Zestaw z Ryzen 7 2700 x

1

Usiluje zlozyc przyszlosciowy config z Ryzenem 7. Co myslicie? Jesli do czegos warto doplacic, albo rozwazyc tansza altenratywe jestem otwarty na propozycje. Chce wydac jak najmniej, ale nie chce oszczedzac na czyms co bedzie pozniej denerwowac.

Komputer glownie do pracy (stawianie kilku wirtualek, serwerow itp). MUSI dobrze dzialac z Linuxem.
Z drugiej strony pasowaloby kiedys Wiedzmina 3 przejsc. Wiec dobrze zeby dzialal w niezlych detalach (mam "tylko" FHD).
Zadnych ledow, swiatelek itp. Moga byc ale musi sie dac wylaczyc.

https://www.morele.net/pamiec-corsair-vengeance-lpx-ddr4-2x8gb-3000mhz-cl16-cmk16gx4m2c3000c16-1483752/
https://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-ax370m-gaming-3-ga-ax370m-gaming-3-1780808/
https://www.morele.net/procesor-amd-ryzen-7-2700x-3-7ghz-20mb-box-yd270xbgafbox-980258/
https://www.morele.net/obudowa-silentiumpc-regnum-rg1-pure-black-spc143-773732/

Procesor AMD Ryzen 7 2700X 3.7GHz, 20MB, BOX (YD270XBGAFBOX) - > 1489
Pamięć Corsair Vengeance LPX DDR4, 2x8GB, 3000MHz, CL16 (CMK16GX4M2C3000C16) -> 779
Płyta główna Gigabyte AX370M Gaming 3 (GA-AX370M-Gaming 3) -> 359
Obudowa: SilentiumPC Regnum RG1 Pure Black (SPC143) -> 129
Czy taki zasilacz podejdzie? Corsair 520W [CMPSU-520HXEU] Jesli tak to 0. Jesli nie co polecacie, ma byc pewny i cichy.
Grafika: Zastanawiam sie nad uzywanym GTX 780 https://www.olx.pl/oferta/gtx-780-geforce-zotac-3gb-100-sprawny-CID99-IDx3nYx.html#cf1513bd57 Ale moze warto doplacic do nowego GTX 1070? Jesli tak to ktory
Karta dzwiekowa -> chce sie bawic w Midi, podpinanie gitary itp. Wystarczy wbudowana czy warto dokupic?

1

Niestety, ale na takie rzeczy nie ma jednoznacznej odpowiedzi.
Jeśli chodzi o wirtualizacje to znajdą się ludzie, którzy mają problemy na AMD, ale też tacy, którzy mają problem na Intelach. Jedni powiedzą, że AMD ma problemy z temperaturą w swoich urządzenia, a drudzy, że Intel oszukuje w benchmarkach.
communities.vmware.com
reddit.com
Z tego co widzę, czytam, to Ryzen minimalnie lepiej radzi sobie jako workstation względem Intela. Możesz sobie zrobić porównanie tutaj:
cpu.userbenchmark.com
Nie wiem na ile wiarygodne to jest.
Co do grania - na forach można poczytać, że procesory AMD zaniżają wydajność kart nVidia, nie wiem, nie testowałem. Szkoda, że masz dylemat względem takiej przepaści technologicznej w kartach graficznych. Bez zastanowienia brałbym 1070.
Co do dźwięku to już nie pomogę, bo tego nie ogarniam.

0

A jesli 1070 to ktora? bo jest mnostwo typow i jesli np warto doplacic 200 zlotych do innego modelu ktory bedzie szybszy/cichszy to chetnie rozwaze.

1
WhiteLightning napisał(a):

A jesli 1070 to ktora? bo jest mnostwo typow i jesli np warto doplacic 200 zlotych do innego modelu ktory bedzie szybszy/cichszy to chetnie rozwaze.

