Laptop na studia (początkowe programowanie C#, Python, w przyszłości Java i inne)

0

Poszukuję lapka jak w temacie. Mam kilka wymagań - przede wszystkim matowa matryca, bardzo dobra bateria (czasem siedzę na uczelni 10h, ale nie znaczy to, że zawsze tego laptopa używał będę, powiedzmy, że mniej więcej 5h pracy to jest takie minimum, o ile to w ogóle realne), rozmiar matrycy najchętniej 15.6. Obowiązkowa też jest podświetlana klawiatura (najchętniej na biało, najbardziej mi to leży). Minimum 8gb ramu, dysk SSD wystarczy (nie potrzebuję HDD). Polecicie coś? Nie chcę wydać za dużo, mam nadzieję zmieścić się powiedzmy w 3000zł, ale jeśli trzeba to wydam i 4 tysiące, byle było warto. Ale w gruncie rzeczy im mniej tym lepiej.

1

Polecam zainteresować się poleasingowymi laptopami biznesowymi. Super wydajność w bardzo dobrej cenie. Oczywiście jeśli używany sprzęt wchodzi w grę.

0

Jak najbardziej wchodzi, byleby był w perfekcyjnym stanie. Bardziej prosiłbym o wskazanie na jakieś konkretne modele, żebym wiedział w co celować. Po jakich frazach wyszukać taki laptop?

1

Nie wiem jak u Ciebie na uczelni, ale u mnie kiedykolwiek potrzebowałem, to po prostu szedłem do gniazdka, żeby się podłączyć (również na wykładach). W plecaku razem z lapkiem zawsze miałem zasilacz i listwe zasilającą z trzema gniazdkami (kolega też korzystał ;) ). Ja bym w ogóle nie brał pod uwagę czasu pracy na baterii.

Podświetlana klawiatura to niepotrzebny bajer. Ludzie piszą bezwzrokowo, a ekran i tak w ciemnych miejscach oświetli Ci trudne klawisze...

Matrycę też raczej bym brał 17''. Mniejsze się nadają co najwyżej do zabawy. Jakieś gry, filmy, ale nie praca.

0

Z gniazdkami bywa różnie, raz są w pobliżu, raz nie, bo wykłady i ćwiczenia są zawsze w różnych salach. Nie wiem, czy 17" nie będzie za duży, chciałbym coś lekkiego i możliwie mobilnego (chyba, że nie wszystkie 17" to wielkie krowy)

2
Nadziany Szewc napisał(a):

Jak najbardziej wchodzi, byleby był w perfekcyjnym stanie. Bardziej prosiłbym o wskazanie na jakieś konkretne modele, żebym wiedział w co celować. Po jakich frazach wyszukać taki laptop?

Zdecydowanie szukałbym serii biznesowych od Dell, Lenovo (Thinkpad), HP z minimum 4 rdzeniowymi procesorami i 16GB pamięci (w dwóch kościach). SSD możesz dokupić sobie sam jeżeli nie będzie w danym modelu. Nawet lepiej jak nie ma bo wsadzasz świeży bez przebiegu.

0

W sumie racja co do tego dysku, bez wątpienia lepszą opcją jest kupić nowy. Co do procesora - w co celować? Jakieś nowsze generacje i3? i5?

1

Z tego co ja wiem to sprzęt poleasingowy ma zawsze nowe dyski bo firmy nie chcą by ktokolwiek cokolwiek z nich odzyskał.

