KB4480056, KB4480116 - Windows 10 update failure

0

Od kilku tygodni mam problem z zainstalowaniem aktualizacji windows:
2019-01 Aktualizacja zbiorcza programu .NET Framework 3.5 i 4.7.2 w systemie Windows 10 Version 1809 dla systemów opartych na procesorach x64 (KB4480056)
2019-01 Aktualizacja zbiorcza dla systemu Windows 10 Version 1809 dla systemów opartych na architekturze x64 (KB4480116)

Sytuacja wygląda tak, że system próbuje zainstalować aktualizację dochodzi do 35% lub 42%, uruchamia się ponownie i następuje wycofywanie zmian.

Pełny event log:

  • <event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event">
  • <system> <provider name="Microsoft-Windows-WindowsUpdateClient" guid="{945a8954-c147-4acd-923f-40c45405a658}" /> <eventid>20</eventid> <version>1</version> <level>2</level> <task>1</task> <opcode>13</opcode> <keywords>0x8000000000000028</keywords> <timecreated systemtime="2019-01-11T17:07:40.910236900Z" /> <eventrecordid>19975</eventrecordid> <correlation /> <execution processid="2204" threadid="4736" /> <channel>System</channel> <computer>DESKTOP-TO8FTOM</computer> <security userid="S-1-5-18" /> </system>
  • <eventdata> <data name="errorCode">0x80070003</data> <data name="updateTitle">2019-01 Aktualizacja zbiorcza dla systemu Windows 10 Version 1809 dla systemów opartych na architekturze x64 (KB4480116)</data> <data name="updateGuid">{9e68387a-cbd1-400f-8898-a05fc5891a4e}</data> <data name="updateRevisionNumber">1</data> <data name="serviceGuid">{8b24b027-1dee-babb-9a95-3517dfb9c552}</data> </eventdata> </event>

Ktoś spotkał sie z czymś podobnym?

0

poszukaj rozwiązania w googlu...

0

Rozwiązałem ten problem poprzez SFC /scannow aczkolwiek zadziałało to prawidłowo dopiero po trzecim restarcie. Raz nie zadziałało prawidłowo - unable to repair, raz się zawiesiło i dopiero następnym razem otrzymałem informację o znalezieniu uszkodzonych plików i ich naprawie.

Ponadto odpowiedzi takie jak ta nic nie wnoszą i są zwyczajnie spamem :)

mr_jaro napisał(a):

poszukaj rozwiązania w googlu...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1