Brałbym najtańszą ze złączami które Ci pasują.
Marka - u mnie sprawdziła się Gigabyte (960),
przykład dla 1070: https://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-geforce-gtx-1070-windforce-oc-8gb-gddr5-256-bit-hdmi-dvi-d-3x-dp-box-gv-n1070wf2oc-8gd-774469/

2

Nie jestem pewien jak u ciebie z angielskim ale cyferki powinieneś zrozumieć ;)

Which Geforce GTX 1070 to buy? 13 different 1070s compared.
Which GTX 1070 to get?

W PL też się znajdzie ;)

Jaki GTX 1070 wybrać? - Jaka wersja GTX 1070 najlepsza? Polecane modele
GeForce GTX 1070 wielkie porównanie niereferentów!
Porównanie GTX 1070 Ti - MSI Gaming vs Palit Super JetStream

PS.
Nie wiem jak bardzo sobie do serca wziąłeś granie w Wiedźmina, ale kupowanie GTX 780 tylko dla Wieśka jest lekką głupotą. To tak jakbyś kupił durszlak, ponieważ masz zamiar jeść w życiu tylko makaron. Ciekawe co byś zrobił jakby wyszło coś nowego, ciekawego, może na równi z Wieśkiem, a tu lipa bo 780 nie uciągnie ;)

0

Angieslki na tyle ze artykuly zwiazane z IT wole czytac w jezyku Shakespeara :)

Co do Wiedzmina to taki moj benchmark minimum. Raczej duzo nie gram, wiec zakladam ze przejscie go zajmie mi okolo roku jak nie wiecej :) A jest jeszcze Frostpunk, Ancestors Legacy, Xcom 2 (no to by mi poszlo nawet teraz) i wiele wiele innych :)

Co do tego ze cos wyjdzie, zakladam ze fajnie jakby to na jakie 5 lat wystarczylo.

Mam tez o tyle latwiej ze MSI z gory odrzucam po tym jakie mialem kiedys problemy z ich plyta:) Wiec jak cos to chyba bede w Zotaca celowal.

1

@AdamWox:

Co do grania - na forach można poczytać, że procesory AMD zaniżają wydajność kart nVidia, nie wiem, nie testowałem.

Przykładowe porównanie z Q3 2018

Mieszanie CPU Intela/Amd z grafikami Nvidii/Amd

0

Nie mam też dobrych wspomnień z MSI. Ja mam Asus GTX 1080Ti Strix i martwię się, że mi nie starczy na 2 lata, a ty chcesz na 5 lat :D
Tak więc życzę powodzenia w zakupie i oby starczyło na te 5 lat ;)

@WeiXiao ooo! koniecznie objerze ;)

0

@AdamWox: zalezy do czego uzywasz kompa. U mnie glownie praca, nauka, troche zabawa.

Kupilbys jeszcze raz Asusa?

W tym momencie mnie boli ze chce sie pobawic troche aplikacjami Restowymi, GraphQL, pokombinowac z wirtualkami, dokonczyc gre na Androida i pare innych rzeczy. A moj stacjonarny (q6600) zlomek mnie blokuje bo sie potrafi na samym IntelliJ + Gradle scinac. Tak samo chcialbym sie np. Unity czy Unreal Enginem pobawic, ale przy obecnym konfigu to predzej nerwicy mozna dostac.

...a poniewaz lapka kupilem poleasingowego to moge zaszalec :)

1

Nie mam problemów z kompem. Używam go głównie do grania, czasem film. Nie programuje na nim, mam to codziennie w pracy.
FPS stabilne, nie grzeje się bardzo. Nie bawię się w overclocking, full HD i 60hz mi w zupełności wystarcza więc problemu nie ma.

W pracy mam i5, dysk ssd Samsung 860 evo 500gb, grafika integrowana i w programowaniu daje rade. Raz na nim serwer do CSa postawiłem 😀

0

Ja mam gtx 1070, ale to z biedy normalnie bym wziął 1080, ale 1k drożej wtedy było jak kupywałem chyba, że jakaś używka.

teraz 2080 rtx 4k na full ledwo 60fps ciągnie czyli ryzyko spadku poniżej częstotliwości zwykłej monitora, przy 144hz jest wiadomo płynność na maksa, ale tylko w grach dostrzegalna.

weź dobrą kartę graficzną, bo blender, jakieś programy do obróbki video zawsze lubią wykorzystywać tą moc do zmniejszenia oczekiwania na koniec obliczeń.