0

i5 od wersji 6 są już chyba 4 rdzeniowe. Jeżeli wersja 4 to i7. Wszystko mające w nazwie 'U' to niskonapięciowe procesory, których nie chcesz. Kilka ciekawych moim zdaniem pozycji (nie sugeruj się stroną)

https://amso.pl/product-pol-44142-HP-ZBook-15-i7-4800MQ-8GB-128GB-SSD-RW-FullHD-nVidia-Quadro-K2100M-Klasa-A-Windows-10-Home.html - kolega na roku miał i używał tego dość długo (starsza generacja z procesorem serii 3 o ile nie pomyliłem).
https://amso.pl/product-pol-61090-Dell-Precision-M4800-i7-4700MQ-16GB-256GB-SSD-Quadro-K1100M-1920x1080-Klasa-A-Windows-10-Home.html - genialna klawiatura zaraz po Thinkpadowych, typowa stacja robocza.
https://amso.pl/product-pol-55811-Lenovo-W540-i7-4700MQ-16GB-250GB-SSD-500GB-HDD-1920x1080-Quadro-K1100M-Klasa-A-Windows-10-Professional.html - również wart zainteresowania, pracowałem na W540 i dla mnie wspaniała maszyna z najlepszą klawiaturą.

Nie zwracaj uwagi na stronę z której podałem sprzęt i konkretne oferty. Złapałem na szybko pierwszą lepszą z google. Jest tego więcej wiec trzeba posiedzieć i przejrzeć samemu.

0

Kurcze, liczyłem bardziej na coś lżejszego (i dosłownie i wyglądowo). Rozejrzę się, może coś wyhaczę. Czemu aż tak unikać tych procesorów niskonapięciowych? Są dużo mniej wydajne?

2
Nadziany Szewc napisał(a):

Kurcze, liczyłem bardziej na coś lżejszego (i dosłownie i wyglądowo). Rozejrzę się, może coś wyhaczę. Czemu aż tak unikać tych procesorów niskonapięciowych? Są dużo mniej wydajne?

Granat urwał Ci ręce? Nie ćwiczyłeś na wychowaniu fizycznym żeby mieć problem z udźwignięciem 2.5kg? Jak chcesz być modny to kup makbuka ;-)
https://www.dobreprogramy.pl/sevsnape/Wykorzystywanie-procesorow-niskonapieciowych-w-wiekszosci-laptopow-nowy-trend-czy-oszczednosc,63374.html

2

po raz setny na tym forum napiszę
weź poleasingową / powystawową / używaną biznesówke typu dell, thinkpad itd

0

@mr_jaro napisał (https://4programmers.net/Forum/1523688):

Z tego co ja wiem to sprzęt poleasingowy ma zawsze nowe dyski bo firmy nie chcą by ktokolwiek cokolwiek z nich odzyskał.

Tutaj się nie zgodzę. Wiele razy (dziesiątki jak nie setki) kupowałem używane kompy i zawsze miały (oczywiście - jeśli chciałem) dyski (oczywiście używane, za nowe i/lub większe na ogół była dopłata). Nie sądzę, żeby firmy handlujące takimi sprzętami kupowały najpierw partie kompów bez dysków, a następnie załatwiały gdzieś używane dyski i wsadzały. Podejrzewam, że raczej za granicą (firmy, z którymi miałem do czynienia ściągają głównie te urządzenia z Niemiec i okolic) zlecają komuś czyszczenie dysków - odpalają odpowiedni program, kilkanaście razy zapisują wszystko jakimiś danymi i w ten sposób dyski są zerowane.

Poza tym podejrzewam, że na biurku szeregowego pracownika działu handlowego albo np. kompie, który jest w kasie w markecie, nie masz jakiś mega poufnych danych. Dyski należące do prezesów raczej nie trafiają na rynek wtórny, ale jak masz partię kilkuset/kilku tysięcy identycznych urządzeń, to oznacza to fakt, że są to kompy ludzi na najniższych stanowiskach, którzy z automatu nie mają dostępu do danych poufnych (albo jeśli mają to w bardzo ograniczonym zakresie).

Kolejna sprawa - w większości dużych firm, ludzie nie trzymają danych w pliku . XLS na pulpicie, ale łączą się z serwerem przez jakiś program, albo korzystają z RDP. Oznacza to, że realnie dane nie są trzymane na kompach-końcówkach, a te sprzedawane kompy były używane jedynie jako "wyświetlacz" danych pobranych z serwera. Więc tym bardziej, nie ma się co obawiać wycieku danych, bo ich praktycznie na dyskach nie było. Tak więc - przemielenie kilka razy dysku programem do wipe'owania albo/oraz zrobienie czegoś w stylu low-level-format zamyka temat.

