Laptop na studia

0

Poszukuje laptopa na codzien i na studia. Do tej pory zawsze uzywalem pc i nie wiem na co zwrocic uwage przy wyborze laptopa, nie znam sie na ich komponentach. Chce zmiescic sie w 6-6.5 k. Myslalem o Huawei Matebook x pro, tylko, ze mocniejsza konfiguracja kosztuje 7.5 k i wybiega troche poza moj budzet. Pytanie czy mocniejsza konfiguracja warta jest doplacania 2 k (mocniejsza konf. https://www.x-kom.pl/p/435778-notebook-laptop-141-huawei-matebook-x-pro-i7-8550u-16gb-512ssd-win10pro-mx150.html?gclid=Cj0KCQjw-o_bBRCOARIsAM5NbINYlpz1fH6x7kIcuza-UbgLXsEFbPLMeAYQZnvHek43NfSPOQ4vL9kaAtZrEALw_wcB slabsza konf. https://m.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/huawei-matebook-x-pro-13-9-intel-core-i5-8250u-8gb-ram-256gb-dysk-win10.bhtml?gclid=Cj0KCQjw-o_bBRCOARIsAM5NbINDDx3Bo2PZixywTuswn). Jesli macie jakies inne propozycje to rowniez z checia sie zapoznan.

1

Nie opłaca się za tę cenę, z tym procesorem. Niskonapięciowy procesor to nie jest dobry pomysł.

3

Bardzo Ci zależy na tym konkretnym modelu? Z tego co widzę ma wlutowany RAM, więc nawet nie będziesz mógł sobie dołożyć (no chyba że w serwisie Ci to zrobią, nie znam się) jeśli uznasz, że potrzebujesz więcej - tym bardziej, że 16GB to nie jest jakoś super dużo i wypas. Mam nadzieję, że w tej cenie jest przynajmniej w dual channel / quad channel bo jeśli nie to już w ogóle przegięcie. W dodatku ma błyszczący ekran - czyli w słoneczne dni będziesz z niego korzystać przy opuszczonych roletach albo wcale.

Jak dla mnie dobrze byłoby zadbać o:

  • min. 16GB RAM ale z możliwością rozszerzenia w razie potrzeby (sam mam 32GB, a i tak zdarza mi się myśleć o upgrade do 64GB)

  • dysk HDD obok SSD - przydaje się na większe ilości danych, a uwierz mi że na studiach trochę Ci się tego zbierze. No i zawsze to jakiś backup w przypadku nagłej śmierci SSD, z którą w sumie dopiero co miałem do czynienia :v

  • matowy ekran

2

kompromisem jest ThinkPad T470p, 14 cali, waga niecałe 2kg, pełne cztery rdzenie, odporny na zalanie itp.

0

Mam zle doswiadczenia z lenovo, z wiekoszoscia laptoptow tej marki ktore mialy osoby w moim otoczeniu byly problemy. A jak oceniacie ten model//m.lightinthebox.com/en/p/xiaomi-laptop-15-6-inch-intel-i7-quad-core-16gb-ram-256gb-ssd-hard-disk-windows10-mx150-2gb_p6220537.html ?

2

Polecam tańsze wersje Dell XPS 13 lub 15. Zauważ, że 15 ma wąskie ramki i dzięki temu jest jednym z najmniejszych 15 na rynku. Dodatkowo 15 dobrze trzymają temepratury.

XPS 13 Nisko napięciówka .
https://www.x-kom.pl/p/409234-notebook-laptop-133-dell-xps-13-9360-i5-8250u-8gb-256-win10-fhd.html

XPS 15 Wysoko napięciowy i z kartą grafiki. Niestety ponad budżet, ale może wersje starszej generacji można znaleźć w Twojej cenie.
https://www.x-kom.pl/p/429645-notebook-laptop-156-dell-xps-15-9570-i7-8750h-8gb-256-win10-gtx1050ti-fhd.html

Dodatkowo, możesz sobie dokupić stację dokującą po jednym kabelku i mieć w domu monitory.
Jest to też laptop kompatybilny z Linuxami.

0

Sprawdź MSI GF63 np. w x-kom.

0
Mariuszkruk napisał(a):

Mam zle doswiadczenia z lenovo, z wiekoszoscia laptoptow tej marki ktore mialy osoby w moim otoczeniu byly problemy. A jak oceniacie ten model//m.lightinthebox.com/en/p/xiaomi-laptop-15-6-inch-intel-i7-quad-core-16gb-ram-256gb-ssd-hard-disk-windows10-mx150-2gb_p6220537.html ?

