Laptop nauka programowania

0

Witam

Witam potrzebuje paru rad dotyczących wyboru laptopa.
Laptop bede wykorzystywał głównie do nauki programowania i codziennych spraw typu poczta, office, netflix itp. na pewno nie będzie to urządzenie do grania.
Wymagam od tego urządzenia podświetlanej klawiatury i długiej pracy na baterii. Co do języka programowania jeszcze nie jestem jakoś ukierunkowany nadal szukam jakiegoś języka dla siebie (może będzie to java / aplikacje andorid czy ios ) Wiadomo chce wydać jak najmniej ale nie tak żeby kupić sprzęt na rok, ma wytrzymać przynajmniej z 4 lata.
Laptopy nad jakimi myślałem to miedzy innymi MacBook Air (stary lub nowy choć jest już drogi) lub MacBook Pro w podstawowej wersji.

0

Jeżeli chcesz programować dla iOS to musisz mieć Maka.

0

Ten stary air ma rozdziałke 1440x900. Brałbym nowszego ale to w granicach 6k pln+ idzie i więcej

0

Nie ukrywać że może będę chciał spróbować. Aczkolwiek inne języki też rozpatruje ponieważ jeszcze nie zdecydowalem. Czy macbook air starszy nie ten z tego roku wystarczy na te 4 lata? Nie będzie za słaby procek i RAM? Wiadomo na początku nie będzie dużych projektów można powiedzieć że żadnych ale za te 2 lata jak ogarne podstawy to mam zamiar iść w tym kierunku
Wiec zastanawiam sie na tym macbookiem air ponieważ cena 3700 jest w miarę przystępna dla mnie a jak złapie bakcyla to kupie cos lepszgo

Co sadzicie o takim macbooku air

0
Zachu napisał(a):

Ten stary air ma rozdziałke 1440x900. Brałbym nowszego ale to w granicach 6k pln+ idzie i więcej

Wiem ekran retina na pewno lepszy tylko ta cena
I w podstawowej specyfikacji tez ma 8gb ramu nowego macbooka air nie lepiej kupić starszego macbooka pro bez touchbar?

Cena 6k dość spora jak na początek

0

Nawet nowy, bazowy Air nie wystarczy na 4 lata. Ten sprzęt jest okropnie biedny. Kolega robiący głównie front-end w pracy i po godzinach full-stack po roku czasu narzeka na poprzedni model, że mu się gotuje. Jak chcesz robić na iOS / OS X to poszukaj jakiejś używki pro 13/15, poprzedniego modelu. Jeżeli nie musisz robić nic na jabłka to proponuję jakąś serię biznesową i Linux do tego.

Edit:
Cenę 6k to masz za bazowy syf z dyskiem 128gb - z którego realnie masz jakąś 1/4 zajętą przez system i oprogramowanie.

0

Potwierdzam. W pracy mam pro 13 i jest do niczego. Chociaż w zimie ma tą zaletę, że można ogrzać ręce. Pewnie zależy od wielkości projektu itp., ale przy odpalonym IDE, jakimś DataGrip i chromie szybko zaczyna zamulać. Jak chcesz kompa do nauki, to pewnie będzie okej. Bateria to duży plus.

0
Hispano-Suiza napisał(a):

Nawet nowy, bazowy Air nie wystarczy na 4 lata. Ten sprzęt jest okropnie biedny. Kolega robiący głównie front-end w pracy i po godzinach full-stack po roku czasu narzeka na poprzedni model, że mu się gotuje. Jak chcesz robić na iOS / OS X to poszukaj jakiejś używki pro 13/15, poprzedniego modelu. Jeżeli nie musisz robić nic na jabłka to proponuję jakąś serię biznesową i Linux do tego.