1

A odpowiadając autorowi wątku - temat wałkowany już wieeele razy.
Rzuć okiem na te wątki:

Laptop poleasingowy do programowania
Nowy laptop do programowania na Androida
Laptop do programowania za ok 1300zl

0

Kupiłem na studia Huawei Matebook D z dyskiem SSD i na razie nie narzekam.

0

Mnie ciągle jacyś starzy ludzie pytają co kupić.

Jaki telefon kupić, z ifonami jest łatwo dla głupich ludzi bo zawsze tą najnowszą wersję.

reszta ma problem, bo jest multum możliwości, większości nie zobaczą różnicy, ale są specyficzne przypadki i ludzie, którzy tymi przypadkami się interesują to raczej wiedzą na czym pracują.

0

Zawsze jak słyszę, że ktoś chce dobry komputer, tablet, telefon to mi się zapala lampka, że to idiota, którego można wydoić i prawdopodobnie ktoś to zrobi.

0

używany XPS 15

0
Nadziany Szewc napisał(a):

Poszukuję lapka jak w temacie. Mam kilka wymagań - przede wszystkim matowa matryca, bardzo dobra bateria (czasem siedzę na uczelni 10h, ale nie znaczy to, że zawsze tego laptopa używał będę, powiedzmy, że mniej więcej 5h pracy to jest takie minimum, o ile to w ogóle realne), rozmiar matrycy najchętniej 15.6. Obowiązkowa też jest podświetlana klawiatura (najchętniej na biało, najbardziej mi to leży). Minimum 8gb ramu, dysk SSD wystarczy (nie potrzebuję HDD). Polecicie coś? Nie chcę wydać za dużo, mam nadzieję zmieścić się powiedzmy w 3000zł, ale jeśli trzeba to wydam i 4 tysiące, byle było warto. Ale w gruncie rzeczy im mniej tym lepiej.

Jeżeli chcesz wydajny procesor to może być problem z osiągnięciem takich wyników pracy na baterii.
Acer Aspire 7 i5-8300H/8G/256/Win10 GTX1050 FHD
ASUS VivoBook Pro 15 N580GD i5-8300/8GB/256SSD/W10
Lenovo Legion Y530-15 i5-8300H/8GB/240+1TB GTX1050
Pełny procesor 8 generacji 4 rdzeniowy.

Ranking laptopów: https://forum.techlords.pl/co-kupic-f4/zestawienie-polecanych-laptopow-ranking-laptopow-c-t5.html

0

A jakie wyniki czasu pracy na baterii są osiągalne przy tym procesorze?

0

Dodatkowo, co powiecie na temat i7-8550U lub i5-8250U? Dalej lipa wydajnościowo? W końcu są to nowe procesory.

0

Dobra, zrobiłem research, wytypowałem kilka lepszych modeli (nie ukrywam, że czasem też bym pograł, a 1050ti to na pewno ułatwi) tylko rodzi się pytanie - czy podczas pracy na laptopie da się jakoś 'odłączyć' kartę grafiki tak, żeby laptop korzystał tylko ze zintegrowanej, celem oszczędzenia baterii?
1: https://www.x-kom.pl/p/441804-notebook-laptop-156-lenovo-legion-y530-15-i5-8300h-8gb-1tb-gtx1050ti.html
2: https://www.x-kom.pl/p/448616-notebook-laptop-156-hp-pavilion-gaming-i5-8300h-8g-256pcie-w10-1050ti.html
3: https://www.x-kom.pl/p/425331-notebook-laptop-156-acer-aspire-7-i5-8300h-8g-100016-win10-gtx1050ti-fhd.html
4: https://www.x-kom.pl/p/431454-notebook-laptop-156-dream-machines-g1050ti-15-i5-8300h-8gb-512-gtx1050ti.html
Co powiecie? Jaki może być czas pracy na baterii poszczególnych, wytypowanych modeli?
PS. Nie wiem jak tu edytować posty, stąd jeden pod drugim.

