansa że system zostanie uszkodzony. Mała ale mi osobiście na kilkanaście takich zabiegów zdarzyła się ze dwa razy. Dlatego zawsze należy robić backup potrzebnych danych. Pamiętaj aby obcinać partycję zawsze z prawej strony.
EDIT: osobiście użyłbym programu GPARTED, jakoś nigdy nie ufałem windowsowym narzędziom

0

Dziękuje za wszystkie rady!

0

Mint, z punktu widzenia laika to bedzie takie Ubuntu ktore po prostu dziala...

0

Dystrybucja ważna, ale równie ważna kwestia dla ciebie to GUI czyli takie środowisko graficzne. Zwróć na to uwagę jakie są dostępne przy jakiej dystrybucji. Polecam KDE, a te z lżejszych xfce, lxde itd itp....

0

Linux ma to do siebie że instalator uruchamia się z dystrybucji live, czyli możesz ściągnąć, uruchomić np z pendrive-a i zobaczyć czy ci pasuje. Osobiście polecam mint-a z cinnamon jako GUI.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1