Sam sprawdzałem GPU i CPU na dobrym procku i karcie graficznej zwykle karta lepsza, ale procek też jest dobry, teoretycznie jakby nvidia produkowała procesory może by były lepsze od tych intela i amd, ale cenowo wyglądają tak samo tyle, że do GPU więcej czasu na przesłanie danych potrzeba, ale się ze skomplikowanością zadań zwraca czas przesłania z nawiązka.

0

kup ogólnie 1080 lub wyżej, ja ogólnie mam 1070 msi 8gb, karta graficzna jest ważna, wszystko możesz na karcie zrobić to samo co na procku, ale procek robi te podstawowe rzeczy, których nie pominiesz gdyż jest nadrzędniejszy od procka.

0

A Pan Szalony Mleczarz słyszał o czymś takim jak bottleneck? Jeśli dasz słaby procek to to osłabia grafikę.
Is Your Gaming Rig Being Bottlenecked??

Co do RTXów to z włączonym raytraicingiem te karty nie pójdą wyżej niż full HD, dla porównania GTX 1080Ti będzie wyświetlał pokaz slajdów z włączonym RT.
Bez włączonego RT daje rade jak każda karta, może pare % lepiej. Proszę nie siać plotek Panie Szalony ;)

0

Ostatni wyraz źle napisałem, bo procek niestety zarządza wszystkim i z niego dane do karty graficznej wysyłasz.
Cała logika także na procku, ale procek jest wolniejszy sprawdzałem to na wszystkim, jedynie to go ratuje, że do ramu szybciej się dostanie, ale to tak jakby ram karty graficznej porównywać.

0

Mam laptopa z Ryzenem 7 1700 i powiem tak - narzekac nie można. Zjada wszystko co mu dasz. W tej cenie podobnego pcta trudno by mi było złożyć.
Za 6,5k dostałem 1tb hdd, 256 ssd m2 pcie, ryzen 7 1700 i rx580 + 32 gb ramu
Jestem mega zadowolony, z linuxem i ryzenami problemów raczej nie ma - poza tym, że nie masz możliwości ręcznego sterowania wiatraczkami (lubię podkręcać, żeby chodził znacznie chłodniej niż normalnie) z poziomu jakiegoś softu.
ubuntu spoko obsługuje, manjaro podobnie

0

@grski: a boxowe chlodzenie daje rade? zwlaszcza jak o halas chodzi?

0
WhiteLightning napisał(a):

@grski: a boxowe chlodzenie daje rade? zwlaszcza jak o halas chodzi?

W Asusie który mam są dwa wiatraczki. Ogółem chłodzą spoko, laptop nie nagrzewa się jakoś mocno. Przy idlu jest spoko, jak odpalę coś zasobożernego mocno to go słychać, natomiast przy graniu na wyższych detalach to prawdziwa burza, ale przez słuchawki nie słychać raczej.

0

@grski: Masz stricto system AMD, więc to nie powinno robić problemów. Kolega @WhiteLightning chce łączyć Ryzeny z nVidią co już nie daje jakiejś wysokiej pewności poprawnego działania.

0
AdamWox napisał(a):

@grski: Masz stricto system AMD, więc to nie powinno robić problemów. Kolega @WhiteLightning chce łączyć Ryzeny z nVidią co już nie daje jakiejś wysokiej pewności poprawnego działania.

A to się zgadza. Pojawia się jednak pytanie - czy konieczne jest wrzucanie nVidii : ) Wydaje mi się, że o ile ktoś nie jest naprawdę zapalonym graczem, pragnącym grać w nowe tytuły w 120 fpsach na 4k, to radeon też da radę

0

Gwoli scislosci: kolega WhiteLightning usiluje ogarnac jaki config warto kupic :)

Ja uwielbiam gry, ale po prostu staram sie nie grac bo mozna bardziej wartosciowo ten czas wykorzystac.