1

Zebys przyznal sam przed soba ze tak naprawde chcesz laptop do grania (nie ma w tym nic zlego) i szukal pod tym katem :)

Oraz zebys sobie obejrzal w sklepie. Bo potem sie okazuje ze przy pisaniu wszystko sie ugina, ekran niebieski, materialy, klawiatura nieprzyjemne itp. I wielkie rozczarowanie. Po prostu komfort uzywania biznesowego do zwyklego albo gamingowego, to jak jazda limuzyna w porownaniu do sportowego samochodu.

Limuzyna bedzie moze neico wolniejsza ale podroz jest wygodna. Z kolei samochod wyscigowy pojedzie szybciej, ale jak ktos mial okazje takim jechac to bedzie wiedzial ze na dluga podroz sie toto nie nadaje.

0

Tyle, że bardziej zależy mi na programowaniu niż graniu. Zauważyłem, że laptopy z tymi lepszymi procesorami bez "U" mają też lepsze grafiki (począwszy od MX150 przez GTX1050 i wyżej) stąd też uznałem, że skoro jestem na to 'skazany' to dołożę i wybiorę jeszcze lepszą grafikę. No chyba, że to był zły pomysł :) A wyżej wspomniany ultrabook? Asus VivoBook Pro 15? Co sądzisz?

0

Bardziej zależy Ci na programowaniu, niż graniu...

Powiem tak, nawet jeśli byś chciał pół godziny w tygodniu pograć w jakąś nowszą grę, to i tak musisz mieć kompa do grania :D

A programowaniu komp gracza nie przeszkadza. Nawet wręcz przeciwnie ;)

0

Zastrzegam. To co pisze to moje prywatne przemyslenia i dla Ciebie cos innego moze byc najlepsze.
Tego konkretnego nie znam. Asusy mi sie zawsze podobaly, fajny ekran, male lekkie i zgrabne. Taki Apple wsrod PC. O wiele wygodniej nosic 14 niz 15.

Tyle ze dawniej byly problemy z trwaloscia, przyklad: https://devstyle.pl/2016/03/03/asus-zenbook-opinia-i-recenzja-programisty/

Z laptopami dla graczy bylo tak ze byly to przede wszystkim wielkie, ciezkie cegly :) Nawet zasilacze byly wieksze. A poniewaz fizyke ciezko oszukac to dochodza potem problemy z przegrzewaniem itp. Czesto konczy sie gwarancja i sprzet pada. A ja szukalem konkretnie do pracy + jak pojade na wakacje czy gdziekolwiek by moc przentacje odpalic, cos popisac w cos zagrac (niekoniecznie Wiedzmina 3, wystarczy FTL).

Biznesowki za to sa ciche, solidne i wygodne + do tego jak chodzi o prace ludzie nie doceniaja co daje stacja dokujaca :)

Ja osobiscie wole slabszego laptopa a roznice zainwestowac w porzadna stacjonarke (tyle ze chwilowo ceny oszalaly, wiec czekam).

0

Wszystkie cztery modele które podałem wyżej mają 2.5kg, czyli jak na gamingowy laptop chyba dość mało. Sam już nie wiem, ale dobrze by było się na coś zdecydować...

2

Z laptopami dla graczy[...] przede wszystkim wielkie, ciezkie cegly[...]poniewaz fizyke ciezko oszukac to dochodza potem problemy z przegrzewaniem itp.

@WhiteLightning: moim zdaniem mijasz się z prawdą. Te laptopy były wielkie i ciężkie także dlatego, że miały właśnie zamontowane zaawansowane systemy chłodzenia. Porządna grafika i obciążony procek się grzeją, więc w lapku musi być porządny radiator i wiatrak - stąd (także) ich waga. W każdym razie pisanie, że się przegrzewają bo są duże i ciężkie jest przynajmniej nadużyciem :P

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1