Ale weź Ty rozróżniaj szajs Lenovo za 2k, który mieli znajomi od Lenovo Thinkpad za 3x tyle, ok?

1

Biznesowe Thinkpady - seria X (przenośne 12 calówki) lub T(14-15 cali). Nie trzeba lurkować /g/ żeby wiedzieć, że to sprzęt dla nadludzi. Odporne na zalanie, a tytanową płytą w matrycy można zabić napastnika. Są jeszcze biznesówki kilku innych producentów.

Do tego w miarę tanie do nabycia "z drugiej ręki" a.k.a. poleasingowe - tutaj z serii X nie ma sensu brać nic nowszego niż X220 (do nabycia za około 700-800 zł z 8GB RAM) ze względu na jasną matrycę z ledowym podświetleniem i jedyną prawidłową tradycyjną thinkpadową klawiaturę, nie jakieś płaskie pseudomacowskie g**no. Do tego na nowej baterii trzyma 6 godzin. Jak ktoś che kupować nowsze to musi się liczyć z faktem, że klawiatura będzie już nie ta co kiedyś niestety.

0
Hispano-Suiza napisał(a):
Mariuszkruk napisał(a):

Mam zle doswiadczenia z lenovo, z wiekoszoscia laptoptow tej marki ktore mialy osoby w moim otoczeniu byly problemy. A jak oceniacie ten model//m.lightinthebox.com/en/p/xiaomi-laptop-15-6-inch-intel-i7-quad-core-16gb-ram-256gb-ssd-hard-disk-windows10-mx150-2gb_p6220537.html ?

Ale weź Ty rozróżniaj szajs Lenovo za 2k, który mieli znajomi od Lenovo Thinkpad za 3x tyle, ok?

TO!

0

Na początek

  1. Kwota przeznaczona na zakup:
  2. Rozmiar matrycy (+ewentualnie wymagana rozdzielczość):
  3. Główne zastosowanie (np. gry, inne multimedia, praca biurowa, konkretny program itp.)
  4. Wymagania specjalne (np. matowa matryca.):
  5. Osobiste preferencje:
  6. System operacyjny (laptop z systemem bądź bez niego)

Zestawienie laptopów: https://forum.techlords.pl/co-kupic-f4/zestawienie-polecanych-laptopow-ranking-laptopow-c-t5.html

1

Ja ci polecam jakiś laptop który ma dobre odświeżanie ekranu powyżej 60Hz

0

Co sądzicie o MS Surface? Są trochę drogie, ale zawsze wydawało mi się, że mają dobrą opinię - jak to jest?

2

Sprzęty, które wybierasz nadają się do przeglądania internetu, sprawdzania maila, obejrzenia krótkiego filmiku na youtube (przy dłuższym się zagotują) i obsługi pakietu Office. Wybierasz jakieś babskie, modnisie za chore pieniądze, które nie oferują wydajności. Mają wygląd i nic więcej.
Sam myślałem o Xiaomi przed premierą bo zapowiadał się w sensownej cenie. Niestety cena, która została ustalona to jakieś nieporozumienie moim zdaniem. To samo jest z Surface, Macbook i innymi cienkimi 'modnymi' z wyglądu ultrabookami. Może i fajnie pokazać się z takim wśród śmiesznych ludzi na czasie ale albo jesteś modny albo jesteś wydajny. Wybór należy do Ciebie ;-).

*Fak, nie zwróciłem uwagi, że to Twój post @WeiXiao i odpisałem tak jak do autora tematu :D pozwolę sobie zostawić. Może ktoś natrafi...
A co do Surface to nie jest ten cudowny wynalazek, który pada chwilę po gwarancji i możliwość jego naprawy jest jeszcze gorsza od Macbooka? :-)

2

Mam kilka Surface po gwarancji i jeszcze żaden mi nie padł. Ale faktycznie jest nienaprawialny. W ogóle Surface jest naprawdę super, ale "trochę drogie" to lekka przesada - są bardzo drogie ;-)

1

13 ma niskonapięciowy procesor. Co prawda jeden z mocniejszych (chyba) ale jednak. Na pewno 15 ma przewagę w postaci większego ekranu. Nieznacznie ale te 2.3 cala robi jednak robotę. Wybór należy do Ciebie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1