mam 8 gb ramu uzywa tylko 4 gb

Odpowiedz Nowy wątek
2019-02-13 18:08

Rejestracja: 1 rok temu

Ostatnio: 1 rok temu

0

Cześć wszystkim zwracam się z takim problemem mam 8gb ramu a komputer wykorzystuje tylko 4gb próbowałem wszystkiego np. przekładania ramu,msconfigu,w bosie

Pozostało 580 znaków

2019-02-13 18:11

Rejestracja: 1 rok temu

Ostatnio: 4 miesiące temu

Lokalizacja: Zielona Góra

0

A jaki masz system operacyjny? I ilu bitowy?

Pozostało 580 znaków

2019-02-13 18:11

Rejestracja: 1 rok temu

Ostatnio: 1 rok temu

0

Windows 10 64-bit

Ok. Strzelałem że 32 i stąd problem. - orchowskia 2019-02-13 18:12

Pozostało 580 znaków

2019-02-13 18:18

Rejestracja: 5 lat temu

Ostatnio: 9 godzin temu

Lokalizacja: Piwnica

0

w msconfig pokazuje max 8gb?
w biosie pokazuje również?
jaki spec kompa? może bios płyty?


edytowany 1x, ostatnio: czysteskarpety, 2019-02-13 19:16
w msconfigu nie pokazuje 16gb max i nie chce sie zapisac - JestemNowy 2019-02-13 18:33
sory, miałem na myśli oczywiście 8gb, spróbuj tam odznaczyć to pole, zrestartować, i ogólnie pokombinować - czysteskarpety 2019-02-13 19:17
naprawde nic nie dziala tam poniewaz za kazdym razem sie resetuje - JestemNowy 2019-02-13 20:38

Pozostało 580 znaków

2019-02-13 18:34

Rejestracja: 9 lat temu

Ostatnio: 3 dni temu

0

A w biosie Ci chociaz widzi cala pamiec?

tak w bosie pokazuje mi x2 po 4gb - JestemNowy 2019-02-13 18:54
tylko w menadżerze zadań mi pokazuje 4 z 8 - JestemNowy 2019-02-13 18:54

Pozostało 580 znaków

2019-02-13 19:18

Rejestracja: 9 lat temu

Ostatnio: 3 dni temu

0

No to kolejne pytanie co to za komputer (plyta glowna). I jaki masz RAM.

Bo np. na moim starym kompie z plyta: dp35dp z jednymi koscmi mam 8 GB z innymi widzial tylko 4.

plyta ASRock N68-GS4 FX R2.0 a ram to noname (tak wiem nigdy sie takich nie kupuje i tak dalej) i fury ddr3 sprostowanie caly czas przez ponad rok wszystko dzialalo - JestemNowy 2019-02-13 20:23

Pozostało 580 znaków

2019-02-13 19:29

Rejestracja: 3 lata temu

Ostatnio: 7 godzin temu

0

Wyjmij ramy. Przedmuchaj sloty. Wyczyść wszystkie piny w ramach, ja używam do tego wacika do uszu nasączonego spirytusem. Spróbuj slotów w konfiguracji : 1-2, 1-3, 2-4, 3-4.
W ostateczności ustaw na sztywno napięcie ramu w biosie, ewentualnie możesz je delikatnie podnieść.


Keep calm and blame frontend
juz wczesniej czyscilem ram i sloty nic - JestemNowy 2019-02-13 20:24

Pozostało 580 znaków

2019-02-13 21:26
Moderator

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 3 godziny temu

0
  1. Na pewno nie system 32-bit?
  2. Nie masz zintgrowanej karty która ma przydzielony ten ram?
  3. Pokaż co widnieje w minitorze zasobów.

Masz problem? Pisz na forum, nie do mnie. Nie masz problemów? Kup komputer...

Pozostało 580 znaków

2019-02-13 21:46

Rejestracja: 1 rok temu

Ostatnio: 1 rok temu

0

1.na pewno nie
2.Nie bo posiadam gt710
3.https://cdn.discordapp.com/at[...]45344704389054479/unknown.png (nie widzialem jak mam ci to wyslac jesli nie bedziesz mogl tego odczytac to napisz)

Pozostało 580 znaków

2019-02-13 21:53

Rejestracja: 5 lat temu

Ostatnio: 9 godzin temu

Lokalizacja: Piwnica

0

Zatargaj do najbliższego serwisu i tyle.


hmm to jest mysl - JestemNowy 2019-02-13 21:56

Pozostało 580 znaków

2019-02-13 21:57

Rejestracja: 1 rok temu

Ostatnio: 1 rok temu

0

takie pytanie jeszcze czy to moze miec jaki kolwiek zwiazek z dyskiem?

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0