W sumie powinienem chyba dodac ze do grania uzywam starego 19 caloweo Eizo, bo nowszy monitor ma gorsze kolory wiec rozdzialka: 1280 x 1024 at 75 Hz :)

1

Ja w zasadzie też kompa używam głównie do pracy, ale pograć czasem lubię.

Mimo tego 1080 kupowałbym tylko wtedy gdy chcesz dużo robić w CUDA/OpenCL.

  • swoje kosztuje
  • pewnie się bardziej grzeje
  • w związku z powyższym pewnie szybko się zdewaluuje

Jak robisz głównie aplikacje enterprajs to wypasione 1060 powinno spokojnie wystarczyć.
https://www.x-kom.pl/p/316840-karta-graficzna-nvidia-asus-geforce-gtx-1060-dual-6gb-gddr5.html

Uwaga: z tego co wiem nvidia lepiej działa z Linuksem, mimo że w odróżnieniu od ATI jest zamkniętoźródłowa.
U mnie przynajmiej (95% czasu Linux) nie zauważyłem problemów.

2

Kwestia budżetu i potrzeb jeżeli chodzi o GPU. Jeżeli nie chcesz dużo wydawać, grasz okazjonalnie i korona z głowy Ci nie spadnie jak czasem wyłączysz 1-2 efekty z 20 i czasem FPSy spadną z 60 do 55 na chwilkę, to polecam https://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-geforce-gtx-1060-g1-gaming-6gb-gddr5-gv-n1060g1-gaming-6gd-774555/ głównie dlatego, że karta jest super cicha, nawet pod obciążeniem (wiatraczki na ok 40% i 55°C przy >90% mocy), do tego półpasywna to przy idlowaniu w ogóle cisza. A zaoszczędzony budżet można rzucić w coś innego.

Kartę kupiłem 2 lata temu (i to w tańszej cenie o ~50zł :D) i jestem mega zadowolony, kupiłbym jeszcze raz (jak wymieniałem GTX660Ti na GTX1060 to skok był 2-3x za 1/3 kwoty, którą teraz trzeba dać by wymienić na RTX2060 i zyskać z 30%). Nawet z prockiem i5 3ciej generacji nie znalazłem jeszcze gry, która by działała niezadowalająco. IMHO seria 20xx wydaje się trochę z czapy i RTX jeszcze za bardzo raczkuje, nawet na najmocniejszej 2080 demo Metro Exodus wyraźnie spowalniało miejscami.

0

Co myslicie o konfigu nowego lepszego potwora?

Postanowilem nieco zwiekszyc budzet.

https://www.x-kom.pl/lista/pzjvklf0v

Zwlaszcza czy nie dlozylem czegos na wyrost, a nie jest to warte tej kasy?

Rozwazam jeszcze czy warto dolozyc do lepszej karty np. jakiegos 1070 i czy roznica miedzy 1070 i 1070 ti bedzie zauwazalna.

Np ta: https://www.x-kom.pl/p/425806-karta-graficzna-nvidia-inno3d-geforce-gtx-1070-ti-x2-v2-8gb-gddr5.html#reviews

0

Co mi by osobiście tu brakowało:

  • HDD (min. 2 TB)
  • dodatkowe 16 GB (w sumie powinno być min. 32 jeśli ma być przyszłościowo)
  • GPU raczej spoko, jak bym miał kupować coś znacząco lepszego to pewnie bym kupił 2070 z ray tracingiem w real time
0

@vpiotr:
RTXów się nie opłaca. Na początek może mieć 16 GB RAM, dokupić można później jak braknie, w co wątpie.
Co do grafiki to im wyżej model możesz kupić to kupuj. Może różnic teraz nie ma, ale mogą być później.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1