Rozumiem, tylko twój znajomy programuje już zawodowo, a ja mam w planach zacząć naukę. Mam w planach spróbować aplikacji na IOS ale czy przy tym zostanę jaszcze nie wiem. Średnio chce kupować urzywke

Dodam że laptop nie ma być do pracy zawodowej. Ma to być laptop do codziennego użytku i do nauki programowania. MacOS do mnie przemawia bo mam iphona dlatego zastanawiam sie czy wystarczy mi starsza wersja macbooka air

0

Co z tego, ze zawodowo? Srodowisko jego pracy wyglada tak jak wiekszosci z nas. 40 kart w Chrome, VS Code + cale zaplecze do automatyzacji (kompilacja sass, minifikacje plikow, laczenie, podglad live). Jak widzisz malo wymagajaca robota. Nie odpala zadnego IDE typu Intellij (czyli aktualne Android Studio o ile sie nie myle).

Do aplikacji na iOS masz Xcode (czy jakos tak). Wejdz na fb, dolacz do grupy masturba...programistow ios i zapytaj o odpalanie Xcode na Air.
Da sie. I na tym tyle. Do nauki spoko ale jak bedziesz ambitny i zbudujesz cos wiekszego to juz nie spoko.

Pamietam post z kiedys gdzie doradzali poprzednia 13 i 16gb ram jako must have. A i tak maszyna "PRO" sie grzala i ciela z braku mocy do ogarniecia wiekszych projektow.

Btw. Nie moj interes ale...kupujesz tel za 4-5k, a boli Cie wydanie wiecej niz 6k na laptop? Dziwna sprawa ;-)

0

Wzór zapytania o laptop:

  1. Kwota przeznaczona na zakup:
  2. Rozmiar matrycy (+ewentualnie wymagana rozdzielczość):
  3. Główne zastosowanie (np. gry, inne multimedia, praca biurowa, konkretny program itp.)
  4. Wymagania specjalne (np. matowa matryca.):
  5. Osobiste preferencje:
  6. System operacyjny (laptop z systemem bądź bez niego)
0
Hispano-Suiza napisał(a):

Co z tego, ze zawodowo? Srodowisko jego pracy wyglada tak jak wiekszosci z nas. 40 kart w Chrome, VS Code + cale zaplecze do automatyzacji (kompilacja sass, minifikacje plikow, laczenie, podglad live). Jak widzisz malo wymagajaca robota. Nie odpala zadnego IDE typu Intellij (czyli aktualne Android Studio o ile sie nie myle).

Do aplikacji na iOS masz Xcode (czy jakos tak). Wejdz na fb, dolacz do grupy masturba...programistow ios i zapytaj o odpalanie Xcode na Air.
Da sie. I na tym tyle. Do nauki spoko ale jak bedziesz ambitny i zbudujesz cos wiekszego to juz nie spoko.

Pamietam post z kiedys gdzie doradzali poprzednia 13 i 16gb ram jako must have. A i tak maszyna "PRO" sie grzala i ciela z braku mocy do ogarniecia wiekszych projektow.

Btw. Nie moj interes ale...kupujesz tel za 4-5k, a boli Cie wydanie wiecej niz 6k na laptop? Dziwna sprawa ;-)

Rozumiem co chcesz mi powiedzieć aczkolwiek. To ma być laptop do nauki i czasem film (być może studia jaszcze do tego dojdą ) więc jaka maszyna będzie dawała radę? Skoro nie MacBook air to co?
Z drugiej strony dlaczego Od razu zakladasz że powiadam najnowszego iphona za 4-5k

  1. Kwota przeznaczona na zakup: Brak ogranicza aczkolwiek jak najmniej
  2. Rozmiar matrycy (+ewentualnie wymagana rozdzielczość): 13-15
  3. Główne zastosowanie (np. gry, inne multimedia, praca biurowa, konkretny program itp.) : nauka programowania, film, office
  4. Wymagania specjalne (np. matowa matryca.): podświetlana klawiatura i długi czas pracy na baterii
  5. Osobiste preferencje
  6. System operacyjny (laptop z systemem bądź bez niego) obojętne
1

Najmniej? Aktualnie w bardzo dobrej cenie, przyzwoita konfiguracja
Huawei MateBook D 14' Ryzen 5/8GB/256/Win10 FHD

Inne alternatywy zestawienie laptopów https://forum.techlords.pl/co-kupic-f4/zestawienie-polecanych-laptopow-ranking-laptopow-c-t5.html

0

Nie dużo sie różnić od macbooka, wyżej pisza ze 8gb ramu nie wchodzi w grę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1